Karagöz Dergisi 20. Sayı, Dergi, Dergihaber

Karagöz Dergisi 20. Sayı yazısını ve Dergihaber yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Karagöz Dergisi 20. Sayı

03.08.2012 11:12 - Dergihaber
Karagöz Dergisi 20. Sayı

Perde-i ibret-nümâda zâhiren bir suretiz
Ârifan ma'nen bilirler nükte-i ulviyetiz

Karagöz dergisinin 20. sayısı Serkan Işın'ın görsel şiiriyle başlıyor. Hakan Şarkdemir, İdris Ekinci, Vural Kaya, Bülent Keçeli, Emre Öztürk, Betül Aydın, Musab Kırca, Özgür Ballı, Yunus Emre Altuntaş, Yavuz Altınışık ve Enes Özel bu sayının şairleri.

Fasıl bölümü şiirimizin aktüel sorunlarını ele alan yazılardan oluşuyor. Osman Özbahçe, "İmge ve Bilinç Akışı" başlıklı yazısında modern şiirin temel unsurlarından imge ve bilinç akışı tekniklerini ele alıyor. Bu tekniklerin günümüz şiiriyle ilişkisini Emre Öztürk ve Enes Özel ile kuruyor.

Evren Kuçlu, "Şiir Okurunun Sınırları" başlıklı yazısında şiir okumayı edebiyat ve gazete okumaktan ayıran özellikler üzerinde yoğunlaşmış. Şiir okumanın nasıl bir okur refleksi olduğu üzerine bir tartışma açmayı amaçlayan yazısında Kuçlu, Türkiye'de "şiir okuru" olarak tanımlayabileceğimiz kimselerin niteliğinin şiirimizde nasıl bir otomasyon oluşturduğuna ve bu otomasyondan nelere ulaşabileceğimiz konusunda fikir yürütüyor.

Musab Kırca, şiir üzerinden iktidar okumalarını sürdürüyor. "İktidar Üretim Teknikleri ve Biyo-İktidar" başlıklı yazısında iktidar oluşturma teknikleri üzerinde duran Kırca, bilgiyi kontrol eden iktidara karşı okuyucuyu uyarıyor. İkna gücü iktidar imgesini kaba kuvvetten arındırır diyen Kırca, toplumsal çıkarla iktidar isteklerinin uyuşması durumunda iktidar mekanizmasının daha çok işlerlik kazanacağını öne sürüyor.

Enes Özel, "Neden Bu Kadar İyi Şiirler Yazıyorum?" diye soruyor aynı başlıklı yazısında. Alışkanlığın sürekliliğinin şair için oluşturduğu tehlikelere dikkat çeken Özel, bir şiire sadık olunamaz, o ancak terk edilebilir diyor ve şairi sahici hareketlerden koparan alışkanlığı aşmaya dönük bir dikkat geliştiriyor.

Yavuz Altınışık "Yeni Şiirler" başlıklı yazısında Vural Kaya ve Emre Öztürk şiirini yazdı. Kaya'nın ikinci kitabı Cezbede Bir Narsist ve şiirlerini ilk kitap toplamına ulaştıran Emre Öztürk'ün Kemik Yasası, Altınışık'ın dikkatli incelemesiyle okuyucuya sunuluyor.

Ara Fasıl "Suvare ve Matine"de Evren Kuçlu, eski bir filmi, Robert Rossen'ın The Hustler'ini (1961) yazdı.

"Temaşa" bölümünde beş hikâye bulunuyor. Bu sayının hikâyecileri Mustafa Çiftçi "Nedret'in Derdi", Aslı Togay "Ex", Şafak Çelik "Yolcu", Hayriye Ünal "Ve Bahadır" ve Veli Dönmez "Sarı Hafız".

Hakan Şarkdemir, Northrop Frye çevirisine devam ediyor. Bu sayıda "Komik Kurgusal Kipler" ele alınıyor.

Ara Fasıl Kitap'ta iki kitap sunuluyor: Mustafa Kutlu'nun yeni kitabı Anadolu Yakası ve Nurdan Gürbilek'in Benden Önce Bir Başkası. Kutlu'nun hikâyesini Vural Kaya, Gürbilek'in kitabını İdris Ekinci yazdı.

İndim dere beklerim
Fındık dalı eklerim
Yedi yıldır çalıştım
Vah benim emeklerim


Yazar: Dergihaber - Yayın Tarihi: 03.08.2012 11:12 - Güncelleme Tarihi: 20.11.2021 17:44
3103

Dergihaber Hakkında

Dergihaber

Dergilerin son sayıları hakkındaki kimi içerikleri bu profil altında yayımlıyoruz. Bu içerikler tanıtım bülteninden derlenmiş olabileceği gibi alıntı da olabilir. Nadiren kendi yazdığımız içerikler de olabilir.

Deginizin yeni sayı duruyu bültenlerini [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Dergihaber ismine kayıtlı 916 yazı bulunmaktadır.