Kebikeç: Kitaplara Kitaplardan Bakmak, Edebiyat, Ülker GÜNDOĞDU

Kebikeç: Kitaplara Kitaplardan Bakmak yazısını ve Ülker GÜNDOĞDU yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Kebikeç: Kitaplara Kitaplardan Bakmak

13.10.2020 14:14 - Ülker GÜNDOĞDU
Kebikeç: Kitaplara Kitaplardan Bakmak

Öyle kitaplar vardır ki; okuduğunuzda bizleri daha ileriye götürecek doneleri içlerinde taşırlar. Bildirimleriniz çoğaldıkça, sorularınızı da doğru orantıda çoğalırlar. Ufkunuzda oluşan ve hayalinizde belirlediğiniz bir rota belirlemeniz şart olmuştur artık. Siz de, gideceğiniz yol da yönünüzü gösterecek kaynaklar aramaya koyulursunuz. Yön gösteren bir pusulanız olmazsa olmazınızdır. Bu betik, işte sizin tam aradığınız niteliklere sahip bir pusula. Size yol gösteren bir eser Kebikeç.

Bir misyonu olan Bilal Can, eserlerin korunmasında katkısı olduğuna dikkat çektiği eleştirinin "yapıcı-geliştirici" işlevini kendine şiar edinerek okura Kebikeç adlı eserini sunmaktadır. Ülkemizde kötü şöhret edinmiş eleştiri kültürüne eseri ile yeni bir bakış getiren Can, çok yönlü yazar kişiliğini okura samimiyetle, aktarmaktadır. Yazar, okurun kitapları nasıl okuması gerektiğine farkındalık uyandırmaktadır. Okurun eserlere ve yazarlara duyarlılığını geliştirmekle birlikte kelimelere çok yönlü bakışını sağlamaktadır. Eseriyle okur ve yazarlığın birbiriyle olan bütünlüğünü okura kazandıracağı bir yapıt ortaya koymaktadır.

Kitapları koruduğuna inanılan bir peri olduğunu biliyor muydunuz? Bu inanılmaz değil mi? Okuru etkisi altına alan, kitapları koruyan, bu peri Kebikeç. Okuru ilk cümle ile kitaba yakınlaştıran Kebikeç ile hemen bağ kurarak kitabın içine dalıyorsunuz. Kitapla bağınız kopmadan nasıl bittiğini anlamayacağınız eserin, sihirli etkisi kelimelere olan görüşünüzü tamamıyla değiştirmektedir. Bu müthiş değişimle artık okuduğunuz her şeyi farklı bir boyuttan değerlendireceksiniz.

Eleştirinin, yıkıcı unsurlarından ziyade yapıcı-geliştirici işleviyle de önemli yeri olduğunu belirten Bilal Can, farklı görüşlere anlayışla yaklaşılması gerektiğini önermektedir. Eleştiri edebiyat dünyasını geliştirmekte, yol göstermekte, perspektifler sunmaktadır. Eleştiri, eserin okur da bulduğu anlamın geribildirimi niteliği taşımaktadır. Bir çok edebiyat türü öykü, hikaye, şiir ve romanın yanı sıra yeni ve duayen yazarlar hakkında yaptığı kapsamlı incelemelerini eserinde konu etmektedir. Yazar, ele aldığı konuları birçok yönüyle okurun gözü önüne objektif olarak sermektedir. Ayrıntılı yapılan değerlendirmelerin özünü okura bilgi vitamini olarak veren optimist yazar, yaşam vererek yarattığı eseri okurun zihninde anlama kavuşmaktadır. Kebikeç, okuduğum eserleri farklı bir görüş ile yeniden hatırlatarak kattığı güzel anlamlarıyla anılarımı canlandırdı. Okuduğumda aldığım keyifi farklı açılardan tekrar hissetmemi sağladı. Henüz okumadığım eserlerin incelemelerini okurken aldığım tat, eserlere olan merakımı perçinledi. Okumayı istediğim eserlere görüşüm geliştiği gibi tanımadığım yazarlara içimi ısıtan bilgilerle karşılaştım Kebikeç ile.

Bu eser sayesinde fikriniz olmayan eser ve yazarlar hakkında fikir sahibi olacaksınız. Ölümsüzleşen eser ve yazarlar hakkında sunulan eşsiz görüşlerle türünde nadir bir eser olan Kebikeç, okumak, incelemek, aktarmak, yazmak değerlendirmek ve yaşamak adına okura farklı bakış açıları kazandıran bir eserdir. Bu bakış ile kitaplara olan yaklaşımınız değişecek, satır aralarında gizlenen anlamları görmeye başlayacaksınız.

Eleştirel Bakışın Ayrıntıları ve Kitaptaki Nüanslar

Bütünsel bakış açısıyla ve yazarın hayatıyla eserinin bağlı olduğunu düşünüp ortaya koyan Can, Tanpınar ile ilgili yazısında önemli ayrıntılar ortaya koyar. Tanpınar, eserlerinde dönem unsuruna dikkat çeker, dönemim insanla kurduğu ilişkiye bakarak yenilikleri ayrıntılarıyla ortaya koyar. Bu yeniliklerle, psikolojik ve tarihsel yöntemleri kullanarak birçok açıdan eleştiri/muhasebe yapmaktadır. Bu vesileyle Tanpınar'ın dünyayı anlama imkânı sunduğunu, hayata ve olaylara dair ayrıntılı bakışla insanlara katkılar sunduğunu ifade etmektedir. Tanpınar ile ilgili kısım eserin içeriğinde sadece bir başlık…

Mana ve hakikatin öneminin yanı sıra, şiiri nasıl değerlendireceğine dair ve şiire bakışı değiştirecek ölçüde kapsamlı bir aktarım yapmaktadır yazar. Edebiyatı oluşturan en önemli ve en zorlu dal niteliğinde olduğunu belirtmektedir.

Kitap kapağında, okuma standında duran kitap, "gözlerin tahtı kitaplardır" mesajı verir gibidir. Akıcı anlatımı ile okuma kültürüne katkılar sunarken eleştirinin sınırları bakımından da bir giriş niteliğindedir bu eser.

Kebikeç

Bilal Can

İzdiham

216 s.

İstanbul 2019


Yazar: Ülker GÜNDOĞDU - Yayın Tarihi: 13.10.2020 14:14 - Güncelleme Tarihi: 07.12.2022 10:45
3537

Ülker GÜNDOĞDU Hakkında

Ülker GÜNDOĞDU

1977 yılının Ocak ayında Konya Ereğli’de dünyaya geldi.  Ereğli Lisesi’nde eğitimini tamamladıktan sonra iş hayatına; Ankara’da IBM Bilgisayar Satış Temsilcisi olarak atıldı. İstanbul’da kendi şirketlerini kurana dek çeşitli işlerde çalıştı. İstanbul’da yaşamakta. Kütüphanesini oluşturduğu yirmi üzeri alandaki, beş bini aşkın kitabının anlamını, canına okudu. 

Bilgisayar, dil, gitar, estetisyenlik alanlarında eğitimler aldı. Yurt içi ve yurt dışı olmak üzere yirmi şehri, kültürel gezme imkanı buldu. Kitaplara, yazmaya, tablolara, eski ve yeni objelere, tüm renklere ve dört sitil yüzmeye tutkun. “O kadar derinim ki” diyen okyanusu kıskanmakta.

18.08.2020 tarihinde Kitap Haber ailesine katıldı. Kitap Haber Kültür Sanat Editörü olarak biteviye yazmaya devam etmekte. Kitap Haber Dergisi, Yolcu Dergisi, Şehir ve Kültür Dergisi, Teferrüc Dergisi, Aydos Edebiyat Dergisi’nde yazdı ve yazmakta. İlk yazmaya amatör olarak bir roman ile başladı. Şu ana kadar bir roman, bir deneme, bir öykü, bir Kadıköy’ün Semtleri, iki değerlendirme dosyaları; en güzel haliyle gün yüzüne çıkmak için naçizane enikonu hazırlanmakta. 

1998’de evlendi. Bir oğul ve bir kız evladı var. Ailesi ve kitaplarıyla huzurlu bir yaşamın diğerkâm ve müptezel yolcusu. Bibliyomani değil sadece bir kitap daha okuyacak…

Ülker GÜNDOĞDU ismine kayıtlı 140 yazı bulunmaktadır.

Twitter Instagram LinkedIn Kişisel