Kekeme Çocuklar Korosu - Tarık Tufan, Edebiyat, Misafir Köşesi

Kekeme Çocuklar Korosu - Tarık Tufan yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Kekeme Çocuklar Korosu - Tarık Tufan

05.05.2011 11:02 - Misafir Köşesi
Kekeme Çocuklar Korosu - Tarık Tufan

Feyzi Baran yazdı...

"Hayatı çoktan seçmeli sorular gibi algılıyorsun. Oysa sandığın kadar çok değil seçenekler. Yalnızca iki şıktan söz edebilirsin. Ve bu ikisi birbirini reddetmiyor. Sen ve tanrı…"

Bir dönem gençliğinin, her konuşmaya çalıştığında boğazında düğümlenen sözlerine tercüman olmuş, kekeme çocuklar korusu. Eğer o dönemde yaşayan bir gençseniz kitabın kapağını açarken kalp atışlarınızı duyuyor olacaksınız. Çünkü kendinize bile söylemeye korktuğunuz cümleleri barındırıyor bu kitap. Bu kitap bittikten sonra, Tarık tufanı Eminönünde balık ekmek yerken görürseniz şunu diyeceğinize eminim;
"benim söylemek istediklerimi yazmışsınız"

Kitap Tarık TUFAN" a özgü bir tarzda okuyucuyu sıkmayan, birbirleriyle bağlantılı kısa hikayelerden oluşmuş. Bu arada bir elinizde kalem, cümlelerin altını çılgınca çizmeye çalışıyorken yakalarsanız kendinizi hiç şaşırmayın. Kekeme çocuklar korusu Türkiye"nin dile getirilmemiş bir gerçeği yada dile getirilmekten korkulan, susması istenen, büyük İslamcı ailenin konuşmayı öğrenen küçük çocuğu.

Kitap kendi kendisiyle konuşan, kendisiyle iç hesaplaşma yaşayan, soran, sorgulayan sarsıcı gözlemler barındıran, en önemlisi kendiside bu kekeme çocuklar korosunun bir üyesi olan bir yazarın kaleminden çıkmış olması kitabı daha bir okunur kılıyor.

"İlk günahkar ben oldum, bizim çocuklar arasında. Senin gözlerindeki kuyulara yuvarlandım, ateş senin saçlarındı. Beni fark etmediğin her gün bir yanım daha sancıyordu. Belki de gözlerine bakmanın günahıydı, kurduğum hayallerin bedeliydi üzerimde gezinen suzinak hüzünler.

İlk ben aşık oldum, bizim çocuklar arasında, İlk günah benimdi..." Kitabın temposu hiç düşmeden sürüyor. Hayatın içinden sokaklardan geçiyor. Annesinin dizlerine yaslanıyor. Sevgilinin cümlesi her defasında farklı bir hesaplaşma yaşıyor kelimelerinde. Kekeme çocukların aşkını dillendiriyor. Sefer taslarını saklayarak yürüyen işçi kızlarını, bir çocuğun kot pantolonu giyerken ki mutluluğu ve daha nicesini…

''bir sinema önündeyim;hayatım gösterime girmiş
suçunu itiraf eden sanığın,kahırlı kalbini taşıyorum
bütün mutlu karelerimi kesmişler sen yoksun örneğin..."

Eğer; cümleleri yan yana değil de alt alta görürseniz, bunun bir şiir olmadığına kimse ikna edemez sizi. Kitapta doğal şiirsel bir tat var, saatlerce bir paragrafı zihninizde tekrar edebilir bundan müthiş zevk duyabilirsiniz.

"Size yabancıyım baylar! Siz bir toprak ağasının yüzündeki sömüren gülümseme, parmağındaki altın yüzük olmayı seçtiniz. Ben bir Kürt kızın gözyaşları olmayı seçiyorum. Hiroşimalı bir kızın elleri olmayı seçiyorum." İçinde yaşadığımız Türkiye gerçekleri çok sarsıcı, düşündüren ve özgün bir şekilde ele alınmış kitapta. Özelikle 110 sayfada, "seni seviyorumla başlayan itiraf. Kekeme çocukları derinden sarsacaktır.

"Açıkçası seni sadece okulda gördüm ve hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Tüm bunların olabileceği hissini uyandırdığın için seni seviyorum. Böyle birini sevmeye ihtiyacım olduğu için seni seviyorum. Baş başa kaldığımda Mona Rosa"yı bir kıza okuma ihtiyacım için sevdim seni…
Karşılaştığım ve konuşabildiğim anda okuyabileceğim daha çok şiir var aklımda ve artık konuşmalıyız. Çünkü şiirler ağırlık yapıyor zihnimde…"

Kekeme çocuklar korusu size hep günlünüzde olup ta dilendiremediğiniz, bildiğiniz bir ezgiyi bazen bağıra çağıra bazen dudak ucuyla söyleten bir kitap…
Ve bitirirken; "Biz şehrin asfaltlarında atlarını yitirmiş oyunculardık."

Kekeme Çocuklar Korosu
Tarık Tufan
Profil yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 05.05.2011 11:02 - Güncelleme Tarihi: 07.12.2015 16:45
5844

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.