Kış Bahçesi - Güray Süngü, Edebiyat, Misafir Köşesi

Kış Bahçesi - Güray Süngü yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Kış Bahçesi - Güray Süngü

12.12.2011 11:29 - Misafir Köşesi
Kış Bahçesi - Güray Süngü

Ferit Genç, Kitaphaber için kaleme aldı...

Roman denilince akla hep basit sözcüklerle kurgulanmış bir senaryo gelir. Oysa ''Kış bahçesi'' adlı romanda yazar bir nevi kendince konuşarak daha çok kelime kurgusu yapmaya çalışmıştır. Bir olaya giriş yapacağı esnada bazı yerlerde en az 2 sayfa boyunca sadece betimlemeler yaparak konu dışı denemeler yazmaya çalışmıştır. Zihin bölünmeleri ile gelişen kurgu ağırlıklı anlatımları tercih etmektedir Böylece bazen okuyucunun konu dışına çıkmasına neden olmuştur.

Yazarın 2011 yılında çıkan bu eseri konu bakımından bir genç kızın kendini ölümsüzleştirmek adına bir yazarın hayatına girmesini konu alır.

Aziz eserin başkahramanıdır ve 3 tane romanı yayımlanmış bir yazardır. En son romanını terk edildiği Hande adındaki bir sevgilisini yayımladığı romanına verdiği bir karakterdir. Hayatını artık sürekli evde geçirmektedir. Hayatının geride kalan kısımlarını romanlarına yansıtmıştır.

Derya, Aziz'in bütün eserlerini okumuş ve kendisine hayran olan bir okurdur. Yazarın bütün eserlerinde kendi yaşamına benzeyen yönleri bulmuştur. Fakat okuduğu yazarlar gibi aynı şeyleri hissettiği halde hissettiklerini bir türlü kâğıda geçirememektedir. Bundan dolayı hayranı olduğu yazar olan Aziz gibi ölümden sonra ölümsüzleşmek istemektedir.

Aziz, babası olarak tanıdığı kişinin dayısı, annesinin ise teyzesi olduğunu yılar sonra öğrenmiştir. Bu yüzden yıllar onun üzerinde çok büyük bir etki bırakmıştır. Tamda böyle bir dönemde eve kapandığı sırada bir iş adamından teklif almaktadır. Yapacağı iş ise sadece sabahtan öğlene kadar Hande adındaki tanımadığı bir kızı takip edip bunları akşam not edip gözlemlerini iş adamına faks ile göndermektir. İlk zamanlarda işini zevkle yapan Aziz daha sonra aklından başka senaryolar uydurmaktadır. Böylece yaptığı işin etik olmadığına karar verip yaptığı işi tek taraflı olarak feshetmektedir.

Belli bir süre sonra Aziz takip ettiği kızı düşünmeye başlar. Kafasında yeni senaryolar uydurur. Kıza karşı kendinde bir şeyler hissetmektedir. Bunları düşündüğü bir zamanda çok kısa bir süre sonra kapının zili çalar ve karşısında takip ettiği kızı görür. Olayın gelişmeleri o anda cereyan eder. Zamanla Hande diye tanıdığı ve aslında gerçek ismi Derya olan bu kızla arkadaş olurlar. Olay yavaş yavaş açığa çıkmaktadır.

Derya meğerse yazarın bir eserinin kahramanı olan ve aynı zamanda sevdiği kızın ismi olan Hande adıyla babası tarafından takip ettirilmesini istemiştir. Böylece yazarda bir şeylerin çağrıştırılması amaç edinmiştir. Fakat yazar yaptığı işin etik olmadığı için ayrılınca bu sefer Derya bizzat artık yüz yüze görüşmek istemiştir. Ve yazardan istediği ise kısa bir süre önce yaşadığı aşkı ölümsüzleştirmekmiş.

Tüm bunlar yaşanırken perdenin diğer bölümünde Aziz ile Derya'nın geçmişten gelen bir bağlarının olduğu görülür.

Kış Bahçesi
Güray Süngü
Okur Kitaplığı
320 sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 12.12.2011 11:29 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:43
8411
Yorumlar
  • Mehmer61 2012.01.13 15:17

    İnanılmayacak kadartuhaf bir eleştiri. Üstelik romandan hiçbirşey anlamamış okuyan arkadaş. Hangisini söyleyeyim bilmiyorum. Bu sitenin bir editörü yok mu?

  • Ahmetkirimli 2012.03.09 16:05

    "Derya meğerse yazarın bir eserinin kahramanı olan ve aynı zamanda sevdiği kızın ismi olan Hande adıyla babası tarafından takip ettirilmesini istemiştir." Böyle bir şey yok.

    "Kelime kurgusu" da ne demek? Anlamsız bir kavram. Romanda bahsedildiği gibi betimlemeler de yok.

    Ayrıca yazıda spoiler vermeden önce, bu belirtilmeliydi. Kitabı okumayanlar için birçok heyecan unsuru yok edilmiş.
    Aziz ile Derya’nın geçmişten gelen bir bağları da yok. O bağlar başkalarına ait. Roman dikkatli okunmamış.

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1018 yazı bulunmaktadır.