Kitap Okuyan Çocuklar Projesi, Söyleşi, Misafir Köşesi

Kitap Okuyan Çocuklar Projesi yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Kitap Okuyan Çocuklar Projesi

04.11.2013 10:20 - Misafir Köşesi
Kitap Okuyan Çocuklar Projesi

Ersin Kendir, kitaphaber okurları için soruşturdu.

Bildiğiniz üzere hep tekrarlanan klişe bir cümle vardır "Türkiye olarak çok az kitap okuyoruz". Hatta istatistik çıkarılır kişi başına düşen kitap okuma oranı yılda 1-2 gibi filan çıkar. Buna istinaden elini taşın altına koymak isteyen, çabalayan birçok oluşumun varlığı da inkâr edilemez. Bu noktada durup düşünmek gerek neden az okuyoruz, nasıl okuma oranı artar, sorun nerede düğümleniyor diye. Bu oluşumlardan biri de "Kitap Okuyan Çocuklar" grubu. Öncelikle söyleşimizi kabul ettikleri için çok teşekkür ediyoruz, daha fazla uzatmadan sözü kendilerine bırakalım.

Önce kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Burçak Salungan Dinç. 3 yaşında bir kız çocuk annesiyim ve Kitap Okuyan Çocuklar Projesinin Gönüllüler İletişim Koordinatörüyüm. Bu yola önce sadece kızıma kitap okuyarak ve onunla kitap okumaya yeniden âşık olarak çıktım. Sonra üye olduğum bir grupta çocuklara kitap okumaları yapmaya başladım. Bu sıralarda Kitap Okuyan Çocuklar Proje Koordinatörü Esra R. Akçay Duff ile tanışıp kendisinin projesinin tüm Türkiye'yi kapsayan çok daha kapsamlı bir proje olduğunu görünce bu proje kapsamında onunla birlikte çalışmaya karar verdim.

Şimdi bu projeyle Türkiye'nin her yerine ulaşmak, tüm il ve ilçelerimizde yerel belediyeler kapsamında çocuk kütüphanelerinin açılmasına önayak olmak ve bütün çocuklarımıza kitap sevgisini aşılamak maksadımız.

Proje hakkında bilgi verebilir misiniz? Ne zaman nasıl ortaya çıktı?

Projemiz esas olarak Türkiye'nin her yerinde okul öncesi ve sonrası çocuklara kütüphane alışkanlığı ve kitap okuma sevgisi kazandırmak amacını taşımaktadır. Bunun için de şu an farklı semtlerde çeşitli parklarda kitap okuma çemberleri ve çeşitli etkinlikler yapmaktayız. Bu noktada 'gönüllüler'imizin yadsınamaz bir önemi var. Örneğin İstanbul'da her Çarşamba Özgürlük Parkı'nda, her Cumartesi Şişli Organik Pazarda, her Pazar da Kartal Organik Pazar'da gönüllü annelerimiz kitap okuma çemberleri düzenliyorlar.

Bu etkinlikler ve kitap okuma çemberleri sayesinde çocuklar hem sosyal bir ortamda sosyalleşmeyi öğreniyor hem de kitap okumanın ne kadar keyifli bir şey olduğunu görüyor ve hatta yaşıyorlar. Bu çemberleri projemizde bir nevi ilk adım olarak görebiliriz, bunun devamında Türkiye'nin her yerinde çocuk ve çocuklu aile dostu kütüphaneler kurulmasını amaçlıyor ve bunun için tüm yerel belediyelerle görüşmelerde bulunuyoruz.

Projenin ortaya çıkışı ise 2012'nin son günlerinde, proje koordinatörümüz Esra R. Akçay Duff'ın üyesi olduğu 'Emziren Anneler' adlı bir anne grubunda diğer annelerle "Türkiye'de neden çocukların kitap okuyabileceği mekânlar yok? Bu konuda bir şeyler yapmalıyız." diye konuşurken, Esra'nın 'Elele verirsek yapabiliriz' diye düşünmesiyle olmuş.

Neden çocuklar?

Çok klasik bir cevap olacak ama gerçeği o kadar açık ve net ifade ediyor ki söylemeden edemeyeceğim: "Çocuklar bizim geleceğimiz." Kitap okumanın faydalarını söylememe zaten gerek yok. Bir ülkenin geleceğini düşünüyorsanız, herşeyin eğitimle ve doğru bilgiyle olacağını düşünüyorsanız bunun yolu kitaplardan geçer. Ne yazık ki okumayı sevmeyen hatta kimi zaman okumaktan korkan bir toplumuz, bunun değişmesi gerekiyor ve bir yerden başlamalıyız.

Çocukların beyni verilen bilgileri bir sünger misali emiyor, o yüzden onlara bilgiyi nasıl verdiğimiz de çok önemli. Bu noktada interaktif kitap okumaları yapmak, ayrıca çeşitli deneylerle çocukların araştırmaya ilgi duyma potansiyellerini geliştirmek ve de sorgulayarak öğrenmeye yönlendirmek mümkün. Bu sayede ezberle değil ama araştırarak öğrenmeye hevesli çocuklar yetiştirmek de mümkün. Biliyoruz ki kütüphane alışkanlığı kazanan, kitap okumayı ve araştırmayı seven bir çocuk eğitim hayatında da başarılı ve mutlu olacaktır.

Piyasada çocuklara yönelik kitaplar sizce yeterli mi?

Son dönemde çocuk kitapları çok değişti. Çocukların gelişiminde her noktaya dikkat ediliyor artık, psikolojik açıdan olsun, kitabın hangi yaş aralığına yönelik olduğu olsun daha dikkatle hazırlanıyor kitaplar. Bu özenin daha da artacağına inanıyoruz.

Biz 3 yaşındaki kızımla kitap alırken oturup okuyarak ve seçerek alıyoruz, özen gösterdiğimiz çok kıstasımız var. Buna rağmen şu an kızımın kütüphanesinde 150'ye yakın kitap var, bu bence piyasada 'yeterli' gördüğümüz oldukça çok kitap var anlamına geliyor. Yeterlilik tartışılabilir tabii. İçerik mi nicelik mi?

Bu noktada önemli bir konu ise sağlam bir edebiyatla yazılmış Türkçe kitapların azlığı. Piyasada varolan kitapların çoğu çeviri metinler, o yüzden edebi özelliklerinin, ses tekrarlarının birçoğu kaybolmuş durumda.

Bir diğer konuysa hem okuma hem görsellik bazında kitabın çocuğa nasıl sunulduğu. Malumunuz okul öncesi çocukların okuma-yazması yok; onlar desenle, kitabın yüzeyiyle (pütürlü, kabartılı gibi), içerdiği renklerle okuma yapıyorlar.

O yüzden umut ediyoruz ki yeni çıkacak kitaplar hem çocuklar için daha interaktif hale gelsin hem de Türkçe yazılmış metinler olarak edebiyatı; aliterasyon, kafiye gibi teknikler açısından daha zengin olarak hazırlanmış olsun.

Bu proje ile ilgili kimler neler yapabilir?

İşte tam da bu noktada yeniden gönüllülere getirmek istiyorum konuyu çünkü bu proje gönüllülük esasına dayanıyor. Türkiye'de herşeyin özellikle de çocuklara yönelik etkinlik ve faaliyetlerin yüksek fiyatlarla ailelere dayatılması zaten yeteri kadar kötüyken bizler gönüllü aileler olarak aslında bunun böyle olmak zorunda olmadığını göstermeye çalışıyoruz.

Kitap okuma çemberlerimizde dönüşen oyuncaklar yapıyoruz, deneyler yapıyor ve bunlar hakkında çocuklarla sohbetler ediyoruz. Aslında eğlencenin ve öğrenmenin para vermeden de yapılabileceğinin kanıtı bu ve amacımız bunların herkes tarafından yapılabileceğini göstermek.

Projemize destek vermek isteyen herkese kapımız açık. İsteyenler gönüllü anne-baba-teyze-amca olup kitap okuma çemberlerimizde kitap okuyarak katkıda bulunabilir ya da çevresindeki çocuk kütüphanelerine gidip inceleme yapıp iyileştirme çalışmaları için bizimle irtibata geçebilir.

Projeye destek vermek isteyenler web sayfamıza bakarak neler yapabilecekleri konusunda daha detaylı bilgi alabilirler:

http://kitapokuyancocuklar.org/

Bize ulaşmak isteyenler için eposta adresimiz: [email protected]

Ayrıca projeyle ilgili gelişmelerden haberdar olmak için Facebook'tan bizi takip edebilirler:

https://www.facebook.com/KitapOkuyanCocuklar

Proje Koordinatörümüz Esra R. Akçay Duff'ın yürüttüğü diğer birkaç proje de aslında bu konuyla alakalı (tüm Türkiye'de aileler ve çocuklarıyla oyun grupları kurmak, hep birlikte parklarda, evlerde ve çocuğun olduğu her yerde geri dönüşüm materyallerinden oyuncak yapmak gibi). Bunlarla ilgili bilgileri de aşağıdaki bağlantılardan takip edebilirsiniz:

https://www.facebook.com/groups/IstanbulMontessoriOyunGrubu/

https://www.facebook.com/groups/DonusenOyuncaklar/

http://bebedonusum.blogspot.com/

Burçak Salungan Dinç

Kitap Okuyan Çocuklar Projesi

Gönüllüler İletişim Koordinatörü

http://kitapokuyancocuklar.org/

https://www.facebook.com/KitapOkuyanCocuklar


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 04.11.2013 10:20 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 16:58
5783

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.