Kitaphaber Yazarları’nın Son 1 Ay İçerisinde Okuduğu , Kara Tahta, Bilal CAN

Kitaphaber Yazarları’nın Son 1 Ay İçerisinde Okuduğu Kitaplar yazısını ve Bilal CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabi

Kitaphaber Yazarları’nın Son 1 Ay İçerisinde Okuduğu Kitaplar

21.11.2016 09:00 - Bilal CAN
Kitaphaber Yazarları’nın Son 1 Ay İçerisinde Okuduğu Kitaplar

Hakikatin Sineması - Enver Gülşen

​Sinemanın Hakikati adlı eser, 1 prolog ve 3 tekmilli kısımdan oluşmaktadır. Prolog kısmında Gülşen Mantık’t-Tayr ve Stalker arasındaki hakikat benzeşmesini ayrıntılı bir biçimde ortaya koymaktadır. Diğer kısımlarda ise roman ve sinemalar üzerinden çeşitli okumalar sonucu elde edilmiş hakikat yansımalarını aktarmaktadır. Gülşen’in bu eserdeki amacı aslında “sinema üzerinden bir tefekkür mümkün mü?” sorusuna cevap aramaktır. Çeşitli romanlar ve filmlerle tefekkür etmenin nasıl olduğunu, bir tür kazı çalışmasıyla perde arkasında olanların öne çıkartılması olarak okunabilen Sinemanın Hakikati, Doğu’nun Hikmeti ile Batı’nın düşüncesini de kıyas ederek sunmaktadır. Özellikle Mantık’t-Tayr ve Stalker okuması bu bağlamda değerlendirilip okunabilmektedir. Ona göre Stalker filmi, birinci katmanındaki yolculuk hikâyesi ile Mantık’t-Tayr’daki yolculuk birbirine benzemektedir.

Melez Desenler – Nilüfer Göle

Apartman katlarında yalnızlığına çare arayan – belki de bu yalnızlığın farkında değildir- modern insanın serüveni dahil olduğu grup, oluşum, din ve halka öğretileri bağlamında değişmeye, görüş farklılıklarının oluşmasına neden olmuştur. Göle’nin Melez Desenler’deki amacını “saflık arayışları ve karmalaşma arasındaki gelgitler üzerine bir eskiz” ifadesiyle açıklamaktadır. Yazıların bir kısmı deneme niteliğinde bazıları ise akademik biçimde okuyucuların ilgisine sunulmuştur. Melez Desenler, coğrafyamız üzerindeki farklılıklara bir nevi vurgu yapmaktadır. Özellikle İslam ve modernlik konularını kendine çıkış noktası olarak belirleyen eser bu iki eser üzerinden toplumun değişim ve dönüşümünü sorgulayarak çıkarımlarda bulunmaktadır.

Türkiye’nin Yakın Tarihi – İlber Ortaylı

Sohbet havasında, akıcı bir dil ile kısa yazılardan oluşan eserde yazılar tam olarak bir bütünlük arzetmese de ana konu Türkiye’nin modernleşme serüvenin bir tür okuması olarak ele alınabilir. Bu günü anlayabilmek için dünü, bu gün ile birlikte ele almanın önemi vurgulayan eserde 1924 Anayasasının toplumdaki etkilerinden Osmanlı Modernleşmesine, Dış Politikadan eğitim sistemimize kadar bir çok konuda yazılmış yazıları okumak mümkün.

Kusursuz Talan – Hasan Özlen

Bir ilk şiir kitabı. Hece Yayınları’ndan okuyucula buluştu. Daha önce başka ilk kitaplar için kullandığım ifadeyi burada da kullanıyorum: her ilk eser bir tür Rus Ruletidir. Hasan Özlen de bu ruleti oynayarak okuyucuların karşısına çıkmış. Güncel olaylardan uzak kalmadan, ara ara lirisizme varan ifadelerin yanında toplumsal gerçekçi ifadeleri de kullanarak eserlerini ortaya koymuştur.

Medeniyetler ve Şehirler – Ahmet Davutoğlu

Şehirler üzerine yaptığım okumaları yüksek lisans tezinden itibaren sürdürmeye çalışıyorum. Davutoğlu’nun bu eseri çıkar çıkmaz okuma listeme yazmıştım okumak eserin 16. Baskısını yaptıktan sonra nasip oldu. Bu eserin kısa bir sürede bu kadar çok baskı yapması benim açımdan sevindirici. Eserin zor bir eser olduğunun altını çizmem gerekiyor. Her ne kadar Davutoğlu, bu eseri modern bir “Beş Şehir” formatında kaleme alsa da. Aşırı ayrıntı ve teorik bilgilerin yoğunluğu dolayısıyla beni şaşırtmış ve okudukça eserin temel niyeti şekillenmeye başlamıştır.

Eserin temel dayanak ve arayış noktası önceden yazmış olduğu eserlerde temelini attığı düşüncelerin devamı niteliğinde olup Davutoğlu Hoca bunu ana temada şu şekilde özetler: “ben-idrakinin ontolojik olarak yeniden inşası, insanı bilginin epistemolojik olarak yeniden sınıflandırılması, değerlerin aksiyolojik olarak yeniden tanımlanması, tarihsel muhayyile ya da zaman şuurunun yeniden kurgulanması, şehrin-mekânın yeniden tanzimi ve yeni bir dünya düzeni fikrinin bir parametreler etrafında yeniden oluşumu” olarak belirginlik kazanmaktadır.

Eser bahsedilen bu amaçsallık içerisinde “şehrin-mekânın yeniden tanzimi ve yeni bir dünya düzeni fikrinin bir parametreler etrafında yeniden oluşumu” tezi üzerinde durmaktadır. Bu da bahsedilen diğer konularda Davutoğlu Hoca’nın eser vermeye devam edeceğini göstermektedir.


Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 21.11.2016 09:00 - Güncelleme Tarihi: 21.11.2016 10:01
2589

Bilal CAN Hakkında

Bilal CAN

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. Sosyolojik çalışmaları mekân, kent, şehir ve edebiyat sosyolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. Şiirleri, denemeleri, kitap değerlendirmeleri ve eleştirileri bir çok dergide yer aldı.

Kitaphaber.com.tr sitesinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2015'ten itibaren genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Evli ve 2 çocuk sahibidir. 

Yayınlanmış Kitapları

- Diriler Evinden Notlar, Ahenk Kitap, 2024.
- Bir Kuşu Taşlarla Bu Çöle Bağladılar, Hece Yayınları, 2023.
- Zaman İçinde Mekân, Hece Yayınları, 2021. (TYB 2021 Şehir Kitabı Ödülü)
- İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş, Hece Yayınları, 2021.
- Kebikeç, İzdiham Yayınları, 2019.
- Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân, İzdiham Yayınları, 2017.

Bilal CAN ismine kayıtlı 352 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 6 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com