Kül Yığını - Duran Çetin, Edebiyat, Misafir Köşesi

Kül Yığını - Duran Çetin yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Kül Yığını - Duran Çetin

26.03.2011 09:10 - Misafir Köşesi
Kül Yığını - Duran Çetin

Mehmet Burhan, Kitaphaber için kaleme aldı.

Anadolu topraklarında geçen köylüsü, kasabalısı, şehirlisi hemen her kesimden insanın bulunduğu bir kitaptır kül yığını. Olayları olduğu gibi tek bir açıdan gösteren, bazen düşündürüp bazen tebessüm ettirecektir size.

"Kül yığını" kısa öykülerin bir araya toplandığı bir kitaptır. Dili sade bir o kadar da anlaşılır. Anadolu'nun değişik yörelerinde geçen öyküleri anlatır. Roman gibi sürükleyici bir tarzdan ziyade çay sohbetlerinde okunabilir öyküler barındıran kitaptır. Okuyanların içinden dersler çıkarabileceği bazense güldürebilecek bir kitap. Vay be böyle insanlarda varmış dedirtebilir bazen "çayın parasını bari verseydin" diyen dilenci gibi.(sf101)

İsmini içerisindeki bir öyküden alan kitap, okuyucuyu ağlatan duygusal ve dramatik bir yapıya sahip değildir. Öykülerin her birisi farklı duygusal yönlerimize çekilmiştir. Her kitabın eleştirilen bir kısmı olmuştur çoğunlukla, bu kitabın benim gözüme batan kısmı öykülerinin sonuç bölümlerinin toparlayıcı bir şekilde bitmemesidir.

İnsanların kişiliklerine göre birçok çeşide ayrıldığını gösteren kitap, aynı zamanda klasikleşmiş ama bir o kadarda gerçek olan "iyi ve kötü" kavramını okuyucuya sunuyor. İçerisinde birçok duyguyla sesleniyor kimi zaman okuyucuya. Tabi bir de okuyucunun beğenisi var.

Şunu açıkça söylemeliyim ki "okuyan herkes içinden bir şeyler çıkaracak" demiyor. Bazen size saçma gelen veya basit gelen öyküler, bir başkasının çocukluğunu, gençliğini veya geçmişte bıraktığı bir anısını tekrar hatırlatacaktır.

Gariptir ki bir çok okuyucuyu güldürürken iyi niyetin bedelini bilgisizliği ile ödeyen yaşlı bir dede gibi. Ancak aklıma hemen şu soru geliyor ardından, ömür boyu alkolün ne olduğunu bilmeyip meyve suyu diye yaşlı dedenin içtiğimidir bilgisizlik? Bunu bir ödül olarak veren turistlerin yaptığı mı?

Anadolu da geçen bu öykü beni güldürdü ancak ardından da düşündürdü. İyi kalpli bir dedenin Mevlana Hazretlerinin türbesini gösterdiği için kendisine turistler tarafından verilen metal kutulu içeceği meyve suyu zannedip içen yaşlı dede mi temiz olan? Yoksa günümüz Dünya şartlarına göre önce bize her türlü kötülüğü öğretip sonra ondan uzak durmamızı bekleyen sistem mi? (sf35)

Şükür ki "iyi ile kötü" ayırabilme kabiliyetimiz var. Kendisinde bu kabiliyetin bulunmadığını düşünenler için bu kitabı tavsiye edebilirim. Anadolu insanlarının kısa ancak bilgilendirici öykülerinin kitabıdır.

Kitap tek bir öykü üzerinde yoğunlaşmıyor. 15 öyküyü içerisinde barındırıyor. İlkokul çağındaki öğrencilerin okuması kişisel gelişimleri açısından iyi olur denilebilecek bir kitap.

Kül Şığını
Öyküler
Duran Çetin
Beka Yayınları
112 sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 26.03.2011 09:10 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 09:42
3101

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1015 yazı bulunmaktadır.