Kur'an'ın ve Kâinatın Dilinden İman Esasları, İlahiyat, Misafir Köşesi

Kur'an'ın ve Kâinatın Dilinden İman Esasları yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabili

Kur'an'ın ve Kâinatın Dilinden İman Esasları

25.09.2013 10:05 - Misafir Köşesi
Kur'an'ın ve Kâinatın Dilinden İman Esasları

Mehmet Türkmen, kitaphaber için kaleme aldı.

İman: tasdik etmek, emin kılmak demektir. Peygamber efendimiz (s.a.v)'in Allah (c.c)' tan getirdiği, tebliğ ettiği bütün hükümleri kalp ile tasdik, dil ile ikrar etmektir. Kişi iman ederek Allah (c.c)'ın göndermiş olduğu buyruklara, emirlere ve yasaklara harfiyen uyacağına dair akitte bulunmuş, yüce yaratıcısıyla bir nevi sözleşme yapmış demektir. İlk ahitleşme yeri olarak 'Bezm-i Âlem'i bilmekteyiz. Araf Suresi 172. Ayette Rabbimizin: "Ben sizin, Rabbiniz değil miyim?" sorusuna "Evet (Rabbimizsin), şahit olduk." Diyerek karşılık vermiş ve sözleşmenin ilk maddesini orada kabul edip ilan etmişiz.

Sözleşme iki tarafın karşılıklı anlaşmasıyla oluşan ve imzalanan metindir. Bu metinde belli kurallar vardır. Yapılması durumunda hangi kazanımların olacağı, ihlal edilmesi halinde ise ne tür yaptırımların olacağının yazılı tutulduğu bir metin. İman eden bir kişi kelime-i tevhit veya kelime-i şehadet getirerek bu metne imza atmış, sözleşmeyi kabul etmiş olur ki bu metin Allah Teâlâ (c.c)'nın bizlere mucizesi kıyamete kadar devam edecek olan Kur'an-ı Kerim'dir. Sözleşmeye, Kur'an'da geçen hükümlere sadık kalanlar karşılığını Cennet olarak alacaklardır. İhlali halinde günahkâr, inkârı durumunda da kâfir olarak adlandırılacaktır. Günahkârların durumu Allah'ın merhametine, şefaatine bağlıdır. Kâfirler ise yakıtı insan ve odundan oluşan ve ebedi yurt olarak cehennemde tutulacaktır.

Yazar için iman denilince aklan gelen şey, sağlıklı bilginin yanı sıra, yaşanan, solunan, zevk edilen bir hayat olmalıdır. Kur'an'ın ve hadisin bize öğrettiği iman, aynen böyle bir hayattır. Hayatını bu şekilde düzenleyen, planlayan insan, bir sıkıntı geldiğinde sabrederse ve isyan etmezse sevabını alacaktır. Kendisine nimet verilince de şükreder ve şımarmazsa yine sevap alır. Bunu aksi durumunda hayat nizamı değişecektir. Hâsılı iman edip Kur'an'a ve Sünnete göre yaşayan insanın hayatı elbette güzelleşecektir.

Sözü uzatmadan kitaba gelecek olursak, Allah'a iman, meleklere iman, kitaplara iman, peygamberlere iman, ahirete iman, kadere iman başlıklarıyla imanın altı şartını ele alıyor. Her bir inanç esasını delilleriyle birlikte ayrıntılı bir şekilde, hem de yaşadığımız hayatla, doğayla ilişkilendirerek anlatıyor. Aynı zamanda örnekler vererek anlatmasıyla okuyucuda etki bırakıyor. Her konuya ayetle başlaması o konuyu canlı tutuyor. Kitapta inanç konularının bir yüzü görünen âleme bakarken diğer yüzü de gayba, görünmeyen, duyularla algılanamayan âlemlere bakıyor.

Böylelikle, imanın hayata asıl canlılığını veren bir ruh demek olduğu bilfiil anlaşılmış olacaktır.

Bu çalışmada önemli olan bir şey de üsluptur. Ele alınan konular ve izlenen yöntem kadar önemlidir bu. Keza konular ansiklopedik ve donuk bir üslupta anlatılmasından mümkün mertebe kaçınılarak Kur'an'ın canlı ve sıcak üslupları örnek alınarak yaşayan bir imanın heyecanı kalplerimize, dimağımıza yansıtılmak istenmiştir. Her konunun sonunda bölüm özeti konularak okuyucuya ayrıca o konunun ana fikrini açıklanmıştır.

İslam İnanç İlmihali
Ümit Şimşek
Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları
312 sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 25.09.2013 10:05 - Güncelleme Tarihi: 07.01.2024 21:35
3946

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1091 yazı bulunmaktadır.