Liderin Takım Çantası - Cem Kozlu

Ceyda Aniateş, Kitaphaber için kaleme aldı...
Cem Kozlu' nun kaleme aldığı lideri takım çantası adlı kitabı elinize aldığınızda göze çarpan ilk şey kitabın çarpıcı başlığı olsa gerek. Kitabın ilginç başlığıyla okuyucunun kafasında merak uyandıran ve asıl amacı kişinin düşünmesini sağlayan kitap "takım çantası" gibi teorikten ziyade pratik bilgi ve tecrübelerden oluşmakta. Buna giriş kısmında değinen Cem Kozlu, kitabın ismini seçme nedenini açıklarken takım çantasıyla kurduğu benzetmeyle liderin olayları çözümcü ve pratik yaklaşımla değerlendirmesi gerektiğini vurguluyor.
Kitap ince olmakla birlikte 2 bölümden oluşmakta. İlk bölüm liderin durum karşısındaki tutumunu şekillendirmek adına hatasız, kaliteli ve verimli bir iş akışı için gerekli olan prensipleri içeriyor. Kişisel kontrole checklistle başlıyor. Checklist; kişinin durumlar hakkında tuttuğu notlarla işte atlama, unutma, eksik uygulamayı engelleyerek hatasız sonuç için işin kontrollü yürütülmesini sağlayan liste.
Checklist'in ardından sırasıyla veri toplama, analiz ve öneri, tartışma, karar, planlama, execution ve takip üzerine tanımlamalar ve örnek deneyimlerle konuya açıklık kazandırılıyor. Kısaca bunları özetlersek;
Liderin durum hakkında veri toplaması piyasa nabzını müşteri- tüketici odaklı tutabilmesi açısından önemli. Bunun için yapılan piyasa araştırması ve kişisel gözlemler ile toplanan veriler kritik kararların verilmesine olanak sağlar. Toplanan veriler ışığında bulguların raporlara dönüştürülüp öneriler şeklinde yorumlanması esas amaçtır. Öneriler sayesinde alternatif çözümler üretilir. Linus Pauling " İyi fikir üretmenin yolu pek çok fikir oluşturmaktan geçer." Der. Farklı ihtimalleri tartışmak en azından olası gelişmelere zihinsel olarak hazırlık sağlar. Böylece muhtemel bir kriz durumunda kurumun seri tepki vermesi kolaylaşır.
Önerileri sunulmasından sonra bunu karara bağlayacak olan yöneticidir. Burada yöneticinin fırsatları kaçırmadan ve aceleci davranmadan doğru kararı verebilmesi kurumun sürekliliğini sağlar. Karar alındıktan sonra iş için uygulama planı oluşturulmalıdır. Uygulama planı, uzun dönemli iş planları ve yönetim uygulamaları ile geniş bir çalışmayla kurumun amacını yansıtır.
İş takibi, olumlu ve yapıcı bir üslup ile yapılırsa çalışanların moral ve motivasyonu arttır. Liderin çalışanlarla beraber operasyonda yer alması, kendini görünmez kılmaması, çalışanla olumlu iletişimi işe teşviki sağlar. Peter Drucker "iletişimde en önemli yaklaşım söylenmeyeni duymaktır." diyerek bu konunun önemini vurgulamaktadır.
Kitabın 2. Bölümünde iyi bir liderin nasıl olacağı üzerinde duruluyor. Burada lider ve yönetici arasındaki farklara değinilmiş. İyi bir lider olabilmenin şartı iyi bir yönetici olmayı gerektirir. Yöneticilikte bilgi,disiplin ve çalışma esas alınır. Vizyon, misyon ruhu, tutku ve motivasyonla takviye olan liderlik yetkinlik kazanır. Yönetici ve lider arasındaki farklılıklardan biri de, liderin ona inanmış takipçilerinin bulunması ve onları peşinden sürükleyebilmesidir.
Kitabın ilerleyen bölümlerinde yapılan çıkarımlarda iyi bir liderin;
-Risk alabilmesi,
-Esnek olması,
-Konfor bölgesine çekilmeyip operasyonda yer alabilmesi,
-Hatalarından ders alması,
-Düşünmeye zaman ayırması,
-Uzman ve danışmalardan fikir alsa da kararı kendisi verebilmesi,
-İvme oluşturabilmesi,
-İletişimi çift yönlü kurması,
-Korku ve endişeyi yönetebilmesi,
-Güven duygusu oluşturabilmesi gerekir.
Kitap genel olarak değerlendirildiğinde teoriğe girmeden pratik olarak birçok tecrübeden yararlanılmış ve birkaçı Cem Kozlu'nun kişisel deneyimlerinden aktarılan örneklerle okuyucuyu sıkmadan liderlik anlatılıyor. Yönetim ve liderlik alanına ilgi duyuyorsanız "Liderin Takım Çantası"nı okumanızı tavsiye ederim.
Liderin Takım Çantası
Cem Kozlu
Remzi kitapevi
Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 30.05.2011 18:19 - Güncelleme Tarihi: 23.01.2022 22:47