Mostar Mayıs 135. Sayı
Mostar, okuruyla 135. kez buluşuyor. Mayıs sayımızın kapak konusu “Herkes Fatih Olma Peşinde Kimse İstanbul Olmak İstemiyor”
Meşhur bir yakınma vardır. Batılılar kendi süper kahramanlarını çocukluktan itibaren aklımıza, gönlümüze sokuyorlar; biz de onlara hayran nesiller olarak büyüyoruz. Bu yakınma genellikle şöyle devam eder: “Keşke kendi süper kahramanlarımızı üretsek, çocuklarımız da onlara özenerek büyüseler.” Yani süper kahramanlardan kurtulmanın yolu, kendi süper kahramanlarımızı üretmektir. Kimse “Neden süper kahramanlara ihtiyacımız var ki?” diye sormuyor. Bu soruyu sormayınca da Batı kültürü zaten baştan kabullenilmiş oluyor. Kendi süper kahramanlarımızı ürettik diyelim. Zaten üretmişiz. Battal Gazi, Malkoçoğlu, Kara Murat, Tarkan hatta ne yazık ki Fatih Sultan Mehmet Han. Bunlar bizim kahramanlarımız ama bunları taklit etme, bunlara özenme, bunlar gibi olmayı hayal etme anlayışı bizim anlayışımız değil. Dolayısıyla Batman olmak için annesinin eşarbını pelerin yapan bir çocuk ne kadar Batı kültürünün etkisi altındaysa aşağı yukarı “Kahpe Bizans!” diye bağırarak tahta kılıç sallayan bir çocuk da o kadar Batı kültürünün etkisi altında. İşte bu çocuklar ne zaman yaz gelir, camiye gider, rahlenin önünde diz çöker ve ezberledikleri duayı sınıfça bağıra bağıra talim ederlerse o zaman bizim neslimiz oluyorlar. Yoksa Fatih olmayı arzulamakla bizden bir hâl almıyorlar.
Bu sayımızda senarist Fatih Çeçen ile Ramazan ayında, Semerkand Tv’de yayınlanacak “Ramazan Sokağı” dizisi üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik: “Ramazan Sokağı Didaktik Olmayan Bir Komedi”
Mükerrem Mete: “Herkes Fatih Olma Peşinde Kimse İstanbul Olmak İstemiyor”, Ömer Kara: “Çanakkale’de Yapayalnız Osmanlı”, Sulhi Ceylan: “Teori Ve Pratik Evlenirse”, Mehmet Erikli: “Yirmi Keçilik İştah, İki Sırtlanlık Korku”, Aydoğan K: “Yapma Demiyorum, Hobi Olarak Yine Yap!”, Okay Tiryakioğlu: “Unutturulan Zafer: Kût’ül’ amâre”, Nadir Sami Sarıoğlu: “Doğu Roma Düşerken”, Muhammed Yasin: “Sözlük: Göç”, Davut Bayraklı: “Şapka İnkılabında Sorun, Şapkanın Giyileceği Kafayı Yerinde Tutmaktı”, Ömer Faruk E.: “Yüz Bin Kafadan Paralar Rafadan!” Şule Beyaz: “Bilgi Çağı Yanılsaması”, Mücahid İlker: “Hızlı Ve Ucuz Üretilen Filmlerin Hafifliği”, Mehmet Ali Özkan: “Şizofrenler Sadece Hayalperesttir”, Bülent Ata: “Dergâhın Kedileri Konsolosluğun Köpekleri”, Can Fırtına: “Çiçeklerin Kısa Tarihi”, Nazım Yılmaz: “Birazdan Hayatımızın Bir Anını Kaydedip Cüzdanımızda Saklayacağız”, Ali Sözer: “Nerede Hata Yapıyoruz?”, Hüseyin Aymayan: “Benim Tembelliğim Kapitalizme Tepkidir”, Süleyman Salih Şahin: “Zayıflık Harika Bir Şeydir, Güç Hiçbir Şey”, Eser Sazak: “Kalbi Ve Azaları Gözetmek”, M. Fatih Çakır: “Hür Fikir Gazetesi Hakkında İsmet Paşa’nın Beyanatı Doğru Mudur?” yazılarıyla Mayıs sayımızdaki yerini aldı.
Gündelik hayatın, sosyal konuların, genel kültürün, aktüalitenin ve mizahın geniş yer tuttuğu bölüm ve yazılarıyla yeni sayımız raflardaki yerini alıyor.
Yazar: Dergihaber - Yayın Tarihi: 09.05.2016 17:02 - Güncelleme Tarihi: 09.05.2016 17:02