Muhit Dergisi Özgür Suriye Dosyasıyla Yayınlandı (Ocak, 2025)
Şair ve yazar İbrahim Tenekeci yönetiminde okurla buluşan Muhit dergi, yürüyüşüne devam ediyor. Aralık sayısında Güzel Merhamet dosyasıyla çıkan dergi, altıncı yılının ilk sayısında Özgür Suriye dosyasıyla okura sunuluyor.
Daima Şiir
Usta çizer Hasan Aycın'ın bir çizgisiyle açılan dergi, her kuşaktan pek çok kıymetli ismin şiirlerine yer veriyor. Ahmet Edip Başaran'ın "Ateşi Yakan Mızrak" isimli şiirini Yunus Karadağ'ın "Kalbe Karşı Zaferler", Mehmet Tepe'nin "Hemen Yürüme Mesafesinde", Ervanur Erdoğan'ın "Sandıktaki Hayvan" isimli şiiri takip ediyor. Cafer Keklikçi, Nurullah Genç, Özcan Ünlü, Büşra Yavuz, Turan Koç, Tayfun Doğan, Ayşegül Baytut, Süleyman Unutmaz, Cengizhan Konuş ve Nurettin Durman bu sayının diğer şairleri.
"Geri Çağrılan" isimli şiiriyle Emel Özkan, bu sayının arka kapağını süslüyor: "Dedim ansızın geliriz ölüme / Hayata ve ölüme / Perdeliyiz kendimizden bile."
Özgür Suriye
Altmış yıldan fazla bir zamandır her türlü baskı, işkence ve sindirme politikalarına maruz kalan Suriye halkının Baas rejiminden kurtulması, tarihî bir dönüm noktasına teşkil ediyor. Bu tarihî zafer ışığında hazırlanan Özgür Suriye dosyasında yetkin isimlerin katkıları bulunuyor. Turan Kışlakçı "Tarihten Bir Çığlık: Şam'ın Küresel ve Bölgesel Önemi" başlıklı yazısında en eski yerleşim yerlerinden olan Şam'ı ve orada kurulan medeniyetlerin tarihini yazarken Halil İbrahim İzgi "Bitmeyen Bir Rüya: Halep" başlıklı yazısında Halep şehrinin Türk dünyasındaki önemini açıklıyor. İbrahim Tenekeci Suriye halkıyla paylaştığımız bin yıllık müşterek kaderi ve coğrafyayı "Anadolu Mazlumların Sığınağıdır" başlıklı yazısında anlatıyor. İsmail Halis "Kasiyun Dağı'nda" başlıklı yazısında Suriye Zaferi'nin siyasi ve toplumsal etkilerini yazarken Âdem Özköse "Suriye'de Fetih Ertesi" başlıklı yazısında zafer sonrası Suriye'den sıcak gelişmeleri sıralıyor. Mustafa Özel "Kırk Üç Yıl Önce Hama Katliamı" başlıklı yazısında 1982 yılında yapılan toplu cinayeti ve kıyımı tarihten notlarla anlatırken Hasan Mert Kaya "Hafızamızın Kalbi Şam" başlıklı yazısında Şam'ın tarihî ve kültürel zenginliklerini kaleme alıyor. Harun Yakarer "Adil Taksim" başlıklı yazısında "Acıya ortak olmayan, sevinci yadırgar" diyor.
Söyleşi
Gökhan Ergür sordu, yeni eserleri Güzel Yaşamak ve Güzel Ahlâk Muhit Kitap'tan çıkan Yeşilay Başkanı Mehmet Dinç cevapladı: "Güzellik görgüsüne ihtiyacımız var."
Öykü, Deneme
Ocak sayısının öykü sayfalarını Abdullah Harmancı "Bulut", Aynur Dilber "Dikdörtgen", Kâmil Yeşil "Aslanlar Hâlâ" ve Zeki Bulduk "Gezgin'in Hatırladıkları" isimli öyküleriyle zenginleştirirken Mustafa Çiftci "Kimi Bulamaz Kimi Bilemez" başlıklı anısıyla bu sayıya katkı sunuyor.
Kemal Sayar "Ere Aşk Gerek Evvel" başlıklı yazısında insanın birini, bir şeyi sevmeden aşkınlaşamayacağını ve tekâmül sürecinin sevmekle başladığını yazarken Erol Göka "İnsan Özleyen Varlıktır, Çare Özlemdedir" diyor. Dursun Çiçek "Güzel Atlar Ülkesi ve Kar" başlıklı yazısında kış mevsiminin ve karın insan üzerindeki etkilerini anlatırken Berat Demirci vefa duygusuna "Dostluğa Dair Ağır Sözler" başlıklı yazısında değiniyor. Zeynep Merdan, "Sosyal Medya Edebiyatı" başlıklı yazısında "Parlamak için başkalarının ışığını eksiltmeyi, karartmayı ummak... İşte karanlık ruhların parlama yöntemi" diyor. Necdet Subaşı "Entelektüel Biyografi Üzerine" yazı dizisine devam ederken Muhammet Enes Kala "Bir Fazilettir Türkçe Sevgisi" başlıklı yazısında dil ve dilin kullanımı üzerine eğiliyor. İbrahim Tenekeci, aramızda ayrılışının dördüncü yılında Ahmet Kekeç'i, Turan Karataş, vefatının altmış üçüncü yılında Ahmet Hamdi Tanpınar'ı ve Mustafa Özçelik vefat yıldönümün yirmi beşinci yılında M. Akif İnan'ı bir yazıyla anıyor. Mustafa Uçurum ve Rüya Nar kitap inceleme ve değerlendirme yazılarıyla bu sayıya omuz veren isimler oluyor.
Yazar: Dergihaber - Yayın Tarihi: 07.01.2025 09:00 - Güncelleme Tarihi: 06.01.2025 17:39