Müslümanın Müslümanlaşması, İlahiyat, Ferhat ÖZBADEM

Müslümanın Müslümanlaşması yazısını ve Ferhat ÖZBADEM yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Müslümanın Müslümanlaşması

29.09.2014 10:24 - Ferhat ÖZBADEM
Müslümanın Müslümanlaşması

Kitabın adına bakınca biraz şaşırtan biraz da düşündüren bir deyim ile karşı karşıya olduğumuzu düşünüyoruz. Müslümanların Müslümanlaşması deyimi alışık olmadığımız bir tamlama. Kitabın yazılış amacını okuyunca Müslümanın Müslümanlaşması deyimi daha iyi anlaşılıyor: "Müslümanların, emredildikleri gibi müslümanlaşması için tevhid, cihad ve ibadet bilincine yeniden kavuşması ve bunları içselleştirmesi gerekmektedir. Bu konuları merkeze alan ve bir serinin parçası olarak düşünülen Müslümanın Müslümanlaşması adlı elinizdeki bu eser, adına uygun olarak insana bu bilincin ulaşmasında karınca kararınca da olsa katkıda bulunabilmek niyetiyle kaleme alınmıştır."

Eser, tevhidi duruşun nasıl olması gerektiğini ve tevhidi kimliğe sahip bir Müslümanın nelere dikkat etmesi gerektiğini "tevhid ve uzlaşma" başlığı altında ele alıyor. Tevhidin hiçbir şekilde küfür ve şirk ile uzlaşamayacağını ayet ve sahih hadisler ile izah ediyor müellif. İnsan niçin taviz verir, düşmanıyla neden uzlaşmaya girer? Sorularının cevabı veriliyor. İnsanlar, Ya davasının prensiplerinde uzlaşmacılığa teşvik veya en azından ruhsat vardır diye düşünür, ya taviz verdiği bazı parçalar, insan için fazla mühim olmayan, uğrunda zahmet çekmeye değmeyen, olmasa da olabilecek cinsten hafif değerlerdir diye düşünür, ya karşılığında daha kıymetli şeyle alır, böylece davaya hizmet etmiş olur, ya korktuğu için taviz verir, ya kendisine ve davasına itimadı, güveni tam değildir. Müslümanların bütün bu konularda donanımlı ve hassas olması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Hicret konusu çok güzel bir cümle ile anlamlandırılıyor. Vuslat için ayrılık... Hicretin bir kaçış olmadığı, geri dönmek ve fetihler yapmak için stratejik bir hazırlık olduğu üzerinde duruluyor.

Bir cihad eri olarak Hz. Peygamber efendimiz kısa anekdotlar şeklinde ele alınıyor. Peygamberimizin mücahid olma yönünü güzel örneklemeler ve izahlar ile ele alıyor. Peygamberimizin şu özellikleri üzerinde duruluyor: cesaret, meşverete başvurma, eldeki imkânları en üst seviyede kullanma, savaşta ruhi özelliklere, dua ve ibadete yer veren bir yaklaşım, düşmanın sayı ve silâh üstünlüğüne rağmen, iman ve ona dayalı cesaret, sabır, irade, cihad, şehadet gibi manevi kuvvete, psikolojik imkânlara önem vermek, bunun yanında asker sayısı ve silâh gücünü taviz vermeden artıracak imkânları ihmal etmemek.

Filistin ve Mescidi aksa nasıl kurtulur sorularına güzel bir cevap ile konu izah ediliyor. Esas olanın kurtuluş için direnmek ve mücadele etmek olduğu üzerinde duruluyor. Verilen çabaların bir gün meyve vereceği üzerinde duruluyor. Filistin'in kurtuluşu için tek yolun cihad olduğu ve cihadın sadece silah ile değil her anlamda yapılması gerektiği üzerinde duruluyor.

Güncel bir konu olan terör ve cihad arasındaki farklar konusu üzerinde durulması gerekiyor. Sadece bu bölüm bile kitabın okunması için yeterli bir sebeptir. İnsanların kafa karışıklığına çok güzel izahlar getirilerek konu açıklığa kavuşturuluyor. Müellif özetle şöyle diyor: "Birbirinden çok farklı şeyler olan, biri beşerî biri Rahmani, biri yıkma biri yapma, biri ifsat biri ıslah anlamında biri cehennemi biri cenneti çağrıştıran çok farklı iki kavramı bile maalesef birbirine karıştırma becerisini(!) gösteren insanlar çıkabiliyor. Terör ve cihad/kıtal kavramları biri İslâm'ın düşmanları, diğeri İslâm'ın akılsız dostları tarafından olmak üzere iki şekilde karıştırılmaktadır. İslâm ve hak düşmanları, müslümanların saldırgan ve işgalci düşmanlara karşı kendilerini ve dinlerini savunmalarını terör diye damgalarken, cihadla terörü karıştırmış veya kasten birbirine tümüyle zıt iki şeyi aynı göstermeye çalışmaktalar. Akılsız dostların iyi niyetle de olsa cihad zannıyla bazı terör olaylarına bulaştıklarını veya bu iki farklı konuyu zihinlerinde kesin hatlarla tam ayıramadıkları da görülen bir vakıadır. Bir müslüman; terör, fesat, anarşi ile cihad ve kıtali karıştırmaz, karıştırmamalıdır. Günümüzde İslâm'ın cihad hükümlerini de, ülkenin durumunu da, "savaşçı" ve "savaş alanı" konusunu da doğru ve yeterli şekilde yorumlayamayan çok az sayıdaki bazı gençler, cihad eylemi diye iyi niyetle terör eylemlerine girişebiliyorlar. Bu, hem kendilerinin vebali, hem de İslâm'ı itham altına bırakıcı, tebliğin önünü tıkayıcı işlevleri yönüyle büyük yanlışlara imza atmak demektir." Bu konuda yorumumuz; en büyük terör Amerika ve diğer Emperyalist işgallerdir. En büyük terörist Amerika ve diğer Emperyalist devletlerdir.

Fetih ve işgal arasındaki farklar üzerinde durularak. İslami bakış açısı ile her iki kavram izah ediliyor. Şehidlik ve şehadet bilinci üzerinde durularak şehidlik ruhunun yeniden canlandığı üzerinde duruluyor.

Demokrasi konusu sorulu cevaplı olarak ele alınıyor. 99 soruda demokrasi sorgulanıyor. İslama göre demokrasinin hükmü konusunda kafasında soru işareti olan veya bu konuda kafası karışık arkadaşların bu bölümü özellikle okumaları gerekir. Günümüzde en mühim sıkıntılardan biri olan demokrasi konusu hemen hemen bütün ayrıntıları ile birlikte ele alınıyor. Bir Müslüman demokrat olabilir mi olamaz mı? Sorusuna çok açık bir şekilde cevap veriliyor.

Müstekbirlik ve günümüze yansıması üzerinde duruluyor. Toplumda görülen Yahudileşme temayülü ve çözümler üzerinde duruluyor. Papa severler, ata severler ve hilafet severler başlığı altında güncel meselelere değiniliyor. Camilerdeki bidat ve hurafeler konusu ile birlikte camilerin yeniden ihya edilmesi gerektiği üzerinde duruluyor.

Müslümanın Müslümanlaşması
Ahmet Kalkan
Rağbet Yayınları


Yazar: Ferhat ÖZBADEM - Yayın Tarihi: 29.09.2014 10:24 - Güncelleme Tarihi: 17.11.2021 09:49
2514

Ferhat ÖZBADEM Hakkında

Ferhat ÖZBADEM

1979 yılının bir Haziran günü Adıyaman’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman’da bitirdi. Gül Eğitim Yardımlaşma Dayanışma İlmi Araştırmalar Ve İnsan Hakları Derneği kurucu üyesidir. Özgün İrade, Vuslat, AbıHayat ve Yolcu dergisinde şiir ve makaleleri yayınlanan yazar evli dört çocuk babasıdır.

haberdurus.com, zeynepder.org, dunyabizim.com, kitaphaber.com.tr web sitelerinde belli periyotlar ile yazı yazmaktadır.

YAYIMLANMIŞ ESERLERİ

Düşünce: 40 Esas 40 Düstur, Cennetin Anahtarı, Cennetin Yolu, Kur’an’ı Nasıl Okumalı, Kur’an’ın Gölgesinde Hz. Muhammed

Araştırma: Dünden Bugüne İslami Hareket, Edebiyat Gemisinde Düşünce Adamları

Roman: Brezilya, Muaz, Muhammed Mursi, Saffan Bin Muattal

Şiir: Ebrulim.

Deneme: Ortalama Bir Âşık Olmamı Bekleme Benden.

SERİ ÇALIŞMALARI

Tavsiyeler Serisi (10 Kitap):

Aliya İzzetbegoviç, Fethi Yeken, Hasan El Benna, Hasan En Nedvi, Malcolm X, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El Karadavi

Roman (Beşir Serisi, 6 Kitap):

Beşir ve Sultan Abdulhamid, Beşir ve Fatih Sultan Mehmet, Beşir ve Gazali, Beşir ve İbn Haldun, Beşir ve Osman Bey, Beşir ve Selahaddin Eyyubi.

Biyografik Roman (Öncüler Serisi, 14 Kitap):

Aliya, Hasan el Benna, Malcolm X,  Mehmet Akif, Mehmet Akif İnan, Meryem Cemile, Metin Yüksel, Mevdudi, Muhammed Ali, Necip Fazıl, Ömer Muhtar, Said Halim Paşa, Seyyid Kutub, Zeynep Gazali.

Mesajlar Serisi (15 Kitap)

Ali Fuat Başgil, Aliya İzzetbegoviç, Cemil Meriç, Fethi Yeken, Hasan El-Benna, Hasan En-Nedvi, Malcolm X, Mehmet Akif Ersoy, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El-Karadavi

Ferhat ÖZBADEM ismine kayıtlı 222 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 18 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitapyurdu.com