Ne Hoş Olur Güzel Gezmesi Muğla’yı, Edebiyat, Bilal CAN

Ne Hoş Olur Güzel Gezmesi Muğla’yı yazısını ve Bilal CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Ne Hoş Olur Güzel Gezmesi Muğla’yı

13.06.2019 16:25 - Bilal CAN
Ne Hoş Olur Güzel Gezmesi Muğla’yı

Şehir yazıları üzerine çalışmak şehir üzerine ünsiyet kurmakla başlar. Şehir düşüncesi ile kültürü ile düzen ve sesleri ile insanoğlunun kendini gerçekleştirebildiği, medeniyetle entegre olduğu mekânların başında gelir. Şehri şehir yapan insan, insana dünyevileşmede bir amaç katan ise şehirdir. Karşılıklı etkileşim ile şehir ve insanın durumu bu gün artık ayrılamazdır, bir birine perçinlenmiştir.

Şehir üzerine okumak ve yazmak ayrı bir maharet işidir. Şehir okumaları yapmak öncelikli olarak bir merakla başlayan yorucu bir uğraştır. Teorisini anlamak ise başlı başına bir eylem..

Meydanlarından evlerine, çeşmelerinden dükkânlarına, mabetlerinden seyir yerlerine, ince ince okumayı gerektiren okumalar ise işin zevkli ve incelikli kısmı. Bir şehri en iyi okuma biçimi o şehre sinen kültürü, tarihi solumakla başlar. Şehre sinen o havayı teneffüs etmeden şehrin ruhunu yakalamanın imkânı yoktur ve şehir herkese açmaz gizli sandıklarını, kapalı kapılarını, sırlarını…

Şehir, şehre gönül verenlere açar sırlarını. Köşede bucakta kalmış sırlarını, kimi zaman bir desenle kimi zaman bir bardak çay ile kimi zaman bir pencereyle, kimi zaman mahalle, sokak aralarındaki seslerle, çeşmelerin duruşuyla… anlatır da anlatır.

Onu okumasını bilenler için sürekli bir şeyler anlatır şehir. Gündelik telaşlarıyla insanlar meydanlarda, sokaklarda, çarşılarda sağdan sola telaşlı yürüyüşleri ile şehre anlam katar. Şehri güzelleştiren orada oturanlardır bir nevi. Mekânı şereflendiren orada oturanlardır. Şehri okumak böyle iken onu yazmak ise bambaşka bir eylem biçimidir. Şehre sinen o ruhu teneffüs ettikten sonra onu yazıya dökmek bir nevi onu sayfalara yansıtmak… hem zor hem de zevkli bir uğraştır. Zaten şehri sevmek bir zevk iken yazmak ise ayrıca bir güzelliktir.

Muğla’yı Anlama Denemeleri

  1. Ali Köseoğlu, Kayserili bir Muğlasever. Belki böyle tarif etmek bir daha kolay ve basit ama, gönlünü bir şehre kaptıran için işin hem güzel yanı hem de kolay yanı budur. Bir fahri Muğlalı, Muğla’ya gönül vermiş ve Muğla üzerine uzun uzun düşünmüş biri. Muğla Kitabı hem şehir tarihi hem de kişisel bir şehir kitabı. Şehre ve şehirlilere dair ipuçları barındıran eser şehir kitaplığına eklenecek kitaplardan.

Eser, Muğla’nın tarihine, yerleşimine, gündelik yaşantısına, şehrin kültürel dokusuna ve yapısına dair bilgiler veren, bilgiler verirken bunu sıkmadan aktaran, kimi zaman bir hikâyeci gibi kimi zaman ise bir şehir tarihçisi anlatımlarda bulunmuştur.

Eser, bir şehir kitabında olması gereken her şeyi ortaya koymuştur. Nerede ne yenilir, ne içilir, nerelere gidilir, nereleri görmek icap eder… M. Ali Köseoğlu’nun şehirin canlı tanıklarıyla birlikte görsellerle zenginleştirerek ortaya koyduğu bu eser, Muğla hakkında önemli bir eser olmayı hak eder niteliktedir.

Ne Hoş Olur Güzel İle Gezmesi

Menteşe’deki Muğla

M.Ali Köseoğlu

Çizgi Yayınları

159 Sayfa


Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 13.06.2019 16:25 - Güncelleme Tarihi: 13.06.2019 16:25
1905

Bilal CAN Hakkında

Bilal CAN

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. Sosyolojik çalışmaları mekân, kent, şehir ve edebiyat sosyolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. Şiirleri, denemeleri, kitap değerlendirmeleri ve eleştirileri bir çok dergide yer aldı.

Kitaphaber.com.tr sitesinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2015'ten itibaren genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Evli ve 2 çocuk sahibidir. 

Yayınlanmış Kitapları

Bir Kuşu Taşlarla Bu Çöle Bağladılar, Hece Yayınları, 2023.

Zaman İçinde Mekân, Hece Yayınları, 2021. (TYB 2021 Şehir Kitabı Ödülü)

İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş, Hece Yayınları, 2021.

Kebikeç, İzdiham Yayınları, 2019.

Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân, İzdiham Yayınları, 2017.

Bilal CAN ismine kayıtlı 322 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 5 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com