Nobeli Kim Alsın, Niçin Alsın
Ayşegül Uyar, Kitaphaber için soruşturdu...
Kitaphaber soruşturmaları tüm hızı ile devam ediyor. Yazarından öğretmenine, araştırma görevlisinden öğrencisine Nobel Edebiyat Ödüllerini sorduk. "Sizce Nobel'i kim almalı ve niçin almalı?" diye sorduk şöyle cevaplar aldık:
Ayşenur Vural /eğitimci / yazar
Bizim camiayı düşündüm roman yazan bir tek Hekimoğlu İsmail var, ona da Nobel vermezler. Sevinç Çokum Nobel ölçeğinde bir yazardır bence. Ele aldığı konular, bakış açısı, dili, kelimeleri ile rüyalı ama reel bir üslubu var onun. Bir gün muazzam bir roman yazacağını düşünüyorum. Mesela Hazreti Aişe'yi özellikle ifk ve sıffin sarmalında anlattığı bir romanla Nobel aldığını hayal edebiliyorum.
Merve Toprak / yedihilal hanımlar birimi gönüllüsü
Nobel ödüllerini sevmiyorum. Samimi ve adil gelmiyor bana. Alanları da gördük. Sevdiğim yazarların almasını istemem dolayısıyla kim almalı bilmiyorum.
Zekeriya Yağmur / öğretmen
Tanıdığım yazarlar içinde en çok hak eden Mustafa Kutlu'dur bence. Bunun için pek çok sebep var en önemlisi edebiyat kaygısı olmadan yazması ve bunu yaparken yazdığını da güzelleştirebilmesi. Halkın dilini kullanıyor üstelik ama bunu zarafetle yapıyor. İkinci sebep hayli ilginç bir ödülü en çok hak eden onu kabul etmeyecek biridir. Ki bu ödül ona tevdi edilse kabul etmez.
Mesude Açıkgöz / öğrenci
Nobel Ödüllerine inanmıyorum ben. ''Nobel Edebiyat Ödülü'' kadar saçma bir ödül olamaz zannımca. Çünkü benim sevdiğim adamlar arasında ''Nobel Edebiyat Ödülü'' diye bir kriter yok. Güzel adamlar, Nobel Ödülü almayan adamlardır. Güzel adamlar, okurlarının duasını alan adamlardır.
İbrahim Çolak / ihtiyar kitabevi sahibi
Nobel edebiyat ödülü popülist kültürün yazarlarına verildiği için kime verildiğinin çok önemi yok bence.
Figen Yaman Coşar / trt çocuk ve trt çocuk dergisinde yazar
Dünyada bu soruyu sorabileceğiniz en berbat isim benim:))) Mesnevi Kuran meali ve Divan-ı Kebir dışında yıllardır kitap okumuyorum. Bazı teknik meselelerle ilgili okuduklarım hariç:)) Fakat yine de bir cevap vermem gerekirse benim yazarım her daim Mustafa Kutlu o zaman. Çünkü benim toprağımın tertemiz hikâyelerini tertemiz kelimelerle anlatıyor.
Mehmet Ali Simavi /öğretmen
Bu sorunuza tereddütsüz Mehmet Akif Ersoy diyorum.
Hayatını bir milletin istiklal ve istikbaline adamış, yaşarken de ölürken de çile çekmiş bir dava adamı...
"Ruh insan", "mana eri" ne dersek diyelim tam olarak anlatmamız mümkün olmaz
Kuran meali/tefsiri yazacak kadar âlim, istiklal marşını yazacak kadar şair.
Sizce Mehmet Akif Ersoy Nobel ödülünü hak etmiyor mu?
Bu arada bu Nobel ödülü yaşayanlara mı veriliyor?
Eğer yaşayanlara veriliyorsa ince üslubu ve aşka bakışıyla Nazan Bekiroğlu'nun almasını isterim ama İskender Pala'yı nereye koyarım Rasim Özdenören'i nasıl unuturum bilemiyorum.
Ebubekir Kurban / yazar
Nobel Edebiyat Ödülü bence Ebubekir Kurban'a verilmeli o da reddetmelidir.
-Peki niçin Ebubekir Kurban'a verilsin bu ödül?
-Çünkü "Türkiye Sevgisi imandandır." demiş bir de üstüne kitabını yazmış biridir.
Musa Mert / eğitimci / yazar
Bir dinamitçinin ödülü bir Müslüman için ne anlam ifade eder? Ödülün büyüğünü Aziz olandan beklemek her Müslüman'ın ödevidir. Bunun gayrisi kalem sahibi bir insanı kuru bir muharrir yapmaktan ileriye götürmez. Öte yandan hediyeleşmek sünnettir. İçimizden güzel işler yapanlara hediye bağlamında ödüller vermek elbette olması gereken bir güzelliktir. Bu aynı zamanda Müslümanlardan bir güzel Müslüman'a teşekkür anlamını içerir. "Kullara teşekkür etmeyen Allah'a şükretmesini bilmez" çünkü... İki temel prensip olmalı bunun için: 1. Eser güzel olmalı 2. Eser sahibi güzel olmalı. Yanı kişi yazdığının ardında durabilmeli. Bu da ancak kısının tevazusu ile olur. İsim belirtmek yerine, bu iki şartı taşıyabilen her kişi ödüle layıktır diyebilirim.
Fatma Suphiye Ünal / öğrenci
Bu soruyu cevaplarken Nobel Ödülü denen ödülün şahsen gözümde bir kıymeti olmadığını belirtmek isterim. Ama sorunun sorulmasındaki maksada binaen cevap vermem gerekirse, yani bahsedilen bu ödülün hakikatli bir ödül olduğunu varsayarsak, gerçek manada kıymetli olduğunu düşünürsek, işte ancak o durumda Rasim Özdenören'e verilmesini isterdim. Zira Rasim Özdenören on bin yılı birden kuşatan bir kavrayış ve anlayışa; söylenmemiş, fark bile edilmemiş, berrak düşünce ve çıkarımlara sahip bir yazar, bir deha, hepsinden öte yol gösterici bir üstattır. Onun mektebinde yetişmek, beş üniversite diplomasına sahip olmaktan çok daha kıymetlidir.
Asım Gültekin / yazar / yedihilal derneği başkan yardımcısı
İzzetli bir yazar Nobel almamalı bence. İzzeti eksik tüm yazarlara Nobel verilebilir. Müslümanlar arasından adına ödüller verilebilecek çokça değerli isimler var. O isimler için edebiyat, fikir, düşünce, ilim, ahlak ödülleri konulabilir. Sakarya'da bir kısım güzel insanlar Fütüvvet fikrinden hareketle Feta ödülleri veriyor. Bu mesela çok çok değerli bir iştir. Özgün, nitelikli işler yapan Müslümanlara dua etmek lazım, güzel işler yapmayı yılıp bırakmasınlar diye. Nobel dediğinizde aklıma bunlar geldi. Aslında çok acı şeyler de geldi. Mesela 12 yıl önce oluşturduğumuz ve elimizden çalınıp ortada konulan Cahit Zarifoğlu Şiir Ödülü geldi. Nasıl da güzel emellerle oluşturmuştuk ödülü. Yine de elimizden çalınmasaydı 12 yıldır veriliyor olacak olan Cahit Zarifoğlu Şiir Ödülünü elimizden çalanlara teşekkür ediyorum, en azından Zarifoğlu'nun ismine ödül verilebilecek bir büyük olduğunu fark edebilecek kadar ufka sahip oldukları için. Etrafta buna bile sahip olmayanlar o kadar çok ki...
Mustafa Cabir Altıntaş / din kültürü öğretmeni / Fordham Üniversitesi doktara öğrencisi
Güzel bir soruşturma gerçekten. Edebiyat alanında ki Nobel ödülünden bahsettiğinizi varsayarak yazacağım. Seçenek ve adaylar olsaydı daha kolay olurdu sanırım. Ama benim adayım Türkiye'den Sezai Karakoç, üstadı ölmeden şereflendirecek bir ödül olurdu. Yazdığı eserlerle ve şekillendirdiği davası ile örnek bir şair, yazar ve fikir adamıdır Karakoç. Karakoç'un değerini/ artısını okuyan bilir. Ama realiteye bakıldığında Elif Şafak da eserlerinin farklı dillere çevrilmesi ve dünya çapında yankı uyandırması nedeniyle Türkiye'yi temsil edecek gibi duruyor.
Mustafa N. Pesen / dünyabizim.com sitesi yazarlarından
Nobel ödüllerinin çok ideolojik olduğu, dünya-sistemin çarklarına çomak sokacak hiç bir yazarın o pahalı ve lüks salonlara çağrılmayacağı ve zaten çağrılmaması gerektiği aşikârdır. Yaşadığımız her acı tecrübe sonunda bir kere daha öğreniyoruz ki Nobel acayip kurmaca bir yapıdır. Mümkünse sevdiğimiz yazarlar o ödülü almasın, o ödüle layık olmasın. İnsan onuruna sahip olan ve sahip çıkan her yazar bu kumpası görmeli ve bu sus payı ödülden uzak durmalıdır. Böyle düşünmeyen diğerlerini de okuyabilirim ama onlar benim yazarlarım değildir.
Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 15.07.2013 09:27 - Güncelleme Tarihi: 07.01.2024 21:31