Okurlarla Söyleşi
Ersin Kendir, kitaphaber okurları için soruşturdu.
Canınız sıkılınca hangi kitaba fırlatırsınız kendinizi?
AYŞENNUR ALTUNER: Canım her sıkıldığında kendimi attığım bir kaç kitap var, biri Alamut Kalesi diğeri de Katre-i Matem. Benim için başka bir âlem bu kitaplar.
GÖZDE EMEKTAR: Canım sıkıldığında okuduğum kitaba devam ederim, ama eğer canım sıkkınsa Senai Demirci ya da Orhan Veli Kanık okurum.
SENA DEMİR: Kur'an-ı Kerim'e:)
ÖZNUR KÖSE: Canım sıkılınca genellikle dini kitaplar okumayı tercih ederim. Can sıkıntımın imanımı zedelediğini düşündüğümden belki... Herhangi bir kitap ismi veremem karışık biraz.:)
GÖKÇENUR İRHAN: Kur'an-ı Kerim -yalnız fırlatmam kendimi- J
BURÇİN KÖROĞLU: Tarih kitaplarına.
HURİ SULTAN: Seyyid Kutub Fizilal-il Kur'ân okurum.
KADRİ DİNÇEL: Olasılıksız.
NUREFŞAN YALÇIN: Canım sıkılınca genelde o an okuması hoşuma gidecek hangi kitap varsa elimin altında onu okurum. Malum bazı kitaplar dil üslup konu itibariyle ağır oluyor onlardan uzak duruyorum sıkıntılı vakitlerde.
ŞEYMANUR SU: Sorularınız çok hoşuma gitti öncelikle bunu belirtmek isterim daha farklı zor sorular beklemiştim.:) Bağımlı olduğum bir kitap yoktur. Yani bir kaç kez baştan okumuşumdur bazı kitapları ama canım sıkılınca okuduğum özellikle bir kitap yok. Giderim kitaplığıma okumadığım hangi kitap varsa onu okumaya başlarım.
BETÜL Ö: Canım sıkkınken de mutluyken de Kur'an okurum.;)
EMİNE RUMEYSA: Canım sıkıldığında Kur'ân-ı Kerim'e fırlatırım kendimi, okuduğumda huzur bulur rahatlarım. Elhamdülillah:)
Birine sinirlendiğinizde hangi kitabı kafasına geçirmek istersiniz?
AYŞENNUR A: Kimsenin başına kitap fırlatmadım ve sanırım fırlatmam da. Kimseyi kitaplarımdan değerli görmediğimdendir belki de ama fırlatacak olsaydım muhtemelen Sefiller'i fırlatırdım sefaletiyle kalsın diye...
GÖZDE E: Birine sinirlendiğimde de kafasına kitap geçirmek istemem varsa tencere falan onunla işimi görürüm, kitaplarım benim için çok değerli.;)
SENA D: Sinirlenince, Nutuk.:D
ÖZNUR K: Birisine kolay-kolay sinirlenmem zaten kafasına geçirmek istediğim şey kitap olamaz bence bir odun daha cazip.
GÖKÇENUR İ: Birine sinirlendiğimde öyle bir eyleme girişimde bulunmadım. (: Ama birine sinirlendiğimde kafasına ansiklopedi geçirmek isterim. Malum çok kalın ve ağırlar.
BURÇİN K: Bizim Gizli Bahçemizden - Nermin Bezmen kitabını. (kitap başka işe yaramaz da ondan. Berbat bir kitap.) J
HURİ S: Birine sinirlensem "Ben dünyanın en akıllı adamıyım" diye bir kitap vardı o olurdu ki oldu.:) Kardeşimin kafasına geçirdim bir ara.:):)
KADRİ D: Empati.
NUREFŞAN Y: Birisine sinirlenince kafasına kitap geçirme arzusu yoktur bende,:) ama çarpacak olsam bir zamanlar zorunlu olarak sorularını çözmek zorunda olduğum kpss çalışma kitaplarını fırlatırdım herhalde.:) Hem bayağı hacimli oluyor malum.:)
ŞEYMANUR S: Genelde hangi kitap olursa olsun kıyamam atamam ama bazı sinir bozucu kişiliklerin kafasına Nutuk'u atmak isterdim.:P
BETÜL Ö: Birine sinirlendiğimde ansiklopedi fırlatmak isterim.:):)
EMİNE R: Birine sinirlendiğimde YGS-LYS kitaplarını kafasına geçirmek isterim.:)
Okuduğunuz kitaplar arasında bütünleştiğiniz bir cümle var mı?
AYŞENNUR A: Bu aralar bütünleştiğim bir cümle de Âmak-ı Hayal kitabında rastladığım ' üstad! Bu ne hal' cümlesi, içimdeki karmaşayı simgeleyip beni kendime getirdi.
GÖZDE E: Bu aralar okuduğum kitaplar arasında aslında birçok var ama Senai Demirci'nin, " Bir yanınla Yusuf'sun, bir yanınla Züleyha'sın... Yusuf'un kazanırsa Züleyha'nın sana, senin Züleyha'na "az kalsın meyl ettiğini " anlamış bir kul olursun. Züleyha'n kazanırsa Yusuf'unu... "benim nefsim kötülüğü ister" derken bulursun. Yusuf'ça Allaha sığınırım demelerdesin. Rabbin burhanını görmekte misin?
SENA D: Bir sürü var.:)
ÖZNUR K: İnsan şehvetiyle yaşayan, bakışlarıyla tesirlenen, baktıkları zaman da birtakım günahlar işleyecek mahiyette olduğu için Allah kullarını bilmiş, örtüyü emretmiş.
BURÇİN K: Tek bir cümle yok... Çok fazla var.;)
HURİ S: 'İnsanlar kırıcıydı kitaplara sığındım' cümlesini çok severim hatta her kitabın başına ismimi, tarihi atıp bu cümleyi yazarım.
KADRİ D: "Sefalet zamanlarında mutlu anları hatırlamaktan daha acı bir şey yoktur."(Olasılıksız-Adam Fawer)
NUREFŞAN Y: Bu aralar Metin Karabaşoğlu'nun kitaplarında sıkça vurguladığı "kâinatta ki Celal-Cemal dengesi" üzerine kilitlenmiş durumdayım bu çok büyük bir sır bence iman ehlinin kâinatta keşfetmesi ve okuması gereken.
ŞEYMANUR S: Son okuduğum kitaptaki bir cümle çok hoşuma gitmişti; "Hiç zahmet olur mu? Alt tarafı bir noktacık kaldırıveririz rahmet oluverir." Bir de bir kaç hafta önce okuduğum bir kitapta vardı; "Mavisini yitirmiş bir gökyüzünün altında ben yine umutsuz bir genç kızım."
BETÜL Ö: La Feta illa Ali la seyfe illa Zülfikar Can Feda bir cümle.;)
EMİNE R: Bu sıralar direniş kitapları okuduğum için bütünleştiğim cümle; Zulme karşı direneceğiz!
Kendinizi kitaplarda nasıl buluyorsunuz?
AYŞENNUR A: Kendimi kitaplarda başka bir âlemde bulurum, hatta kitaplardaki karakterleri insanlardan daha çok sevdiğimde doğrudur çünkü o karakterler hayatımı şekillendirmez sadece düşüncelerime yön verir ve yapacakları davranışlarla beni üzme olanakları da sıfırdır.
GÖZDE E: Kendimi kitaplarda yaşarken bulabiliyorum. Okurken, ya işte tamda ben bu noktadayım diyorum ve hayatıma daha farklı yön veriyorum. Mesela Risale-i Nur'ları okurken birçok yanlışımı görüp ona göre davranabiliyorum.
SENA D: Ben hep başkarakterlerde ararım kendimi ve çoğu zaman içine girerim kitapların.:)
ÖZNUR K: Ben genellikle kendime pay çıkarmak ders almak adına okurum kitapları.
GÖKÇENUR İ: Kendimi kitaplarda bulamıyorum, kaybediyorum. Okuduğum kitabın dünyasına giriyorum adeta.
BURÇİN K: Kitap bir filmse ben kamerayım.:):)
HURİ S: Kitap konusunda iyi değilim fazla yurt dışında yaşadığım için istediğim kitabı getirtmek haftalar alıyor. Ne hissediyorum derseniz tek kelimeyle huzur, sakinleştiriyor beni okumak. Bir de çay varsa değmeyin keyfime:):):)
NUREFŞAN Y: Okumak şahsi âlemime açılan ve nefes aldıran binler pencere gibi benim için. Kitaplardan uzak kaldığımda hiç bir şey içimdeki sızıyı-rahatsızlığı dindirmiyor...
ŞEYMANUR S: Kitaplarda ki ana karakteri seversem -ki genelde sevmişimdir- onun en yakını olarak görürüm kendimi. Kitabı okumadığım zamanlarda da sık-sık düşünürüm o kişileri. Kolay-kolay etkisinden kurtulamam. (Bu istediğim cevap olmadı ama istediğim cevabı da bulamadım.)
BETÜL Ö: Kendimi kitaplarla aykırı ama savaşan genç olarak görüyorum.:)
EMİNE R: Yaşanmışlıklara veya olası yaşayacağım olaylar karşısında takınacağım tavırlar konusunda yönlendiriliyorum ve duygularımı besliyorum. Yani kitap bir nevi besin kaynağımdır.
En çok beğendiğiniz hediye etmek istediğiniz kitap hangisi?
AYŞENNUR A: Birine bir kitap hediye edecek olsaydım bu şüphesiz "Uçurtma Avcısı" olurdu. Tek solukta okuduğum nadir kitaplardan.
GÖZDE E: En çok beğendiğim aslında bir sürü var. Ama kategorilere ayırmak lazım, "İskender Pala'nın İki Darbe Arasında" olabilir. "Emre Kongar'ın 28 Şubat ve Demokrasi" olabilir. "Senai Demirci'nin Üç Yusuf" kitabı "Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf'u" ve "Hizmet Risalesi" olabilir:)
SENA D: OD-İskender Pala hediye ederim.
ÖZNUR K: Bediüzzaman Said Nursi'nin Lem'alar'ını çok sevdim her ne kadar anlayamadığım yerlerde olsa doğru davranışlar el risalesi niteliğinde onu hediye etmek isterdim kesinlikle.:)
GÖKÇENUR İ: En çok beğendiğim ve hediye etmek istediğim kitap "Kayıt Dışı Tarihimiz". Tarih kitapları okuyorum ben daha çok.
BURÇİN K: Kurt Seyt & Shura, Murka
HURİ S: "Mevdudi-Gelin Müslüman Olalım", Türkiye'den den 20 tane getirip hediye vermiştim hatta.
KADRİ D: "Olasılıksız" olabilir
NUREFŞAN Y: En çok beğendiğim kitaplar Metin Karabaşoğlu'na ait kitaplar diyebilirim birine hediye etmek istesem genelde onun eserlerinden birini hediye ediyorum ama hediyeyi takdim ettiğiniz kişiye göre değişir tabi kitap ve yazar seçiminiz de.
ŞEYMANUR S: Kesinlikle "Şah&Sultan". Hayatımın kitabı diyebilirim.
BETÜL Ö: "Can feda'ya" bayıldım tavsiye ederim.;)
EMİNE R: "Hayat Kitabımız Kur'ân" ve birçok arkadaşıma hediye etmişimdir.:) (Kur'ân meâli )
Bir fincan kahve eşliğinde hasbihal etmek istediğiniz yazar var mıdır?
GÖKÇENUR İ: Elbette ki: Yavuz Bahadıroğlu.
BURÇİN K: Serenad Struma.
HURİ S: Nureddin Yıldız hoca ile çok isterim keşke öyle bir şansım olsa.:)
KADRİ D: Murat Menteş.
NUREFŞAN Y: Kendisi ile şöyle oturup saatlerce sohbet etmek istediğim birçok yazar var elbette ama Ahmet Ay'ın yazılarını bu ara takipteyim... Kendisi ile sohbet etmek isterdim.
ŞEYMANUR S: Yaşasaydı Necip Fazıl'ı çok isterdim. Günümüz yazarlarından İskender Pala ve Münib Engin Noyan.
BETÜL Ö: İskender Pala'nın sohbetleri met ediliyor bende dinlemek isterdim.
EMİNE R: Evet, birçok yazar vardır. Mesela: Ramazan Kayan, Âdem Özköse, Münib Engin Noyan, Senai Demirci, Nureddin Yıldız.:)
Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 17.08.2012 10:17 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 16:42