Oyuncak Tamirhanesi - Metin Karabaşoğlu, Edebiyat, Misafir Köşesi

Oyuncak Tamirhanesi - Metin Karabaşoğlu yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Oyuncak Tamirhanesi - Metin Karabaşoğlu

22.06.2011 19:34 - Misafir Köşesi
Oyuncak Tamirhanesi - Metin Karabaşoğlu

İbrahim Pazarbaşı, Kitaphaber için kaleme aldı.

Modern çağda her yaştan insanın uzmanlık despotizmi altında yaşadığı aşikâr. Herhangi bir konuda dara düşen insan hemen o problemin çözümünü sağlayabilecek(!) kişilere yönlendiriliyor. Ruhsal bir sıkıntısı varsa psikologlar, maddi bir sıkıntısı varsa kan emici bankalar, çocuk yetiştirmede zorlanıyorsa pedagoglar giriyor devreye. Ve bu insanlar Allah vergisi yeteneklerini sırf bu yol açıcı uzmanlar yüzünden göremiyorlar.

Oyuncak Tamirhanesi kangrenleşmiş bu soruna mütevazı bir isyan niteliğinde. Kitabı oluşturan dört bölümde, hayat yolculuğunda vahyin sesini nasıl duyacağımız, karşımıza çıkan imgeleri ve göstergeleri kaç farklı şekilde yorumlayabileceğimiz ve akıp giden yaşamı bir kitap gibi nasıl okuyabileceğimiz hakkında bir takım yol göstermelerde bulunuyor. Okuyucusuna, çocukluk sanrılarının ileriki yaşlara etkisinden başarının farklı bir tanımına, vasatta yaşamanın olumlu yönlerinden modern toplumdaki sosyallik anlayışına kadar birçok farklı konuda iddialı ve hakikat dolu tespitler sunuyor.

Özellikle son bölüm olan 'başka türlü okumalar'a ayrı bir parantez açılmalı. İkra emriyle Efendimiz (s.a.v.) aracılığıyla tüm insanlığa iletilen okuma fiiliyatı çok ilginç ve farklı şekilde yorumlanıyor yazar tarafından. Allah sevgilisinin (a.s.m.) bir ümmî, yani okuma yazma bilmiyor olmasından yola çıkarak, verilen emrin aslında sadece sahife ya da kitap okumaktan kasıt olmadığını belirterek, yaşama, imgelere, toplumun duruşuna ve karşılaştığımız acı-tatlı olaylara dair daha farklı okumalar yapabileceğimiz hakkında ilginç önerilerde bulunuyor. Ve tüm bunları kişisel tecrübeleriyle birleştirerek anlatıyor.

İnsana dair tüm ruhsal sıkıntılara psikoanalitik bir gözlemle bakmaya çalışan modern dünyanın uzmanlarının, kişinin öz sesini dinlemeyi reddedip onu bir takım zihinsel deney mekanizması olarak görmesi sonucu tıkanıklığa yol açtığı artık bilinen bir gerçek. Hâlbuki insan, zihinsel bağlamda çözümlenmesi zor bir varlık olmamasıyla birlikte, onu anlamak için gerekli olan sadece bir miktar pozitif enerji ve biraz da empatidir. Kişinin, fıtratının meylettiği noktayı keşfetmesi ve vahyin sesine göre hareket etmesi sonucu dünya hayatının çok daha yaşanılabilir bir hale geleceğini belirten yazar bunun yolunun basit bir oyuncak tamirhanesinden geçtiğini söylüyor. Daha küçük yaşlarında, kırılan oyuncağının ardından ağlayan çocuklara söylenen 'yenisini alırız' sözü yüzünden, çocuk zihnindeki o oyuncağa ait olan soyut imajın zorla somutlaştırılarak katı bir eğitim sürecine sokulduğunu, oysaki bir oyuncak tamirhanesinde aynı oyuncağın tamiriyle çocuğun o imgeyle olan iç bağının süreceğini ve bu sayede ileriki yaşlarında ruhsal ve mental açıdan daha tatminkâr bireyler yetiştirilebileceğini belirtiyor.

Tüm bunlarla birlikte Oyuncak Tamirhanesi doyurucu, değerli ve okunabilirliği yüksek bir kitap haline geliyor. Kur'an Okumaları, Hadis Okumaları, Camide Dans Var ve Melekleri Ürkütmeden gibi kitaplarıyla okuyucunun gönlünde taht kuran Metin Karabaşoğlu'nun bu yeni kitabı da zihinlerimizde ve raflarımızda geniş bir yeri kesinlikle hak ediyor.

Oyuncak Tamirhanesi
Metin Karabaşoğlu
Nesil Yayınları
214 sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 22.06.2011 19:34 - Güncelleme Tarihi: 24.11.2021 13:45
6613

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1015 yazı bulunmaktadır.