Peygamberler Tarihi - Ahmet Lütfi Kazancı
Eserin mukaddimesinde; Peygamber, Resul ve Nebi kavramları izah ediliyor. Resul ve Nebi arasındaki farklar ile birlikte Kur'an'da kullanıldıkları anlamlar veriliyor.
Mucize konusuna farklı bir perspektif ile yaklaşılıyor. Orijinal ve farklı olan bu yaklaşım önemli bir tespiti ihtiva ediyor. Mucize ile ilgili olarak müellif diyor ki: "Allah (cc) elçilerine bazı olağanüstü haller vermiştir. Bu mucizelerin verilme sebeplerinden biri,"önüne gelen her insanın ben peygamberim diyememesi içindir."
Kur'an'da adı geçen peygamberler isim olarak verildikten sonra, Kur'an'da adı zikredilen Uzeyr, Lokman ve Zulkarneyn isimli zatların peygamber olup olmadıkları ile ilgili ihtilaf olduğu bilgisi verildikten sonra; Ebul'l Hasan El Eşari'nin, Allah'tan (cc) direkt vahiy aldığı için Hz.Meryem'inde peygamber olduğu bilgisi veriliyor. (Hz.Meryem ile birlikte beş kadının daha peygamber olduğunu söyleyenler vardır.)
Klasik ve kısa bir şekilde İslam tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin istifade edebileceği bir eser.
Akademik bir çalışma olmaktan ziyade, halk kitabı diyebileceğimiz bir eser.
Kitapta farklı-enteresan diyebileceğimiz bilgi olarak, İbrahim (as)'ın kurban etmek istediği kişinin İsmail (as)'mı İshak (as)'mı olduğu konusunda ihtilaftan bahsediyor. Kurban edilecek kişinin İshak (as) olduğunu söyleyenlerin Yahudiler olduğunu ve bu konuda rivayetler uydurdukları beyan ediliyor.
Müellifin kullandığı dil çok sade ve anlaşılır bir dil.
Peygamberler tarihi ile ilgili yazılmış olan bir çok eser var iken, içinde farklı ve orijinal bir bilgi veya orijinal bir yorumlama olmayan bir kitap niçin yazılır anlamıyorum. Dünyada her söz bir şekilde söylenmiştir diye bir söz var. Fakat söylenenin yeni bir anlayış ve yeni bir tarz ile ortaya konmasına kimse itiraz etmez. Fakat var olanın tekrarı mahiyetinde olan çalışmalar bir nevi zaman ve enerji kaybıdır, hem okuyucu için hem de eseri neşreden kişi için.
Bu tür eserlerde, kuru bilgi verilmesinden ziyade, gerek peygamberlerin misyonu gerekse peygamber kıssalarının bugüne yansıması ile ilgili düşünce ve yorumlar olsa daha iyi olur kanaatindeyim. Misalen, Hz.İbrahim (as) kıssasını insanımızın çoğu bilir, hatta İbrahim peygamber Put kıran peygamberdir. Fakat, o put kırma işinin tevhidin gereği olduğu, bugün Müslümanlarında çağın putlarına karşı ibrahimi tavrı göstermesi gerektiği kısmı üzerinde kimse durmuyor.
Peygamber kıssalarını en güzel şekli ile anlamak isteyenler, tefsirlerden ilgili ayetlere bakabilirler. Sahih hadislerde konu ile ilgili olan kısımlar ile bilgi takviye edildikten sonra, ulemanın bu konudaki düşünce ve yorumları ile bugüne yansıması idrak edilebilir.
Peygamberler Tarihi
Ahmet Lütfi Kazancı
Ensar Yayınları
Yazar: Ferhat ÖZBADEM - Yayın Tarihi: 01.06.2011 23:51 - Güncelleme Tarihi: 24.11.2021 14:57
Güzel bir Peygamber Tarihi arıyordum bende, bu hususta Diyanet'in kitaplığı çok zayıf maalesef, farklı öneriler olabilirse sevinirim. ;)
Asım Köksal hocanın Peygamberler Tarihi'ni görmüşsündür kardeşim. En çaplı eserlerin başında gelir. Üstelik Diyanet yay.