Portakal Kızım Sadece Ben - Duran Çetin, Edebiyat, Misafir Köşesi

Portakal Kızım Sadece Ben - Duran Çetin yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Portakal Kızım Sadece Ben - Duran Çetin

11.01.2012 14:08 - Misafir Köşesi
Portakal Kızım Sadece Ben - Duran Çetin

Mehmet Burhan, Kitaphaber için kaleme aldı.

Portakal kızım sadece ben Duran Çetin'in Portakal Kızım isimli romanının devamı niteliğindeki romanıdır. Romandaki karakterler değişmemiş ve bu romanında karakterleri aynı kişilerden oluşmaktadır.

Kitabın akıcı üslubu ilk dikkat çekenler arasına girmektedir. Diğer dikkat çeken husus ise Duran Çetinin diğer kitaplarındada göze çarpan betimlemeleridir. Okuyucunun zihninde çok iyi bir şekilde canlandırmasını sağlamaktadır.

Doğru ve yanlış ailelerin özelliklerini açık bir dille belirtilmektedir. Hakkına riayet etme konusunu ince ince işleyen yazar günümüz ailelerinden de örnekleriyle sunmaktadır. Aile yapılarının bozukluğunu çocuk terbiyesine dayandığını anlatan yazar, çocuk terbiyesini de nasıl yapılması gerektiğini göstermektedir.

Ailelerin çöküş noktasını çocukların yetişme şekillerine dayanması ilginç gelebilir, ancak bir insan yedisinde neyse yetmişinde de öyle olur atasözü bize yoldaş olmaktadır. İslam dininin üzerine titrediği çocuk terbiyesi, günümüz şartlarında her ne kadar zor olsada bizler müslüman olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmekle mükellefiz.

Yazarın üzerinde durduğu konuda aile düzeninde çocuktan başlanmalı konusu ele alınmaktadır. Okanın yanlış yetiştirilmesi üzerine hapse düşmesi ve hapiste kendini bulması bunun bir parçasıdır. Yeni hayat düzeni yeni aile düzeninin gelmesini sağlamaktadır. Nebahat hanım yaptığı işlerden pişmanlık duyarken ne kadar samimi ise imtahanlarıda o derecede samimi olacaktır.

Okanın evlenmesi ve ortaya çıkan tarihi eser bir Kuran'ı Kerim'in hayatlarını nasıl değiştirdiğini sinema sahnesinden bir bölüm izlermişçesine okuyucuya sunmaktadır.

Mal hırsıyla boyanan gözler ailenin bütün fertlerini etkilemektedir. İnsanoğlu ilk dünyaya geldiğinden beri mal mülk ve kadın ile imtahanı hiçbir zaman kesilmemiştir. Günümüz şartlarında televizyonların insan hayatında bunu körüklercesine üzerine gitmeyi kendilerine bir görev bilmişlerdir. Aza tamah etmeyen çoğu bulamaz sözü ise sadece atasözleri sözlüğünde kalmıştır.

Ebu bekr(r.a) hazretlerinin hayatı bize örnek olmalı bu konuda. Ancak günümüzde bu böyle olmamaktadır. Yaşantımızla örnek olamıyorsak örnek almamız gereken yaşantılar olmalı. Hazreti ebu bekr(r.a) bütün halifeliği boyunca zenginliğini mekkenin en fakiriyle ölçmüştür. Ve kazandığı paranın arta kalanını bir testinin içinde biriktirmiş içerisinede not bırakmıştır. Vefat ettikten sonra Hazreti Ömer(r.a) bu testiyi alır ve içini açıp notu okuyunca 'ey ebu bekr bizlere çok büyük bir yük yükledin' demiştir.

Aza tamah etmek bereketide yanında getirmelidir. Bereket malın şükrüyle gelmektedir. Eğer malımıza bereket gelmiyorsa bu bizden kaynaklanan bir durumdur. Ve bunun suçunu işçimizden veya harcamalarımızı kısarak çıkartamayız. Şükrünü etmediğimiz hiçbir mal için bereket bekleyemeyiz.

Kitapta bahsi geçen diğer konu ise davamız için çaba göstermemizdir. Okul açılması için büyük bir çaba gösteren okan ve arkadaşları insan üstü bir çaba göstererek okullarını açmışlardır. Bizimde okul açmamız istenmemektedir. Davamızın peşinden koşmamıza işaret edilmektedir.

Dava denince akla basit şeyler gelmesin. Bir babanın evine rızıklanmak için öalışması onun davasıdır. Öğrencinin en büyük davası okuyup vatanına milletine ailesine hayırlı bir birey olmasıdır. Bir annenin davası evlatlarını doğru eğitmesidir. Evladının her yaptığına kefil olan bir anne en büyük davacıdır.

Kitap basit dille yazılmıştır. Herkesin alıp rahatlıkla okuyabileceği türdendir.

Portakal Kızım: Sadece Ben
Duran Çetin
Beka Yayınları
240 sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 11.01.2012 14:08 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 09:44
5393

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1015 yazı bulunmaktadır.