Posta Kutusundaki Mızıka - A. Ali Ural

Günümüzde gittikçe yazanı azalan bir türden yazılan kitap bize dostluğun o sarsılmaz kalesini, içinde barındırdığı eşsiz sözleriyle karşımıza çıkıyor. Yine Ali Ural'ın dilindeki o güzellik ve naiflik ile dallanıyor genişliyor ve büyüyor.
Mektup türünün en güzel örneklerini sunuyor bize. Unutulmuş olan bir mektubun kefareti olarak beliriyor. Ne güzel kefaret. Belki yetmez ama naif bir yüreğin içli sözlerini kimi zaman hüzünlü kimi zaman sevinçli ama hep özlemle beliren cümlelerle örülmüş kitap. Bir çiçek bahçesi belki de bir yol. Yol kenarında ilerlerken karşımıza çıkan binlerce renk demeti gibi canlanıyor cümleler.
Postacılar artık böyle mektuplar taşıyor muydu acaba! Diye düşünmeden edemedim. Acaba gelen mektupların kaçında "sevgili dostum, kıymetlim.." gibi içten seslenişle başlamıştır. Postacılar ne kadar değerli şeyler taşıdıklarının farkında mıydılar!
Mektup bir özlemin, bir iç döküşün, bir içtenliğin göstergesidir. "insan birini sevdiği zaman ona mektup yazar" mektup bir sevginin göstergesidir.
Kitaptaki her mektup bir dostun içinde beliren ve söylemesi gereken söylemezse içinde kalıp yaralayacak sözleri söylediği için önemlidir.
Ali Ural'ın dili yazdığı kitaplarda değişmeden sekteye uğramadan kendini hemen hissettirir. Yazdığı kitaplar günümüz insanına dair bolca anekdot içerir. Bu da yazarın çağından ayrı yaşamadığını ve çağındaki insan uzakta yaşamadığını gösterir.
Posta kutusundaki mızıka. Sanal maillerle artık iletilerin iletildiği ve o mektup sıcaklığını unutan bir çağın tanığıyız artık biz. Kim istemez ki o hohner mızıka eşliğinde gözlerini kapatıp hayallere dalmayı. Elde sahih bir şeylerle. Bir cümle. Bir armağan.
Mektubun özelliğidir. Her cümle her harf ince bir yürek sızısının göstergesidir. İnce bir çizik bırakmıştır yazanında. İnce bir alev gibi akmıştır satırlarına. İnce ince işlemiştir. Belki o mektubu geceleyin pencere kenarına oturup yıldızlara bakarak yazmıştır. Belki de öyle evet birkaç damla gözyaşı dökerek sıralamıştır kelimelerini.
"posta kutusundaki mızıka" yazılan ama gönderilmeyen 61 mektuptan oluşuyor. Bize bu mektupları sunarak mektubun önemini ve güzelliğini gösteren yazarına teşekkür ediyoruz.
Posta Kutusundaki Mızıka
A. Ali Ural
Şule Yayınları
Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 16.02.2011 00:31 - Güncelleme Tarihi: 23.11.2021 17:02