Psikolojiye Giriş - Kemal Sayar
Bilgi ve bilmenin hızla sınırlarını genişlettiği günümüzde disiplinler arası çalışmalara kaynaklık edecek bir çalışma gerçekleştiren Değerler Eğitim Merkezi, Giriş kitaplığı adı altında Felsefe, Din Psikolojisi, Siyasi Düşünceler, Psikoloji, Mezhepler Tarihi, Kelam İlmi,, Fıkıh, İletişim, Müzik ve Tarih gibi alanlarda "bilim disiplinlerine giriş" serisi oluşturmuş. Psikolojiye Giriş adlı eser ise bu serinin bir parçası...
Eser Kemal Sayar ve Mehmet Dinç tarafından kaleme alınmış. İki yazarın bu kadar geniş bir alanı özetlemeye çalışarak çok zor bir iş gerçekleştirdiklerini kabul etmek gerekiyor. Ayrıca bu özetlemeyi bir de herkesin anlayabileceği sadelikte yapabilmek daha bir zor olsa gerektir.
Esere bu zaviyeden bakıldığında kaygısının bilimsellikten daha çok psikoloji alanındaki kavramlara ve gelişmelere dair zihinlerde bir alt yapı sağlamak olduğu görülecektir. Bu öngörü ile esere yaklaşılmadığı takdirde bir hayal kırıklığı ile karşılaşmak içten bile değildir.
Eser zihinlere bir parmak kavram çalma çabasında. Asıl yapmak istediği şey ise istek ve merak duygumuzu harekete geçirmektir. Böylece kavramların tadını alan zihnin burada durmayarak daha ötesinin yollarını arayacağı düşünülmektedir. Bunun bir neticesi olarak da eserin sonunda meraklılar için tavsiye kitaplar sunulmuştur. Bu şekilde merak duygusunun daha da artırıldığını belirtmek gerekir.
Psikoloji biliminin çok büyük önem kazandığı günümüzde, insanı tanımanın ve tanımlamanın belirli bir fikri çerçeve dâhilinde gerçekleştiğini kabul etmek gerekiyor. Bugün her hal ve hareketiyle bir kavramın kalbinde bulunan insan için kullanılan kavramları bilmek, herkese, kendisini ve çevresini daha iyi tanıma ve tanımlama fırsatı sunacaktır. Ayrıca kurusıkı kavram tabancaları olan netteki boş bilgilere ve ekran başında her gün her şeyi konuşan zevata karşı bir koruma ve seçip ayırma kalkanı oluşturacağını da göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.
Biraz daha esere derinlemesine nüfuz edersek, eserin on üç bölüm olarak oluşturulduğunu göreceğiz. Her bölümün alt dalları belirtilmiş ve ilintili kavramlara kısaca değinilerek belirli bir anlam bütünlüğü gerçekleştirilmiş. Psikoloji tanımından duyum ve algıya; öğrenme, bellek, duygular, motivasyon, zekâ, kişilik gibi bölümlerden gelişim, anormal, sosyal, kültürel, klinik psikolojiye kadar geniş bir perspektif sunulmuş okurlarına.
Eser objektif verilerle oluşturulmuş ve sübjektif yorumlar olabildiğince az tutularak kapsam ve anlam olarak okuyucuyu yormayacak bir şekle büründürülmüş. Bu durumu daha önce belirttiğimiz gibi eserin her kesime hitap etmesinin bir sonucu olarak görmek gerekmektedir. Ayrıca eserin kısa hacimli olması da kolaylıkla okunabilmesine katkı sağlamış diyebiliriz.
Son olarak disiplinler arası çalışmalara bu güzel katkısından dolayı Değerler Eğitim Merkezi'ne teşekkür etmeyi bir borç biliriz.
*Meraklılara Tavsiye Okuma Listesi
-Victor Frankl, Duyulmayan Anlam Çığlığı, Öteki Yayınları
-Mustafa Merter, Dokuz Yüz Katlı İnsan, Kaknüs Yayınları
-Kemal Sayar, Ruhun Labirentleri, Ufuk Kitap
-Irwin Yalom, Aşkın Celladı, Remzi Kitapevi
-Çiğdem Kağıtçıbaşı, Yeni İnsan ve İnsanlar, Devrim Yayınları
-David Burns, İyi Hissetmek, Psikonet Yayınları
-Nossrat Pessechkıan, Doğu Hikâyeleriyle Psikoterapi, Beyaz Yayınları
-Rollo May, Kendini Arayan İnsan, Kuraldışı Yayınları
-Engin Geçtan, Hayat, Metis Yayınları
-Abraham Maslow, İnsan Olmanın Psikolojisi, Kuraldışı Yayınları
Yazar: Mustafa ATALAY - Yayın Tarihi: 11.04.2012 12:11 - Güncelleme Tarihi: 17.11.2021 17:15