Ramazan Okumaları
Ramazan ayı içinde okunması gereken kitapların mutlaka oruç, kadir gecesi, ramazan ayı vs. konular içermesi gerektiği ile ilgili yaygın ve yanlış bir kanaat var. Asıl itibari ile ramazan, kadir gecesi, oruç konulu kitaplar ramazan ayından hemen önce okunması gereken kitaplardır. Ramazan fıkhı ile ilgili çalışmalar ramazan ayı öncesi ve ramazan ayı içinde başvurulabilecek çalışmalardır.
Ramazan ayı olması münasebeti ile bütün medya kuruluşları ve yayın organlarının farklı gerekçeler ile dini konuları gündemleştirmeleri sonucunda toplumda zaten düzgün olmayan din anlayışının daha da bulanıklaşmasına, bozulmasına sebep olmaktadır. Bu yazı vesilesi ile şunu yüksek sesle ifade edelim. DİN/İSLAM, TELEVİZYON PROGRAMLARINDAN VEYA İNTERNETTEN ÖĞRENİLMEZ. BU DİNİN KİTABI KUR'AN'DAN VE SON PEYGAMBER RESULULLAH'IN (S) SAHİH HADİSLERİNDEN ÖĞRENİLİR. YÖNTEM OLARAK İSE YA İSLAM İLİMLERİNİ SAĞLAM KİTAPLARDAN OKUYARAK ÖĞRENİRSİNİZ VEYA UZMANLARINDAN DERS ALMAK SURETİ İLE ÖĞRENİRSİNİZ. Bunun dışında kalan yöntemler ile din/İslam doğru anlaşılmaz. Google'den, Yuotube'den, TV'lerden din öğrenilmez. Dini ilimlerin de bir usulü bir disiplini var. Din/İslam kitaptan ve uzmanlarından öğrenilir.
Ramazan okumalarımızda neleri öncelesek daha verimli olur diye düşünerek küçük bir kitap liste tavsiyesi (gerekçeli liste) ile bu mübarek günlerin daha verimli olması, cennetimize vesile olmasına katkı sağlamaya çalışalım inşAllah.
Kur'an-ı Kerim: Ramazan ayı Kur'an ayıdır. Kur'an okunmadan, anlaşılmadan, yaşanmadan ramazan ayı gerçek anlamda ihya edilemez. Ramazan ayının bereketi Kur'an ile mümkündür. Kur'an'sız bir ramazan ayının bereketi olmaz.
Hadis kitapları: Sahih olması şartı ile hadis okumaları yapmak ramazan ayını güzel değerlendirmiş olmak noktasında bir gerekliliktir. Az ve öz okurum ama anlayarak okurum diyenler için İmam Nevevi'nin Kırk Hadis eserini, hem çok okurum hem de daha iyi anlarım diyenler için ise İmam Nevevi'nin Riyazus Salihin adlı eseri güzel çalışmalardır. Hadis okumaları ile birlikte Hadis Usulü ile ilgili eserlerin okunması da hayatımızda bir eşik olabilir. Usul bilmek iyidir.
Yoldaki işaretler: Müellifi şehid Seyyid Kutub olan bu eser insanın düşünce ve fikirlerini muhasebe etme aracı olan bir eserdir. Bölüm bölüm olan eserin her gün bir bölümünün sindirilerek okunması kendimizi muhasebeye çekmemiz ve eksiklerimizi tamamlamamıza vesile olacak bir eserdir. Yoldaki işaretler'i yılda bir kere okumak gerekir. Bu okumaları da mümkünse ramazan ayına denk getirmek gerekir.
Öncelikli meseleler fıkhı: Müellifi Yusuf El Karadavi halen yaşamakta olan İslam alimlerindendir. Bu eser kim okursa okusun düşünce dünyasını zenginleştirecek, ufkunu açacak ve fikir dünyasına büyük katkı sağlayacaktır. Okuyucunun; bilgiye yaklaşımı, hayat içindeki öncelikleri ve usul konusunda bakış açısını değiştirecek ve donanımını arttıracak bir eser. Dilinin de gayet anlaşılır olduğunu belirtelim. Evveliyetler fıkhına göre hareket etmeyenler genel olarak hüsranda olanlardır.
Takva yolu: İlk dönem alimlerden İbn Teymiye'nin irfani eserlerinden biridir. Manevi olarak derinliğini arttırmak isteyenler için başucu kitaplardan biridir. İbn Teymiye'nin irfani konularda derinlemesine bilgiler verdiği Dua ve Tevhid ve Zikir ve Tevhid adlı çalışmaları da manevi donanıma katkı sağlayacak eserlerdir.
Bilginin gücü: Merhum Said Çekmegil'in en derin eserlerinden biridir. Bu eser her türlü okuyanını etki altında bırakan ve okuduktan sonra da düşünsel anlamda okuyucusunun peşini bırakmayan bir çalışma.
İman ve tavır: Değerli alim Beşir Eryarsoy Hoca'nın eskimeyen eserlerinden biri. Bir mümin için en önemli mevzu olan iman mevzuunu olması gereken şekli ile izah eden ve anlaşılır bir dil ile herkesin istifade edebileceği bir eser. İman insana tavrı aldırır. İman insanı hareketlendirir. İman insanı adam eder. Bu eserde bunların hepsinin izahı var.
Ölümden başka silahım yok: Şair ve eylem adamı Bünyamin Doğruer'in en etkileyici şiir kitaplarından biri. Ramazan ayında şiir kitabı en yerinde tercihlerden biridir. Şiir manada derinleşmektir. Ramazan ayı manada derinleşilen aydır. Aslında bir bakıma şiir en iyi ramazan ayında okunur veya dinlenir. Vurulduğum yerde, Zindan mektupları, Sürgün gözler, Ayrılık güvercinleri şairin diğer şiir kitapları.
Roman ve öykü türü okumalar için Sabiha Ateş Alpat romanları, Sibel Eraslan romanları ve öyküleri, Nehir Aydın Gökduman romanları tercih edilebilecek eserler.
Ramazan ayı okuma, düşünme, amel etme ve itikaf ayıdır.
Ahirete faydası olmayan okumalardan Allah'a sığındığımız zamanlar geldiğinde, kalbimiz sürur bulacak, cennetimiz yakınlaşacak, ramazanımız bereketlenecektir.
Her okuma iyi değildir azizim.
Yazar: Ferhat ÖZBADEM - Yayın Tarihi: 08.07.2014 13:46 - Güncelleme Tarihi: 17.11.2021 10:55