Roman Okumanın Gerekliliği ve Etki Alanı
Soruşturma: Bilal Can
Sorular:
1- Roman okumak gerekli midir?
2- Neden roman okursunuz?
3- Hangi romanı okuyorsunuz
4- En çok etkilendiğin roman kahramanı kimdir?
Suavi Kemal Yazgıç (39)
1- Roman okumak bir gereklilik değildir. Güzeldir, keyiflidir, insana empati gücü verir. Ama gereklilik kelimesi hava gibi, su gibi ihtiyaçlar için kullanılır. Müslüman için Kuranı Kerim okumak bir gerekliliktir. Roman okumak ise bir tercihtir. Roman okumayı çok seven, hayatında roman okumaya çok vakit ayıran biriyim ama gereklilik kelimesinin sadece gerekli durumlarda kullanılması gerektiğini düşünüyorum.
2- Başka insanları, zamanları, mekanları, hayatları hissedebilmek; sanal da olsa tecrübe edebilmek ve bir 'anlatı'ya keyifle dahil olmak için roman okurum.
3- Haleti ruhiyeme göre roman okurum. Bu kimi zaman bir klasik olur kimi zaman bilim kurgu. Gerçek hayat dediğimiz günlük hayatla ilgisi olmayan ama insanın kadim meselelerine teması olan romanlara daha çok ilgi duyarım.
4- Kahramanları için okumadım romanları. Anlattıkları, hissettirdikleri için okudum. Sevdiğim pek çok roman kahramanıyla gerçek hayatta asla karşılaşmak bile istemem. Meksikalı yazar Paco Ignacio Taibo II'nin kahramanı Tek gözlü dedektif Hector Belascoaran Shayne'yi sayamıyorum mesela. Etkileyici değildir. Etkileyici olmadığı için severim zaten.
Emine Şimşek
1- Roman okumak benim için gereklidir. Tabi roman yazarı da bu noktada çok önemli bir yere sahip. Sırf vakit geçirmek, öylesine bir şeyler okumak için okursanız bir önemi kalmaz. Ancak iyi bir yazar elinden çıkmış, insanın hayatına katkı sağlayacak romanlar muhakkak önemlidir.
2- Roman okurum çünkü, bir kişinin hayatının evrelerinde yaşadıklarını (yaşanmış ya da yaşanması mümkün her şeyi) merak ederim ya da tarihsel bir süreçte yaşanılanları, o dönemin şartlarını, hayat akışında karşılaşılabilinecek olaylar karşısında kim hangi şartlar altında ne gibi tepkiler vermiş öğrenmek isterim. Roman okumak bence meraktan doğar.
3- William Faulkner'in Döşeğimde Ölürken'ini okudum en son.
4- İnsanın yanında durduğu roman kahramanı önemlidir. Roman okurken hep kimin yanında durmam gerektiği sorgularım çünkü kendinizi kaptırınca artık o roman kahramanına dönüşüyorsunuz. Onun sevdiklerini kucaklayıp nefret ettiklerinden uzak duruyorsunuz. Yani bir sürü roman okuyup da şundan en çok etkilendim diyemem. Ama Turgut'u severim Tutunamayanlar'daki; Hikmet Benol'u, Raskolnikov'u, genç mezar bekçisini, hattatı, Alissa'yı, Marcos'u, Feyza'yı, Holden'ı... Okuduğum her romanda beni etkileyen yanına çeken biri olur.Kötü bir karakter olarak verilmişse bile o kişi yine ondan etkilenebilirim.
Ayşe Bağca (28)
1- Elbette gereklidir. Yaşamı en iyi insan davranışları ve değişik bakış açıları analiz etmemize yardımcı olur.
2- İki tür roman okuyucusu vardır. Birincisi televizyon izler gibi sadece olan biteni merak ederek okur. İkincisi ise kurguyu, dili, sanatsal yetiyi farkederek okuyup değerlendiren okuyucudur. Uzun zaman 1. grup okuyucu oldum. fakat artık sanatsal inceliği baz alarak okuyorum. Yani kahve içmek gibi...
3- İhsan Oktay Anar, Puslu Kıtalar Atlası
4- William Faulkner'in Çılgın Palmiyeler kitabındaki ırmak baba hikayesinin kahramanı "uzun mahkum".
Ahmet Siyami Çügen
1- Okuması gerekenler için gereklidir
2- Kendimi geliştirmek için
3- Felsefi romanlara ağırlık veriyorum
4- Cin aliden ufakken çok etkilemiştim sürekli onun yaptığı şeylere yapmaya çalışırdım ondan beri böyle bir etki bırakmadı hiçbir kahraman bende
Ozan Can (28)
1- Kitap okumak gereklidir.(roman da olabilir bu)
2- Kendi hayatımdan sıkıldığım zamanlarda bedava başka hayatlara karışmak için
3- İnsan sorunlarını dile getiren herhangi bir roman
4- Akhbar (Çador-Murathan Mungan)
Ahmed Hanifi (22)
1- Romanı reelin önüne geçmeyecek şekilde okumak gerek.
2- Pek okuduğum söylenemez okusamda dinlenme ve vakit geçirme amaçlı okurum.
3- Şuan roman değil siyer okuyorum uzun zamandırda roman okumuyorum son okuduğum romanı soracaksanız Elif Şafak Aşk
4- Daha kahramanımı bulamadım…
Ayşe Büşra Erkeç
1- Kesinlikle gerekli
2- Kendimi unutmak için
3- Kafka-şato, zorba. keşke tezer abla da roman yazsaydı.(özlü)
4- Niçe ağladığında ki salome ilginç bir karakterdi. birde tutunamayanlar'ın Selim'i.
Mustafa Çolak
1- Roman okumak, roman yazanlar için gereklidir.
2- Roman yazdığım için.
3- Yazdığım romanı.
4- Roman kahramanıma isim verdiğimde bu soruyu cevaplayacağım.
Tuğba Durgu (24)
1- Bir dönem evet gereklidir.
2- Gençlik özellikle ergenlik döneminde insan var olan ama keşfedemediği bazı duyguların tarifini izahını bulabilmek için.
3- Şuan artık çok roman okumuyorum.
4-...yok
Enes Malikoğlu
1- Kesinlikle gereklidir. roman okuyacağına kur'an oku diyen gereksizler olsa da. roman okumanın belki kur'an'ı anlamada bir yararı olduğunu anlamadığındandır. şiirden sonra en üstün edebiyat dalıdır bence roman.
2- İyice kirlenen hayatın anlamını artırmak için vardır roman. başka pencerelerden izlemektir denizi. başka gözlerden bakmaktır şehre. emek ister, öyle oturup hesapsız kitapsız yazamazsın.teorisi vardır, tekniği vardır. bu yüzden herkes roman yazmamalı. bir heykeltıraş inceliğinde yontmaktır roman. işte o incelikli duruşu ruha yansıtmak için roman okuruz. devrim başlatır, uyarıcı etkisi vardır, toplumsal hareketleri şiirler ve de romanlar tarihe geçirir evvela.
3- Şu an okuduğum bir roman yok maalesef.
4- Çok klasik belki ama başta raskolnikov olmak üzere tüm dostoyevski romanlarının kahramanları beni çok derinden etkiler.Çok iddialı olduğunu biliyorum ama Dostoyevski'nin üstüne bir romancı gelmedi henüz; ben böyle düşünüyorum napayım!
Alper Gürkan (30)
1- "Okuduğumuz o iyi kitaplar olmasaydı, şimdikinden daha kötü durumda, daha uzlaşmacı, daha itaatkâr olurduk." diyen Llosa ve öteki tüm kurgucuların, hayatın umulmadık yerlerinden seslenmelerini çoğu şeyden daha kıymetli bulduğum için roman okumayı gerekli görüyorum.
2- İçine hapsedildiğimizin benliğin gövdesinde yarıklar açma imkanını unutmamak için.
3- Kelleci Memet-Kemal Tahir.
4- Cemil Meriç'in Dostoyevski'yle yaptığı hayali sohbetlerin esas oğlanı, Raskolnikov.
Bu yazı on5yirmi5.com sitesinde yayınlanmıştır.
Kaynak: http://www.on5yirmi5.com/genc/content.aspx?c=38729&tag=bilal+can
Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 21.04.2011 09:07 - Güncelleme Tarihi: 21.11.2021 19:48