Sadece Cesaret Edebilenlerin Kulübü, Kara Tahta, Serkan PARLAK

Sadece Cesaret Edebilenlerin Kulübü yazısını ve Serkan PARLAK yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Sadece Cesaret Edebilenlerin Kulübü

06.03.2019 09:00 - Serkan PARLAK
Sadece Cesaret Edebilenlerin Kulübü

Bankacılık ve İnsan Kaynakları değerlemesi alanında ülkemizin en yetkin isimlerinden İlham Süheyl Aygül’ün son romanı Cesaret Kulübü, geçtiğimiz günlerde Akılçelen Kitaplar tarafından yayımlandı. Aygül, anlatmayı iyi bilen ve seven bir yazar… Yazar, romanın başkahramanı Kartal’ın duygu, düşünce ve davranışlarını; içeriğini kişisel gelişimin oluşturduğu bir çerçevede başarıyla sunuyor. Bilgi birikimini ve deneyimlerini özellikle diyaloglar üzerinden yalın bir dille okuyucuya aktarıyor. Duygusal zekânın roman formatının içerisine başarıyla serpiştirildiği, kişisel gelişim kitabının evrilerek yeni bir türe dönüştüğü, kesinlikle okunası bir kitap var elimizde.

Cesaret Kulübü; kurban, gelişim-yüzleşme, kabul ve aksiyon olmak üzere dört ana başlık ve farklı alt bölümlerden oluşuyor. Kartal, ülkenin en kârlı bankalarından birinde profesyonel insan kaynakları uzmanı ve yönetici olarak çalışmaktadır. Şirkette yeni açılan bölüm için aday seçimi yapılacaktır. Kartal, mülakatta beyin avcısı firmanın göndereceği elemanı değerlendirecektir. Tam bir mülakat röntgeni olan bu bölümü sadece insan kaynakları çalışanlarının değil iş başvurusu yapan hemen herkesin ilgiyle okuyacağını düşünüyorum. Mülakat esnasında Erhan anlattıkça ailesiyle sıkıntılı ilişkilerini düşünen Kartal, bu noktadan sonra beyaz yakalı bir yönetici olarak kurban aşamasından yüzleşme aşamasına geçmeye, yaşadığı duygusal karmaşayla birlikte içsel sorgulamalara da başlar.

Romanın ikinci bölümü, bir bakıma yöneticilerin özeleştirilerini yapmalarına aracılık etmek için kurgulanmış da diyebiliriz. Ülkemizde yöneticilerin duygusal okuryazarlıkları, sosyal farkındalıkları ve ilişki yönetimlerinin genellikle zayıf olduğu bilinir. Çalışanların kurumlarına aidiyet ve bağlılıklarıyla ilgili sorunlarına çözüm bulmakta zorlanırlar. “Araştırmalara göre dünya çalışanlarının sadece %13’ü işine gönülden bağlı. Bu oran ülkemizde %7, kalan %93’ün ruhu istifa etmiş ama yöneticisine söylememiş, %33’ü ise kuruma zarar verecek, sabote edecek kadar yabancı hissediyor kendini. Aslında insanlar genellikle kurumları değil, yöneticileri terk ediyor.” Bu durum en çok işten çıkarmalarda görünür olur. Romanın başkahramanı Kartal da bir gecede binlerce ofis çalışanının işten atılmasına aracılık etmiş bir yöneticidir.

Kartal, yaşadığı aşkın da katkısıyla köklü bir değişim ve yüzleşme sürecine girer. Zihinsel ve duygusal özgürlüğe ulaşmak için harekete geçer. Bu bağlamda, Cesaret Kulübü’nde yalnızca iyi bir yönetici nasıl olunur sorusunun cevabı yok. Başkahraman Kartal üzerinden iyi bir baba, iyi bir eş nasıl olunur sorularının cevapları da var. Belki de kitabın en renkli bölümü olan, Kartal’ın hiç tanımadığı kişilerle geçirdiği kamp sürecinde yaşadıklarından hareketle iyi bir ekip nasıl olunurun da… Çalışma hayatında biz demek, duygusal bağ ve empati kurmak, “onlar” basamağından “sen” basamağına geçebilmek, sadece benliğimizi değil, çevremizi ve çalışma ortamımızı da dönüştürür. Cesaretle korkularımızla yüzleşmeyi göze almak, özne olarak değişip dönüşmek, ekip olarak birbirimizle duygusal bağ kurmak ve sevmek, tutkuyla çalışmak ve sonunda konfor alanımızdan çıkabilmek… Yaşadığımızın yabancılaşmanın en etkili panzehiri bu olgular sanki.

Harekete geçmek için gerekli ipuçları Cesaret Kulübü’nün satır aralarında gizli. Üstadın dediği gibi: “İnsanların karakterlerine, kabiliyetlerine, kariyerlerine sistematik dokunuşlar yapacağız. Hitabetimiz akıl (logos), kalp (pathos) ve tecrübe (ethos) şeklinde olacak. Onları önce konuşturarak içlerindekini dışarıya çıkaracağız, sonra onları tanzim ederek tekrar içeri koyup farkındalık ile güçlendirerek geri bırakıyor olacağız.” Kurduğu ekibiyle yöneticileri ve çalışanları yabancılaşma süreçlerinden kurtarmak için harekete geçen Üstat, okuyucular için her daim ilham kaynağı olabilir. Montaigne’den alıntıladığı özdeyişteki gibi biridir o: “Bir insanın şöhreti ve değeri, kalbi (cesareti, merhameti ) ile ölçülür, gerçek onur burada yatar.”

Son günlerde yayımlanan kişisel gelişim kitapları içerisinde tarzıyla farklı bir yerde duran Cesaret Kulübü; hem ofis yaşamından anlara bakmak hem de kariyer değişimi konusunda motive olmak için iyi bir seçim gibi görünüyor. Akıcı anlatımı ve duygusal zeka konusunu ele alış biçimiyle ofis çalışanlarına, insan kaynakları uzmanlarına ve yöneticilere ilham verebilir.

Cesaret Kulübü

İlham Süheyl Aygül

Akılçelen Kitaplar

Ankara, 2019.


Yazar: Serkan PARLAK - Yayın Tarihi: 06.03.2019 09:00 - Güncelleme Tarihi: 04.03.2019 15:35
1400

Serkan PARLAK Hakkında

Serkan PARLAK

1975 yılında Bilecik'te doğdu. Ankara Üniversitesi D.T.C.F. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. MEB'de öğretmen olarak çalışıyor. İstanbul'da yaşıyor.

Çeşitli türde yazıları Notos Öykü, Radikal Kitap, Futbol Extra, Edebiyat Otağı ve Kırmızı-Beyaz-Siyah'ta (Samsunspor Kitabı, İletişim Yayınları) yayınlandı.

Derlediği "Başka Semtin Öyküleri" adlı öykü kitabı Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Birimi tarafından, ilk romanı "Ormanın Kıyısı" ise Roza Yayınları tarafından yayınlandı.

Serkan PARLAK ismine kayıtlı 103 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 3 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com