Sana Bir Müjdem Var - Duran Çetin
Mehmet Burhan, Kitaphaber için kaleme aldı.
Değişik bir öykü kitabını daha bitirdik. Duran çetin düşündürdü bu kez bizi. Yıkılan, solan umutları kendi penceresinden gösterdi. Biraz ders verdi, "Dünyaya kazık dikmeye mi geldin?" dedirtti. Gençliğin baharında solan umutları gösterdi. Aklıma birden şu sözler geldi:
"Güvenme güzelliğine bir sivilce yeter,
Güvenme zenginliğine bir kıvılcım yeter"
Nerden duyduğumu bilmediğim bu söz aslında çok şey anlatıyor gençliğimize. Yaşlı amcalarla muhabbet ederken " sakın ihtiyarlama oğlum!" cümleleri kulağımda çınlıyor gibi oluyor. Her seferinde " senin elinde miydi ihtiyarlamakta ihtiyarladın" dediğimde, başını kaldırıp gözlerini uzaklara çevirip susardı. "Bizimde elimizde değil. Bir gün hepimiz öncekiler gibi gideceğiz. Bizden de "öncekiler" diye bahsedilecek."
"Dişsiz anahtar olmaz. Ancak dişleri olan anahtarla kapı sana açılır" diyor yazar(syf:85). Bu cümleden bir çok şey anlaşılabilir, ancak bunu meslek edinmek için kullanmış yazar. Bir mesleğiniz yoksa kim size iş verecek? Kim ailenize götürmek için para verecek? Allah(c.c) kulunun rızkına kefil olmuştur. Rezzak-ı mutlaktır. Kim sizin ömür boyu rızkınızı karşılayabilir? Düşünülmez mi ki hiç, onun rızkını kim karşılıyor diye. Böylesine bir yaradanımız varken daha ne isteyebilir insan. Ona karşı sorumluluğumuzu yerine getiremeden istemekten de geri çekilmiyoruz. Tıpkı yazarın öyküsünde geçen ölüm döşeğindeki hasta gibi.
Hayatını eğlenmekle geçiren adam, ölüm döşeğinde kur-an'ı ker'im okunurken Allah(c.c)ın rahmeti tecelli ederek aniden iyileşir. Yattığı yerden sözler vermiştir çünkü, ayağı kalksam ben okuyacağım artık kitab-ı mukaddesi diye. O anlık iyileşir ancak çıkarıp gönderir Kur-an'ı Ker-im'i okuyanları da. Saz arkadaşını çağırır hemen. Çalıp, eğlenip, kutlamak için kalktığını. Nedense en son gelmesine rağmen erken gelir insanoğluna. Alem masasında kimsenin haberi olmadan canını veriyor, öyküde ismini buradan alıyor, "yaşadığı gibi öldü" diye.(syf:89)
Bu kitap değişiktir. Bir öyküsünde sizi güldürüp tebessüm ederken bir diğerinde derin bir hüzne boğabilir. Birde şu soruyu sormadan edemiyor size, " benim başıma gelmiş olsaydı ne olurdu diye?". " Cenazeme gelir misin" şiiri geliyor aklıma hemen. En yakınınızdaki birisi sizi böyle bir davetle çağırsa ne yapardınız? Veya aynı daveti sizin tarafınızdan dostlarınıza iletilmiş olduğunu…
İnsanoğlu yaramazdır. Bir musibet bin nasihatten iyidir diye de boşuna dedirtmemiştir kendine. Duran Çetinde böyle öyküleri almış kalemine."Doğru kararlar tecrübelerden gelirmiş, tecrübeler ise kötü kararlardan" diye bir şey duymuşsunuzdur. Tecrübe edilmiş bir şeyi tekrar tecrübe etmeye gerek yok diyerek, yapmamız, yapmamamız, yapmayı unuttuğumuz öykülerden oluşur.
"Sana bir müjdem var" kitabı on beş öyküden oluşmaktadır. Dili gayet basit ve anlaşılırdır. Süslü ve edebi kelimeler bulunmuyor denecek kadar azdır. Öykülerden dersler çıkarılmak amacı ile yazıldığını düşünüyorum. Ve amacına da ulaşmaya çalışıyor gibi de görünüyor. Aynı zamanda yazarın yayınlanan yedinci kitabıdır. 112 sayfadan oluşan kitap, yediden yetmişe herkesin okuyabileceği türdendir. Belirli bir sosyal kesim ölçülerine girmeyen kitap, tamamen öykülerden oluşmaktadır. Gençlik yıllarına ilk adım olarak nitelendirebileceğimiz orta okul öğrencilerinin okumasında fayda sağlayacaktır.
İyi Okumalar…
Mehmet Burhan…
Sana Bir Müjdem Var
Duran Çetin
Beka Yayınları
112 Sayfa
Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 02.04.2011 11:46 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 09:43