Senaryo Nasıl Yazılır? - Oğuz Gözen, Edebiyat, Enes CAN

Senaryo Nasıl Yazılır? - Oğuz Gözen yazısını ve Enes CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Senaryo Nasıl Yazılır? - Oğuz Gözen

08.03.2011 11:57 - Enes CAN
Senaryo Nasıl Yazılır? - Oğuz Gözen

Senaryo Nasıl Yazılır? Bu soruyu soran kişilerin sayısı artmaya başlıyor her geçen gün. Benim gibi bir ideal peşinde oldukları için mi soruyorlardı bu soruyu yoksa başka bir nedeni mi vardı bu merakın? Ben bu soruyu kendime ilk sorduğum sırada küçük bir araştırma yapmış ve Türkiye'de senaryoyla uğraşan kitlenin ne durumda olduğunu merak etmiştim. Çokta derin bir araştırma gerektirmeden şu sonuçlar ortaya çıkmıştı. Senaryo yazımını bir meslek, bir iş ve bir uğraş haline getirmiş büyük bir kitle çıkmıştı karşıma. Bu kitlenin çoğunun da gayesi bu işten para kazanmak olduğunu ve oluşturdukları senaryolara alıcı bulmaktı.

Kitap yazısına başlamadan önce uyarı niteliğindeki bu yazımın sonucu şu ki; senaryodan para kazanmak için bu soruya cevap arayanların vereceği uğraşın büyük bir ihtimalle boş bir uğraş olabileceğinin hatırlatmasını yapmaktır. Çünkü bilinmelidir ki senaryo işi çok büyük özveri gerektiren meşakkatli bir iştir. Ancak karşılığında da hemen maddi bir kazanç sağlayabileceğiniz bir iş değildir. Senaryo yazım işi, belli bir ideali olanların severek ve çok büyük zamanlar harcayarak kendilerini tamamen vermesini gerektiren bir tutkudur.

Bu konuyla ilgili herkesin yapacağı ilk şey tabiî ki kitap araştırmasına girmek olmuştur. Ben de çok uzun süreler bu alanla ilgili kitap araştırmaları yapmış ancak elde ettiğim kaynakların bir elin parmaklarını geçemeyecek kadar kısıtlı olduğunun farkına varmıştım. Bu işte kendini geliştirmek isteyenlere edindiğim sınırlı tecrübe hazinesinden ilkini tanıtmak istiyorum. Bu soruya cevap ararken bana şu kaynağı oku ve ya şu kaynağı okuma diye ön görüde bulunan kimse olmamıştı. Bu yüzden acemice bir başlangıç yapmıştım. Ve bu tutkuya daha başlamadan bitme tehlikesi geçirmiştim.

Size tanıtacağım bu eser; işe başlamak isteyenlerin, ilk başvurmasını gerektiren kaynaklardan biri olduğunu düşünüyorum. Piyasada bulunan ve senaryo yazımını sevdirmek yerine, sanki nefret ettirmek için yazılan diğer eserlerin kapalı ve anlaşılmaz üslubuna karşın çok basit ve anlaşılır bir dille yazılmış. Senaryo yazmak için neler gerektiğini herkesin anlayacağı bir şekilde ele almıştır. Eserin adından da anlaşılacağı gibi en pratik yoldan senaryonun nasıl yazıldığını en iyi şekilde vermiş bir eser. Yazarın kullandığı üslup, diğer yazılan eserlerin resmi anlatım biçiminin inadına, bir arkadaşın anlatımı gibi yakın bir anlatımının olması bu eserin en artı yönlerinden diğeri…

Eserde senaryo yazmanın tüm aşamaları kısa ve öz bir şekilde verilmiştir. Senaryo yazmaya başlamadan önce nelerin yapılması gerektiği, yazıma başladıktan sonra devamının gelmesi için nelere ihtiyaç duyulduğunun ve sonucun nasıl olması gerektiğini hakkında bilgiler verilmiştir. Sadece senaryo yazımıyla ilgili bilgilerle yetinmemiştir Oğuz Gözen, sinema terimleri ve sinematografik birçok konu hakkında bilgi vermiştir. Senaryo yazmanın dışında sinemaya merakı olanlarında başvurabileceği bir eser olma özelliği göstermektedir. Eserin yazarı olan Oğuz Gözen bu işin tüm aşamalarını yaşamış biri olduğundan, eseri okuyanların bir şeyler alabilmesi için birçok konu hakkında bilgi vermeye çalışmıştır. Türk sinemasına birçok değerli senaryo kazandıran Gözen'in tecrübeleri sizin bu kulvarda ilerlemeniz için çok büyük bir yol gösterici olduğunu düşünmekteyim.

Kitap 14 başlık altında toplanmış açıklama yazısının dışında, kitabın büyük bir bölümünü oluşturan iki senaryo denemesinden oluşmaktadır. Senaryo yazarlığının en önemli kurallarından biri olan çok fazla senaryo okumak gerekliliğinin farkında olan Gözen, filme çevrilmiş iki senaryosunu da kitaba dahil etmiştir. Bu senaryolardan ilki 'Tekerlek' adını taşımaktadır. Komedi türünde olan bu senaryo 1975 yılında Orhon Film tarafından Oğuz Gözen yönetmenliğinde filme alınmıştır. "Amacı sadece gülmek değil düşündürmektir de…" Kitap da adı geçen diğer senaryo ise "Dünyamı Yıkmasaydın" adlı dramdır. 1982 yılında Güneş Film tarafından yine Oğuz Gözen yönetmenliğinde filme alınmıştır. Her iki senaryonun da ortak özelliği filmin başında kahramanın, Anadolu'dan İstanbul'a gelmiş olmasıdır. İkisi de kolay anlaşılabilecek ve kolay okunabilecek bir şekilde yazılmışlardır.

Akis Kitap Yayıncılık tarafından basılan bu eserin en son 3. baskısı yapılmıştır. 173 sayfalık bu eserin 43 sayfa gibi az bir kısmı işin teorik bilgilerine ayrılmıştır. Geriye kalan kısmını senaryo denemeleri oluşturmaktadır. Senaryo yazma tekniği hakkında bilgi edinmek isteyen tüm okuyucuların ilk basamak olarak okuyabilecek bir eser durumundadır. Bu yüzden bu iş hakkında hem ileriki safhalara geçmek isteyen hem de sadece bu konu hakkında bilgim olsun diyebilecek tüm okuyuculara tavsiye edebileceğim bir eser.

Senaryo Nasıl Yazılır
Oğuz Gözen

Akis Kitap


Yazar: Enes CAN - Yayın Tarihi: 08.03.2011 11:57 - Güncelleme Tarihi: 23.11.2021 18:38
6486
Yorumlar
  • Bilal Can 2011.03.06 09:49

    Senaryo yazımı ve yazım teknikleri konusunda yayın dünyası sıkıntılı bir dönemdedir şu aralar. Özellikle bu işe gönül vermiş, yıllarını vermiş senaristlerin bu konuya eğilmesi gerekmektedir. Senaryo yazımı ve bunun eğitimi çeşitli çalışmalar eşliğinde sunulursa gelecek nesil eminim ki Türk Sinemasını ve senaristliğini ön sıralara taşıyacaktır.

    Enes'in bu yazısı bir giriş olması hasebiyle diğer kitaplara ve çalışmalara ön ayak olur dileğiyle.

  • Ince1cizgi 2011.12.24 17:23

    Senaryo Nasıl Yazılır? saçma sapan fikirlerle kafa karıştırmadan, laf salatası yapmadan , sadece işin tekniğini öğreten kitap.Gerisi sizin yeteğinize kalmış. Ben çok yararlandım.Öğretmenimiz de sınıfa getirilen bir kucak dolusu senaryo kitabından bunu tavsiye etti.Ayrıca Oğuz Gözen'in pratikliği ve sinemamızın en fazla film çeken yönetmenlerinden biri olması kitabın değerini daha da arttırıyor.Bu kitabı okuduktan sonra" ben senaryo yazamıyorum"demek imkansızdır.

  • pekmez 2011.12.27 17:47

    senaryo nasıl yazılır, senaryo üzerine yazılan en öğretici kitap. laf kalabalığı yapmadan, insanın kafasını karıştırmadan, kısa yoldan neticeye gitmiş. bu kitabı okuyup da, ben senaryo yazamıyorum demek hemen hemen imkansız helal olsun oğuz hocama. senaryo konusunda öğrenmek isteyenlere, böyle bir kitap armağan etmiş bizleri de lüzumsuz bir sürü sayfa okumaktan kurtarmış.

  • derin 2011.12.27 17:53

    senaryo derslerine ilk başladığımızda büyük bir korkuya kapıldım yapamayacağıma dair. acaba yeteneğim gerçekte yokmuydu dedim. herkes her hoca yaptıklarını ilahi bişiymiş gibi gördüğünden mi bilmem kafamızı karıştırmaktan başka bişi yapmıyodu. anlamadığım yerlerde geri dönüp dönüp okuyabiliceğim bi kitap istedim. bulduğum kitaplar da pek tatmin etti denemez taki bu kitabı bulana kadr. şimdiden bikaç tane hayata geçirileceği günü bekleyen senaryom oldu bile ellerine sağlık oğuz beyin

Enes CAN Hakkında

Enes CAN

Sessiz, sakin bir yazar.

Yayınlanmış Kitapları

- Hiçbir Özelliği Olmayan Adamın Hikayesi, Eşik Yayınları, 2021

Enes CAN ismine kayıtlı 36 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 1 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitapyurdu.com