Sevdadır - Arkadaş Zekai Özger, Edebiyat, Bilal CAN

Sevdadır - Arkadaş Zekai Özger yazısını ve Bilal CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Sevdadır - Arkadaş Zekai Özger

15.02.2011 18:58 - Bilal CAN
Sevdadır - Arkadaş Zekai Özger

Kitap 254 sayfada 5 bölümden oluşmaktadır. 42 şiiri vardır.

"Arkadaş" Zekai. Birinci bölümde Z.Özger hakkında başkaları tarafından yazılmış yazıları okuduk

Ramiz bilgin, Nasıl yitti, Nasıl bulundu
Şükran Tekin, Arkadaş Z.Öger
Sina Akyol, Erken Öldük;Erken Ölen Mintanıyla Gömüşsün!
Kalanlara Toplu Bir Bakış Denemesi.
Orhan Alkaya, Zekai Adında Bir Arkadaş
Veysel Çolak, Bir Şiirin Devamı
Tahir Abacı, Arkadaş Z.Özger İçin

İkinci bölümde Mektupları okuduk. Cavit Kürnek, Mektuplardan' diye yayınlanan bu bölümde öğrendik ki her kelimenin bir bedeli olduğunu ve yazan kişi dokuz yaşındayken ostomyolit hastalığı geçirmiş. Bu hastalık geçen bir şey midir bunu konuşmayacağım. Bu yüzden de devam etmeyi yeğliyorum. Çünkü tuhaf bir insanın tuhaf öykülerini ve tuhafımsı şiirleriyle geçirdiği bir hayatın" şiir nasıl olmalıdır" sorusuna cevap aradığım bu günlerde "şiir böyle yazılmaz" diye bileceğim türden yazılar okuduğum için kendimi sıkıntıya sürükledim.

Kitap şiir kitabından çok bir derleme. Ölen şair hakkında yazılanlar, yazılmışlar ve çekilmişler ile doldurulan bir kitap. İyi midir böyle bir kitap bilinmez ama çeşitli yerlere kaynaklık edilebilecek türden bir eser. Meraklısı alıp okusun.

Üçüncü bölüm "Arkadaş" yazılar diye atılmış başlık altında Arkadaş Z.Özger'in yazdığı düz yazı denemelerini görebilirsiniz. Katılmak zorunda değilsiniz. Çünkü yazdığı yazılar da ilk yazdığı yazıyı da okuyabilirsiniz. Ben de okudum üstünde fazla durmadan.

Dördüncü bölüm de "sakalsız bir oğlanın tragedyası" başlığı altında artık istediğimiz bölüm geldi. Bu bölümde Arkadaş Z. Özger'in şiirlerini okuduk bir bilmece havası içinde; biraz sansasyonel haberlermiş gibi kötü kokular hissederek.

Şair kimdir ve ne için yazar sorularına yazılan şiirlerde arayış içinde olduğum bu dönemlerde okuduğum bu kitap da altı çizilebilecek şiirleri de gördüm. Çok uzun şiirlerle karşışaltığımda kimi zaman sıkıldım kimi zaman da es geçtim. Bazı kelimeleri hoşuma gitmese de cümle kuruluş tarzına da bir şeyler demeden sayfaları çevirip kitabı sonlandırdım.

"diyorum bir acıyı ikiye bölmek
Bir elmayı ikiye bölmek kadar güçtür
Görseniz/artık
Yüzüm
Bozulan bir dengedir"

Altını çizdiğim satırladan ve ok işaretleriyle beğenimi belirttiğim bu bölüm "her şey tekrardır biraz" şiirinden. Okuyanda bir beğeni hissi uyandıran türden. Bu bölümde kimi zaman şiir demeyeceğiniz ama yine de okuduğunuz şeylerle de karşılaşmak kitaba olan beğenimi birkaç satırla sınırlı tuttu. Ama yine de benim şiirim dediğim şiirle de karşılaştım. Bu da en güzeliydi.

Pencere şiiri
"pencereyi kapama
Gök dolabilir içeri
Sen neyi görebilirsin
Islak bir bulutun ağışını mı

Pencereyi kapama
Kuş dolabilir içeri
Sen neyi taşıyabilirsin
Kırık bir dalın yükünü mü "

Dike ağzımda ıslattığım mısralar kitap da en beğendim şiirde geçen mısralar.

Beşinci bölümde "çok samimi bir arkadaş'ından; defterinden… diye açılmış bir başlık var

4 şiirle bitirilmiştir bu bölüm. Kitabın sonuna doğru da yazanın fotoğraflarıyla kitap sonlanmıştır.

Sol kesimin önemsediği şairlerden olan Arkadaş'ın hakkında şiir yarışmaları tertip edilip ayrıca da onun ismiyle çıkartılan bir de dergi mevcuttur. Araştırıp görebilirsiniz.


Kitaphaber.com.tr ilavesi

HAYATI

8 Ocak 1948 tarihinde Bursa'da doğdu, 5 Mayıs 1973 tarihinde Ankara'da öldü. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nu bitirdi. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nda kurgucu olarak çalıştı. 12 Mart döneminde ağır baskı ve işkenceler gördü.

1 Mayıs 1973′te yaptıkları gösteride başına bir cop darbesi alan Arkadaş Z. Özger, beyin kanaması geçirdiğinin farkına varılmadan tedavi için gittiği sağlık kurumundan tahliye edilmiş. 5 Mayıs'ta sokakta ölü bulunmuştur. Yapılan otopsi'de beyin kanaması sonucu öldüğü anlaşılmıştır.

Şiirleri Forum, Soyut, Yansıma, Yeni Eylem ve Yordam gibi dergilerde yayımlandı. Başlangıçta verili ortamdaki egemen söylemlerin, özellikle ikinci yeni akımı esintisini duyumsatır şiirleri; yaşama bilincinin, topluma ve insana bakışının gelişimi ile birlikte toplumcu gerçekçi çizgide, lirik, kırgın ve buruk bir sesle, ama inatla umudunu haykıran, konuşma diline yaslanarak çarpıcı bir akışkanlık kazandıran imge örgüsü ile özgün şiirler yazdı.

YAPITLARI: Şiirler (1974)
ŞİİRLERİ: Aşkla Sana, Bir Gün Sevişmeyi Bana, Ferhat, Gezgin, Günler Perişan, Kan Reçetesi, Merhaba Canım, Orman, Pencere, Sevdadır, Yeryüzü Ağacı
BESTELENEN ŞİİRLERİ: Aşkla Sana, Ahmet Kaya - Alnında Dağ Ateşi


Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 15.02.2011 18:58 - Güncelleme Tarihi: 23.11.2021 15:02
5712

Bilal CAN Hakkında

Bilal CAN

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. Sosyolojik çalışmaları mekân, kent, şehir ve edebiyat sosyolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. Şiirleri, denemeleri, kitap değerlendirmeleri ve eleştirileri bir çok dergide yer aldı.

Kitaphaber.com.tr sitesinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2015'ten itibaren genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Evli ve 2 çocuk sahibidir. 

Yayınlanmış Kitapları

Bir Kuşu Taşlarla Bu Çöle Bağladılar, Hece Yayınları, 2023.

Zaman İçinde Mekân, Hece Yayınları, 2021. (TYB 2021 Şehir Kitabı Ödülü)

İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş, Hece Yayınları, 2021.

Kebikeç, İzdiham Yayınları, 2019.

Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân, İzdiham Yayınları, 2017.

Bilal CAN ismine kayıtlı 322 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 5 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com