Sevdiğim İkinci Kadınsın Sen - Ceyhun Yılmaz, Edebiyat, Misafir Köşesi

Sevdiğim İkinci Kadınsın Sen - Ceyhun Yılmaz yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Sevdiğim İkinci Kadınsın Sen - Ceyhun Yılmaz

20.02.2011 01:04 - Misafir Köşesi
Sevdiğim İkinci Kadınsın Sen - Ceyhun Yılmaz

Nihat İlhan, kitaphaber için kaleme aldı.

Ceyhun Yılmaz'ı tanımayan yoktur. Medyatik mesleklerde -dizi ve sinema oyunculuğu ve radyo programcısı gibi- elde ettiği başarılar ve hem sempatikliği hem de sevecenliğiyle kendisini özellikle genç kitleye sevdirmiş bir isim. Ancak bütün bunların üstüne Ceyhun Yılmaz'ın bir de şairlik yeteneği olduğunu öğrendim ve 'Sevdiğim İkinci Kadınsın Sen' adlı şiir kitabını değerlendirdim.

Kendisini televizyonda ve yayın yaptığı radyo kanalında hep sevecen tavırlarıyla izleyip, dinlediğimiz bu adamın hüzün yanının da olması beni biraz şaşırttı. Fakat şu ifadelerle de her kim olursa olsun yahut ne kadar güleç yüzlü yanları olursa olsun, her insanın hayatın acı yanlarıyla kavrulduğunu ve hüzne sahip olduğunu anladım; 'Adalarım görünmüyor işte sisten/ Her hüznümü saklıyorum sizden'

'Sevdiğim İkinci Kadınsın Sen' adlı kitabında Ceyhun Yılmaz'ın, hayata karşı anımsadıklarını, sevgiliye karşı özlemi, ayrılışları ve unutuluşları ele aldığını görüyoruz. Şiirlerinde açık ve sade, anlaşılır bir dil kullanmakla beraber 'yumuşak' bir anlatım tarzını yeğliyor.

"Sancılar kaldı benden anneme
Anlamak isterken doğum ağrılarını
Yine annem bıraktı giderken bana aynılarını"

Her şairin örnek alabileceği bir şair, bir üstat mutlaka vardır. Ceyhun Yılmaz'ın -önsözünde de belirttiği ve teşekkür ettiği gibi- Sunay Akın'dan etkilendiğini görüyoruz. Şiirlerinin onun şiirinden bazı özellikler taşıdığı anlaşılabiliyor. Örneğin Sunay Akın'da şiirlerinde kapalı anlatımdan yana olmayıp -akılcı- cümleler kurup, 'yumuşak' bir tarzda yazıyor. Ceyhun Yılmaz içinde bu akıma uyduğunu söyleyebiliriz.

"Onun kadar sev beni yeter
O doğurdu, sen öldürme"

Kitabın mantığı aslında bu iki cümle de. Sevgiliye, onun kendisini ne mertebede sevmesi gerektiğini -annesiyle kıyaslayarak- anlatıyor.

"Avazım çıktığı kadar bağırmaya/ Neşeye hazır bir adamdım/ Anneyi ve bebeyi kaybettik dedi/ Sana çok benzeyen bir hemşire" mısralarından anlaşıldığı gibi Ceyhun Yılmaz -evli olmamasına rağmen- kendisiyle ilgisi olmayan konuları da şiirinde işliyor. Meselelerin kendi hayatına aksetmesine gerek duymayan Yılmaz, başkalarının dertlerini kendi meşalesine yansıtıyor. Ki bir röportajında da okuduğum üzre kendisinin hiç aşık olmadığını ve kendisiyle ilgisinin olmadığı şiirleri de yazabildiğini söylüyordu.

Serbest şiir tarzına uyanlardan birisi. 'Olay'ımsı anlatım tarzının yanında biraz da sevgiliye 'mektup'umsu bir işlenim görüyoruz. 'Ayrılık- sevda ve unutuluşlar' üçgeninde ele aldığı şiirlerini açık ve sade bir anlatıma kavuşturuyor ve şiirler genellikle günlük olayları teşkil ediyor, 'Uyandım, bulamadım gibi'.

"Benden kim ne aldıysa
Aklım kaldı
Ama seni
Aklım almadı"

Zaten bir radyo kanalında da yayın yapmakta olan Ceyhun Yılmaz'ın, bu kitabın satışlarından doğacak geliri bir hayır kurumuna bağışlayacağını da duydum. Kendisini bu yanıyla da tebrik ediyorum.

Sevdiğim İkinci Kadınsın Sen
Ceyhun Yılmaz
Parantez Yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 20.02.2011 01:04 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 09:08
4897

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.