Sevgili Huzursuzluğum - Bülent Parlak, Edebiyat, Bilal CAN

Sevgili Huzursuzluğum - Bülent Parlak yazısını ve Bilal CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Sevgili Huzursuzluğum - Bülent Parlak

17.02.2011 21:01 - Bilal CAN
Sevgili Huzursuzluğum - Bülent Parlak

Bülent Parlak İzdiham Dergisi editörü. Şiirleri Dergâh ve İzdiham dergilerinde yayınlandı. Bu şiirlerini ”Sevgili Huzursuzluğum” kitabıyla toparladı. Sevgili Huzursuzluğum şairin ilk kitabı olduğu için önemlidir. İlk eserlerin yazar/şairler için önemli olması bu adımla kendilerini görücüye çıkarmalarındandır.

Şair/yazar ilk kitapla yayın dünyasına girdiği andan itibaren artık kendini o matbaa, kâğıt, mürekkep kokusundan alamaz. Nasıl bir bağ ise artık bu yazan ve yayıncı bağı kitapların devamı gelir, kitapların devamı geldikçe de şair/yazar bu dünyanın bir insanı olarak ilk zamanlarda görücüye çıkan ”görücü” daha sonralarda bu dünyanın bir ”ikametgâhlısı, adreslisi, yerlisi” olmaya başlar.

Bülent Parlak şiiri; akıcıdır, anlamı ise derin ve karanlıktır. İlkin güzel gelen bu akıcılık şiirlerin anlamlarını, tavrını gördükten sonra rahatsız edici, acıtan, hüzünlendiren bir hale bürür.

”Sovyetlerden medet umanlar gülümsetecekse sizleri
Anaların kanserlerine alışacaksa evlatlar
Simsarlar kandırmayacaksa evine dönen askeri
Kalkın halay çekelim, ben orada öleceğim”

Yirmi iki şiir ile iki bölüm halinde tasarlanan kitapta içindekiler kısmı yok. Bu kitabın içindekileri dışındakileri kapsadığı için içine ayrıca bir içindekiler indeksi konmaması dikkat çekici. Bülent Parlak şiirlerinde söz peşinde giden ve bu sözünü bazen imgelere taşıyarak bazen hüzünle renklendirerek bazen de aşkın rengine boyayarak okuyucuya sunmuştur.

Şiirlerdeki ironi kitaba ayrı bir renk vermiştir. Özellikle ”Üvey bir İspanyoldur Futbolcu Guiza” şiirindeki

”Guiza artık gol kaçırma, üvey taraftarıyım tuttuğum takımların
Magazin sayfalarından seçtiğin sevgililer bak başına dert oldu
Gündüz tarifesinde ev kızı, gece tarifesinde çıyana dönüşen kızlar”

”Üvey bir ispanyoldur futbolcu guiza” şiiri şairin güncel olaylardan ve insanlardan uzak durmadığının kanıtıdır. Söylemlerindeki alışılagelmedik durum ”Haritası Kayıp” şiirinde de kendini göstermektedir. Özellikle;

”Gazze’ye şiir yazılmaz
Gazze’ye şiir yazılmaz” kısmının tekrarı ile Gazze için yazılan şiirlere bir karşı duruş gibi gözükse de
Gazze için içi bir o kadar yanan da odur. Kalbinde Gazze’den başka Hiroşima, Cezayir ve tüm insanlık ve nebatat için ve hayvanat için:

”Elleri üşüyünce nereye koyacağını bilemeyen ben
Geceleri yatarken kutup ayıları üşümesin diye
Dua eden ben” sözlerini sarf edecek kadar ve dua edecek kadar merhametle ve evrensel duygularla yüklüdür.

”Sevgili Huzursuzluğum” genel olarak yüksek sesli şiirlerden oluşmuş. Birkaç şiirin düşük desibelde olması kitabın güzelliğinden bir şey kaybettirmemiştir. Bir kalp eğrisi gibi artıp azalan sesler kitapta çok sesliliği de kendisiyle birlikte getirmiştir.
”Sevgili Huzursuzluğum” ile iyi bir çıkış yapan Bülent Parlak hem olaylara farklı bir bakış açısıyla bakmayı hem de bu bakış açısının aslında bizde olan değerlerden kaynaklandığını kendi cümleleriyle anlatıyor. Şiirlerindeki özgünlük, protest tavır ve ironik söylem ile ”bizim mahallenin şairi”nden daha çok bizim dünyanın bir insanı.

Sevgili Huzursuzluğum
Bülent Parlak
Selis yayınları
72 sayfa


Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 17.02.2011 21:01 - Güncelleme Tarihi: 07.12.2015 16:45
4600

Bilal CAN Hakkında

Bilal CAN

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. Sosyolojik çalışmaları mekân, kent, şehir ve edebiyat sosyolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. Şiirleri, denemeleri, kitap değerlendirmeleri ve eleştirileri bir çok dergide yer aldı.

Kitaphaber.com.tr sitesinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2015'ten itibaren genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Evli ve 2 çocuk sahibidir. 

Yayınlanmış Kitapları

Bir Kuşu Taşlarla Bu Çöle Bağladılar, Hece Yayınları, 2023.

Zaman İçinde Mekân, Hece Yayınları, 2021. (TYB 2021 Şehir Kitabı Ödülü)

İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş, Hece Yayınları, 2021.

Kebikeç, İzdiham Yayınları, 2019.

Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân, İzdiham Yayınları, 2017.

Bilal CAN ismine kayıtlı 322 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 5 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com