Şimşir Ağacı ve Şiirin Soy Ağacı, Edebiyat, Bilal CAN

Şimşir Ağacı ve Şiirin Soy Ağacı yazısını ve Bilal CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Şimşir Ağacı ve Şiirin Soy Ağacı

30.11.2012 15:06 - Bilal CAN
Şimşir Ağacı ve Şiirin Soy Ağacı

Şiir yıllıkları şiirin toplum içinde geçirdiği değişmeleri, girdiği yolu, aldığı rengi en iyi ölçen çalışmalar olarak günümüzde şiire katkı sağlayan önemli eserlerden biridir. Çok fazla geçmişi olmamasına rağmen hazırlanan bu yıllıklar; kimi zaman dergilerin boyunduruğunda kimi zaman editörlerin taraflı olduğu suçlamalarıyla eleştirilen türler olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat önemli bir yeri olduğu su götürmez bir gerçekliktir. Çünkü yapılan iş emek isteyen, belirli ölçütlere göre eleştiri mekanizmasının açık hale getirilip şiirlerin bu süreçten geçirilmesiyle elde edilen şiirler o yılın şiir yıllıkları arasında yer almaya hak kazanır. Tabi her yayınlanan şiirin şiir yıllıklarında yer almasının imkanı yoktur.

Şiir yıllıkları şiirin nabzını tutup, şiirin geldiği durumları gözler önüne sermek amacıyla hazırlandığı için özgün seslerin ayıklanarak belirli bir aşamadan geçmesi lazımdır. Bu konuda şiir yıllığı hazırlayıcılarına çok büyük iş düşmektedir. Çünkü şairler kıskançtır ve şiirlerinin yıllıklarda yer almaması onları kıskandırır ve üzer. Yıllık hazırlayıcıları bunun farkındadır. Bu durum kimi zaman yetkin olmayan şiirlerin de yıllıklara girmesine neden olmuştur. Fakat eleştirisini iyi yapıp şiiri iyi değerlendiren yıllık hazırlayıcıları bunu umursamaz, çünkü amaç kaliteli bir iş yapmaktır.

Yıllık hazırlamak belirli bir yükümlülük gerektirir. Dergileri takip edeceksiniz, şairleri bileceksiniz, şiir hakkında belirli bir birikime sahip olup şiirleri objektif bir biçimde değerlendirmeye çalışacaksınız. Bu şiirleri belirli bir sıraya koyup tekrar tekrar okuyacaksınız. İlkin kaba bir süzgeçten geçirilen şiirleri daha sonra ince bir elekten geçireceksiniz.

Ben şiir yıllıklarını büyük ve geniş bir şiir dergisine benzetirim. Sistem aynı şekilde işler dergilerde ve yıllıklarda. Şiirler incelenir, elenir, alınır ve yayın için sırasını bekler. Dergiler ile şiir yıllıkları arasındaki fark biri küçük bazda diğeri ise çok geniş bir biçimde bir şiir taraması yapmayı gerektirir.

Şimşiir Ağacı

Şimşiir Ağacı 2011 yılı bahsettiğimiz şiir yıllıklarından sadece biri. Fakat onu diğer yıllıklardan ayıran temel özeliği şiir kitaplarının da çetelesini tutup yıllığa dahil etmesi. Bu yıllık Mustafa Ergin Kılıç'ın çok geniş bir tarama yapıp 2011 yılında yayınlanan şiir kitapları ve dergilerini uzun uzun incelemesiyle oluşmuştur. Şiir yıllıklarının genelde yaptığı dergilerdeki şiirlerden bir demet oluşturmuşken Mustafa Ergin Kılıç bu durumu bir üst seviyeye çekerek şiir kitaplarını da incelemiş ve bu meşakkatli işin hakkını vermiştir.

Kitap bazı bölümlere ayrılarak iyi ve kötü açık bir biçimde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Neden Şimşiir Ağacı Yıllığı? Sorusuyla açılan yıllık daha sonra "2011 Anma Ağacı" bölümünde belirli şairleri anarak daha geniş bir hale getirilmiş. Özellikle "Şimşiir 2011 Ağacı Yılın En İyi Şiirleri" ve <"Şimşiir 2011 Ağacı Sınıfta Kalan Şiirler" karşılaştırması önemli. Bir yanda iyi şiirleri veren Mustafa Ergin Kılıç diğer yandan da sınıfta kalan şiirleri vererek bir karşılaştırma yapmıştır. Aynı durum şiir kitapları için de geçerli.

Eser ayrıca Türk şiirinin genel bir değerlendirilmesiyle sunularak şiir alanına önemli bir katkı sunmuştur. Bu gibi çalışmalar şiire önemli derecede katkılar sunacak ve Türk şiirine genel bir bakışı sergilediği için de şiirin geldiği durumu ve şiirin nabzının ölçülmesi konusunda gözler önüne serecektir.

Şimşiir Ağacı 2011
Şiir ve Kitap Yıllığı
Hazırlayan: Mustafa Ergin Kılıç
Artshop Yayınları, Şubat 2012


Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 30.11.2012 15:06 - Güncelleme Tarihi: 19.11.2021 09:59
3897

Bilal CAN Hakkında

Bilal CAN

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. Sosyolojik çalışmaları mekân, kent, şehir ve edebiyat sosyolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. Şiirleri, denemeleri, kitap değerlendirmeleri ve eleştirileri bir çok dergide yer aldı.

Kitaphaber.com.tr sitesinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2015'ten itibaren genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Evli ve 2 çocuk sahibidir. 

Yayınlanmış Kitapları

Diriler Evinden Notlar, Ahenk Kitap, 2024.

Bir Kuşu Taşlarla Bu Çöle Bağladılar, Hece Yayınları, 2023.

Zaman İçinde Mekân, Hece Yayınları, 2021. (TYB 2021 Şehir Kitabı Ödülü)

İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş, Hece Yayınları, 2021.

Kebikeç, İzdiham Yayınları, 2019.

Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân, İzdiham Yayınları, 2017.

Bilal CAN ismine kayıtlı 347 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 6 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com