Sosyolojik Düşünmek, Düşünce, Misafir Köşesi

Sosyolojik Düşünmek yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Sosyolojik Düşünmek

23.11.2015 13:00 - Misafir Köşesi
Sosyolojik Düşünmek

Umut Osmanlı, Kitaphaber için kaleme aldı.

Nedir Sosyoloji?

Sosyoloji bizi gündelik deneyimlerimizi yeniden değerlendirmeye yönlendiren bilim dalıdır. Sosyolojiyle uğraşmak doğru bilinen yanlışları düzeltme durumu değildir. Yanlışların yerine genel geçer doğruları yerleştirme hali de değildir. Bu süreç doğruyu arama, bir çeşit keşif sürecidir. Gündelik hayatımızda birçok davranışımızı rutine çeviririz. Bir şeyler alışılageldik olduğunda kuşku duyulmaz hale gelirler. Bizler onları sorgulamayız. Tam da bu sorgulamayı unuttuğumuz anda sosyolojiye ihtiyaç duyarız. Bizler sosyolojiden 'davranışlarımızın tarihsel süreç içinde toplumsal etkilerini' göstermesini bekleriz. Sosyologlara ihtiyaç duymamız da bundandır. Gündelik hayat temposunda çoğu zaman toplumsal süreçleri görmezden geliriz. Bauman, kitapta farklı bölümler halinde bu sürecin nasıl geliştiğini ve gelişim evrelerini anlatmaktadır. Kitapta yazarın yakındığı iki önemli nokta vardır. Bu noktalar kitabın genelinde tesirini hissettirmektedir.

Bauman, ilk olarak sosyolojinin literatürün tamamının, gündelik olaylardan oluştuğunu ve bu sebeple insanlara hiç yabancı olmayan bir bilim dalı olduğunu söylemiştir. Çünkü tüm sosyologların savundukları tezler, sosyolojiyle alakası olmayan insanların bile başından geçen olaylardan oluşmaktadır. Fakat bu halde insanlar sosyolojinin tam olarak niyetini kavrayabilmiş değildirler. İkincisi ise, Sosyolojinin rutin hayat tarzının içine girip onu sorgulaması, alışılagelmiş olanı bulmaca haline getirmesi sebebiyle insanların, onu çoğu zaman her şeye burnunu sokan bir bilim dalı olarak görmesidir. Oysa, Bauman'a göre sosyoloji her şeye burnunu sokan bir kendini bilmez değil, insanları düşünmeye, şeylerin olduğunu düşündüğümüzden daha farklı olabileceğini anlatmaya çalışan ve bizi deneyimlerimizi yeniden değerlendirmeye yönlendiren samimi bir dost eli olarak görülmelidir.

Peki, Neden Sosyolojik düşünmek?

Sosyolojik düşünmek, aramızda karşılıklı anlayış ve saygıya dayanan bir dayanışma oluşmasını sağlar ve bu dayanışmayı güçlendirir. Sosyolojik düşünmek, sıradan bir bilgi edinme sürecinden ibaret değildir. Sosyolojinin amacı sahip olduğumuz bilgileri düzeltmek ya da yanlış bildiğimizin yerine sorgulanamaz doğruları koymak değildir. Sosyolojik düşünmek bugüne kadar tartışmasız kabul edilen inançları eleştirme, kesin olduğu iddia edilen görüşleri çözümleme alışkanlığı kazanmaktır. Bauman, bu bağlamda sosyolojinin, sadece sosyolojiyi gaye edenlere değil hepimize gerekli olduğunu belirtmektedir. Sonunda daha ileri sosyoloji okumaları için okuma önerileri bulacağınız Bauman'ın kitabı bizi şeylerin diğer yüzünü görmeye davet ediyor…

Keyifli okumalar…

Sosyolojik Düşünmek
Zygmunt Bauman
Ayrıntı Yayınları 2004
271 Sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 23.11.2015 13:00 - Güncelleme Tarihi: 22.11.2021 23:38
13096
Yorumlar
  • Bilal Can 2011.07.27 13:17

    Yazıı beğenmekle birlikte eksik gördüm. Biraz daha uzun ve daha kapsamlı olsaydı kitabın hakkını verecektiniz. Bauman'ın özellikle bu kitabı sosyoloji meraklıları ve öğrencileri dahil çoğu kişinin okuması gereken baş yapıtı.

    Teşekkürler.

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.