Taze Bir Yayınevinden Sıcacık Şiirler, Çocuk, Misafir Köşesi

Taze Bir Yayınevinden Sıcacık Şiirler yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Taze Bir Yayınevinden Sıcacık Şiirler

31.10.2016 09:00 - Misafir Köşesi
Taze Bir Yayınevinden Sıcacık Şiirler

Tuba Dere, kitaphaber okurları için kaleme aldı.

Hemen hepimiz kabul ederiz ki, çocukluk insanın bir anlamda veri toplama dönemidir. Biz büyüdükçe büyür, yetişir, filizlenir; çocukkenzihnimize, yüreğimize ekilen tohumlar. Yetişkinler için olduğu gibi çocuklar için de şiir, anlatıdan ve nesirden farklıdır,öncelikle daha fazla akılda kalır.Masal kitaplarını bile büyüklerine defalarca okutup cümlelerini ezberleyen çocukların dünyasında iyi şiirler, kolayca yer tutar. Adeta sanata açılan bir penceredir şiir, çocuğu imgelerle ve dilin estetiği ile karşılaştırır.Müzikal değeri sayesinde onu edebiyata yakınlaştırır. Ama çocuklar için şiir yazmak oldukça zor iş.Hem çocuk dünyasına uygun, "çocuğa göre" imgeler yakalamak hem de çocukların anlayacağı bir dille, ahenk unsurlarını da ihmal etmeden şiir kaleme almak hiç kolay değildir. Kelimelerin ve söz öbeklerinin ritmik değerini duymak, aynı zamanda mecazın dozunu çok iyi ayarlamak gerekir.

Son aylarda adından söz ettiren yepyeni bir çocuk ve gençlik kitapları yayıncısı Kayalıpark. Çocuklar ve gençler için özgün ve nitelikli eserler vermek amacıyla yola çıkan bu çiçeği burnunda yayınevi, yakın zamanda üç şiir kitabı çıkarmış.Kitaplar, görselleri ve grafik tasarımlarıyla gayet başarılı ve sıcacık görünüyor, okurları dünyalarına davet ediyorlar.

Dört Mevsim Dört Yaprak

M.Ali Köseoğlu'nun kitabı Dört Mevsim Dört Yaprak, kapağında "çocuk şiirleri deyip geçmeyin" sloganıyla takdim edilmiş. Çeşitli yayın organlarında yazı işleri müdürlüğü, kültür sanat yönetmenliği ve genel yayın yönetmenliği yapmış olan şair, yazar M. Ali Köseoğlu bu defa çocuklar için kaleme aldığı şiirleriyle karşımıza çıkıyor vemısralarıyla çocuk kalbine "dokunuyor".

Kitabın arka kapağında uykuya dalınıp yıldızlara doğru giderek başlayan yolculuk, kitabın iç sayfalarında oyunlarla, anne ve baba kucağına uğrayarak devam ediyor. Yirmi iki şiirlik bir seyahat bu. Şiirlere ses veren çocuksu ruh, beraberinde kediler, kuşlar, balonlar, bulutlar, kitaplar ve oyuncaklar dolaştırıyor. Zaman zaman anne baba ve öğretmenlerin kurallarını hatırlatıyor ama onlara içten içe itiraz ediyor:

"Çok sıkıldım matematikten

biraz da kuşları saysam

kelimelerden merdiven yapıp

bulutlara dokunsam" diyerek bazı şiirlerde kaçış planları bile yapıyor. Okudukça,

"Resim defterimdeki

kardan adam

güneşi görünce terliyor" gibi mısralarla şairin çocuk dünyasına uygun ince bir mizah yakalandığını görüyoruz. "Bebeğim Kuş", "Beş Vakitte Beş Güzellik" ve "Evin Direği" gibi şiirlerde ezana, namaza ve duanın önemine değiniliyor. "Aylan Benim Yeni Arkadaşım" şiirinde ise Suriye'deki savaştan kaçan bir çocuk anlatılmış. "Kitaplarım" şiirinde Dede Korkut'a, Ali Baba ve Kırk Haramilere, Ağustos böceğine yani herkes tarafından bilinen eski masal ve metinlere göndermeler yapılmış. Dört Mevsim Dört Yaprak renkli sayfaları, sevimli çizimleri ve içten şiirleri ile çocuklar tarafından pek beğenilecek gibi görünüyor.

Ben Çocuksam Eğer

Dergilerden tanıdığımız bir isim Beyza Nur Demirci. Şairin Beyaz Bulut çocuk edebiyatı dergisinde yayınlanmış şiirleri de Ben Çocuksam Eğer'de yer alıyor. Kitabı şirin görselleriyle Mümine Yeşilmen renklendirmiş. On yedi şiirden oluşan bu kitapta pek oyunbaz bir çocuğun sesi işitiliyor. Büyüklerin göremediklerini gören, onların bilmediklerini bilen, aydede ile konuşan, herkesten "aferin" toplayıp onu istediklerine dağıtan, resimler yapan, hayaller kuran, mutlu bir çocuk bu. Hatta,

"Bulutlarda koşacağım

Rüzgârla uçacağım

Tilkiyi kandırıp

Seni kurtaracağım" diyen bir kahraman.

Çocukların hayal dünyasını, çocuk bakışını iyi yakalamış Beyza Nur Demirci. "Yamaraz", "Tik Tak", "CikCik" ve "Küçük Canavar"gibi ses ve dil oyunlarıyla zenginleşenve içerisinden ince mizah sızan, tekerleme tadındaki şiirler, düş gücü ve buluşlarıyla ışıldıyor. Şiirlerin taşıdığı kurgusal bütünlük anlamı güçlendiriyor. "Bom" şiirisavaş karşısında çocukların düştükleri çaresizliği ve hüznü çocuk diliyle anlatıyor. Henüz okuma yazma bilmeyen minik okurlara bile ezberletilebilecek nitelikteki bu şiirler, afacan okurlarını bekliyor.

Menekşe Bayramı

Genç şair ve yazar Ayşegül Sözen Dağ'ın ilk kitabı Menekşe Bayramı, otuz üç şiirden oluşuyor. Kitabı Mümine Yeşilmen resimlemiş ve renklendirmiş. Bulut toplayan mıknatıslar, defter gagalayan kuşlar, patilerine paten isteyen mavi kuyruklu kediler, cır cır festivalinde şarkı söyleyen böcekler, kurbağalı derelervar bu kitapta. Menekşe Bayramı'nda oyunun gücüne inanan, çocukça düşlerle dünyayı ve yaşamı güzelleştiren çocuklarla karşılaşıyoruz.

"Bir şarkı söyle

Yıldızlar dinledikçe

Notalar pır pır etsin

Gökyüzünde

Kuş seslerine

Karışsın" diyorlar bize umutla. Daha fazla oyun oynamak için günün kırk sekiz saat olmasını diliyorlar. Bulutlarda geziniyorlar, kedi seviyor, şarkılar söylüyor ve yoksulların elinden tutup onlarla oyuncaklarını paylaşıyorlar. Kısacası çocuksu imgelerle doluMenekşe Bayramı, genç şairi ve çocuklar adına umutlar vaat eden bir kitap.

Kayalıpark Yayınlarının şiir kitapları yedi ve sekiz yaş üzeri etiketleriyle çıkmış olsa da daha küçük ve büyük yaştaki okurlar için de ilgi çekici olabilir. Bu üç kitap,hem şairleri adına hem de yeni şiir okumaya başlayan çocuklar için iyi bir başlangıç olacak gibi görünüyor.


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 31.10.2016 09:00 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 10:30
4001

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1132 yazı bulunmaktadır.