Temrin Dergisi 63. Kez Okurla Buluştu (2014, Ocak-Şubat)
Ülkelerin yönetiminde her zaman belirleyici rolü olması itibariyle "dördüncü kuvvet" diye bahsedilen görsel ve yazılı medya, internet teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte ya beşinci bir kuvvetin kaynağı olarak geri planda kaldı ya da yine değişmeyen tek yönü tamlanan bir isim olarak kalması olup önüne "sosyal" sıfatını alarak dönüştü. Üstelik bir kuvvet olarak konumunu öncekine göre daha çok güçlendirip etki alanını öncekine kıyaslanamayacak oranda genişletti. Bu güç ve etki alanı kendini korkulur derecede "Arap Baharı" denilen süreçte hissettirdi. Çeşitli Avrupa ülkeleri ve Türkiye ile paralel gelişen toplumsal hareketlerle gerektiğinde yaşamın bir parçası olmakla kalmayıp toplum dinamiklerini anlık da olsa- sarsabilecek bir etkiye sahip olduğunu da gösterdi.
İşte bütün bu sosyal değişimlerin bilişim etkisi ve hızında geliştiği bir süreçten, her dönemde içinde bulunduğu dönemin sosyal ve siyasi şartlarından bağımsız kalmayan edebiyatın bağımsız kalması düşünülemez. Örneğin: 1839 yılında meydana gelen sosyal bir hadisenin edebiyata sirayeti 1860 yılında ilk özel gazetenin neşrine dayandırılır. Bu yönüyle gazete bizim dünyamızda edebiyatın topluma bakan yönü tarafında durmuş ve o edebiyatın zaten özünde var olan beyan ulviyetinin farklı edebi türlerde arz-ı endamına da imkân vermiştir. Benzer durumları, farklı edebiyatların kendi tarihleri içinde daha eski dönemlerde bulundukları çağın ihtiyacına göre farklı kalıplar etrafında müşahede etmek mümkündür. Biz de gündemimizi son dönemlerde işgal etmekle kalmayıp değiştirip dönüştürme istikametinde güçlü bir role sahip sosyal medyanın edebiyatımızdaki yerini sorguladık. Öncelikle soruşturmamıza kıymetli fikirleri ile katılan: Sabah gazetesinden sevgili Ece ULUSUM'a, Haydar ERGÜLEN'e, Ferfir Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Şeref YILMAZ'a, Doğan Kitap Yayın Direktör'ü Deniz YÜCE BAŞARIR'a, Nesil Yayın Gurubu Editörü Mehmet BAYDEMİR'e, Serencam Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Gülşen GAZEL'e, Okur Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni Ünsal ÜNLÜ'ye, Antoloji.com yöneticisi Adem ERDOĞAN'a, Profil Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Cem KÜÇÜK'e teşekkürü bir borç biliriz. Ayrıca dosyamıza dosyamızın konusu ile alakalı orijinal tespitlerini içeren tatmin edici yazılarıyla katkıda bulunan isimler ise şöyle: Hüseyin ALEMDAR, Onur AKBAŞ, Betül TARIMAN, Ayşegül ERİM, Gülşah ELİKBANK, Bilal CAN, Erinç BÜYÜKAŞIK. Ayrıca Temrin'in bu ayki sayısında biri Emel KOSİ diğeri Ömer LEKESİZ olmak üzere iki söyleşi yer alıyor. Seyr-i Fuad köşemizde ise Tugay KABAN sinemayı genel olarak tefekkür ediyor/ettiriyor. Devran ve Künye köşelerimiz her zamanki gibi dopdolu. Bu sayının şairleri ise İsmail Güney YILMAZ, Ömer Faruk ÜNALAN, H. İhsan SÖNMEZ, Tugay KABAN.
Madem, Edebiyat, okuma, yazma, hissetme, paylaşma adına her gün bir öğrenme ve bir talimdir, o halde herkese iyi Temrinler.
Yazar: Dergihaber - Yayın Tarihi: 22.01.2014 09:05 - Güncelleme Tarihi: 26.11.2021 16:49