Türkiye Edebiyat Dergileri Atlası
1980'den 2000'lere, birbirinden farklı poetik, kültürel ve ideolojik geleneklere sahip toplam 40 dergi ile yapılmış söyleşiden oluşan Türkiye Edebiyat Dergileri Atlası adlı çalışma Cümle Yayınları'ndan çıktı.
Her derginin mevcut sayılarının incelenip, yayınlanmış olduğu dönemi de dikkate alan özel soruların cevaplarından meydana gelen Türkiye Edebiyat Dergileri Atlası adlı kitap İstanbul, Ankara ve İzmir gibi dergicilik tarihimizin önemli mekanları yanı sıra Diyarbakır'dan Sivas'a, Erzincan'dan Kayseri'ye, Konya'dan Van'a kadar Anadolu'nun değişik şehirlerinde 1980-2000'li yıllar aralığında çıkmış ve kapanmış 40 dergiyi merkez alıyor.
Sadece şiir-edebiyat tarihimiz açısından değil, Türkiye'nin son 30 yılda geçirdiği kültürel, politik ve sosyolojik dönüşümü anlayabilmemize de imkan veren Türkiye Edebiyat Dergileri Atlası'nın tamamlanması yaklaşık 10 yıl sürdü.
ÜÇ ÇİÇEK'ten ŞİİR ATI'na, HAYALET GEMİ'den GÖÇEBE'ye, ATLILAR'dan İKİNDİYAZILARI'na, KÖKLER'denAYANE'ye, KIRAĞI'dan Le poète travaille'ya, KARDELEN'den, SOMBAHAR'a, PARŞÖMEN'den İPEK DİLİ'ne, KIRKNAR'dan, LİKA'ya, YARATIM'dan YENİBİNYIL ŞİİR'e, MARTI'dan, EDEBİ PANKART'a, SONRA EDEBİYAT'tan,KÜL'e, SINIRDA'dan EST&NON'a, SON İSTASYON'dan, ÜNLEM'e...
Birbirinden farklı edebi, kültürel, politik geleneklere sahip toplam 40 dergi ile gerçekleştirilen ve son 30 yılın edebi haritasını görmemize imkan sağlayıp kaynak bir çalışma niteliği taşıyan Türkiye Edebiyat Dergileri Atlası Selçuk Küpçük tarafından yayına hazırlandı.
Yazar: Yeni Çıkanlar - Yayın Tarihi: 16.03.2015 13:00 - Güncelleme Tarihi: 25.11.2021 13:51