Türkiye Yerel Edebiyat Dergileri Albümü

Kamil Akdoğan ve Arzu Baydur Sarıyer tarafından hazırlanan "Türkiye Yerel Edebiyat Dergileri Albümü " çalışması bir eksikliği kapatır nitelikte. Bu güne kadar sayısız derginin çıktığı Türkiye'de dergilere yeterince önem verilmemesi, haklarında konuşulmaması dergilerin pasif bir anlamı varmış gibi gözükmesine neden olmuştu. Oysa sevindirici haberler de yok değil. Yakın zamanda okurlara sunulan bu eser bir eksikliği kapatır nitelikte.
Kamil Akdoğan'da Bu Çalışmaya Destek Verenler İçin Bir Duyuru
İlk günden yaptığımız duyuruda da söylediğimiz gibi bu çalışmanın amacı ülkemizde faaliyet yürüten yerel edebiyat dergilerine ulaşmak ve belli başlı bilgilerini bir albümde toplamaktı. Hakkındaki bilgilere internet ortamında bile rastlanmayan pek çok dergi vardı çünkü. Mümkün olduğunca çok il'e ulaşarak onları kaydetmek istedik. Belki çok sayıda dergiye ulaşamadık ama 48 il'e ulaştık ve oralardaki yerel edebiyat hakkında en azından bir fikir verecek verileri topladık.
Bu albümdeki dergi bilgilerinin büyük çoğunluğu doğrudan dergi yetkililerinin elektronik ortamda gönderdiği belgelerden oluştu. Bir kısmı ise onların izni ile internet ortamındaki kaynaklardan, posta yolu ile ulaştırılan dökümanlardan türetildi.
2011'de yayımlanan dergiler gibi bir hedefin yeterli olmayacağı başından belliydi. Albüm çalışması sürecinde bile kapanan dergiler vardı çünkü. Ya da uzun yıllar faaliyet yürütmüş, büyük başarılara imza atmış ama hemen tüm örneklerde olduğu gibi ekonomik nedenlerle kapanmış dergileri almamak olmazdı.
Benzer bir yaklaşım fanzinler için de geçerliydi. Bazı illerde sadece fanzinlere ulaşabilmek belki bizden kaynaklı bir eksiklik olabilirdi ama hiç edebiyat dergisi olmayan bir ilde, içeriğinde edebiyata da yer veren fanzinlerin olması sevindiriciydi ve onları dahil etmek de elbette doğru olandı.
"Yerel" sözcüğü albüm için kilit önemde bir anlam ifade ediyordu. Bu sözcük muhtemelen katılımın az olmasında etkili oldu. Ama katılımın azlığı asıl olarak daha önceden kestiremeyeceğimiz öznel sorunlar yüzündendi. Dergi sayısını basım tarihini biraz daha ileri alarak arttırmak da mümkündü ama 2012 hala yeniyken çıkarmak çok daha doğru olacaktı.
Bu çalışmanın ilerde çok daha kapsamlı ama elzem çalışmalar için bir adım olması dileğiyle...
TEŞEKKÜR
Katılarak bu albümün oluşmasına katkı sunan bütün dergi yetkililerine...
Antakya'dan Duran Yaşar'a, Balıkesir'den Ahmet Yılmaz Tuncer'e, Konya'dan Murat Üstübal'a, Adana'dan M. Demirel Babacanoğlu'ya, Öteki-Siz'den Salih Aydemir'e, Cahit Kıyak'a, Van'dan Müştehir Karakaya'ya...
Teşekkürler...
Yazar: Yeni Çıkanlar - Yayın Tarihi: 17.04.2012 14:32 - Güncelleme Tarihi: 25.11.2021 14:11