Uçuş Denemeleri - İbrahim Tenekeci

"Anneler güneştir. Ve güneşin vurduğu yerde yaşamak biter"
Uçuş Denemeleri İbrahim Tenekecinin gökyüzüne uçma merakının bir göstergesi gibidir. O sözleri derlerken zihninde şiirsellikten asla ödün vermeden insanı düşündüren, düşündürürken bekleten, bekletirken de yüreğine cümleler bırakan bir kelime ustasıdır.
Uçuş Denemeleri bir şairin son düzlükte bıraktığı ve çinde kendi hikayesinin barındırdığı bir kitap olarak karşımıza çıkıyor. Bu şairane sözler bir şiirinin kimi zaman başlangıcı olarak beliriyor kimi zaman ise son sözü. Kitabın adına Uçuş Denemeleri denmişse bu şairin yüksek sesli cümlelerinden olsa gerek. İsmi ile musemma cümleleri peş peşe sıralarken biz de aklımıza ve defterlerimize alacağımız sözlerle sevindik.
Uçuş Denemeleri şairin bir nevi günlük hayatta karşılaştığı olayara şairane bir bakışı gibi. Olaylar karşısında bir şair nasıl tepki verdiğinin açık bir örneği. Şair baktığı tarafa basit bir bakışla bakmaz, o baktığı tarafı yüreğinin geçirdiği yollarda edindiği bakışla bakar.
"Ben kendimden şikayetçiyim;
Rabbim, beni üzdüğün için
Senden özür dilerim…"
Kitap eski defterlerden ve ve başka yerlerden diye bölümler de içeriyor. Bu bölümlerden eski defterler bölümünde bazı şiirlerin başlangıcı ve sonu gözüküyor. Bu şiirler daha sonra başka kitaplarda karşımıza çıkmata.
Başka yerler bölümünde şairin gezdiği gördüğü yerler üzerine diyesi geldiği ama diyemedim diye içinden geçirdiği cümlelerle oluşmuş. Bu bölümde en çok diyemedim sözleri şiiri çağırıyor.
"sen böyle güzelken söz düşmez
diyecektim, demedim
işsiz kalmış sokaklar bile
diyecektim demedim. ''
Uçuş Denemeleri
İbrahim Tenekeci
Profil Yayıncılık
Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 17.02.2011 18:59 - Güncelleme Tarihi: 23.11.2021 17:45