Ümmet Olabilmenin Mihenk Taşı, İlahiyat, Misafir Köşesi

Ümmet Olabilmenin Mihenk Taşı yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Ümmet Olabilmenin Mihenk Taşı

18.06.2012 11:25 - Misafir Köşesi
Ümmet Olabilmenin Mihenk Taşı

Ersin Kendir, kitaphaber okurları için değerlendirdi.

"Lebbeyk Allahumme lebbeyk! Lebbeyk lâ şerike leke lebbeyk! İnnel hamde ve'n-ni'mete leke ve'l-mülk! Lâ şerike lek!" nidalarıyla insan seli içerisine karışıp insanlığın ilk toprakları olan Mekke'ye varıp sılaya kavuşmak, Hacer-ul esved'e el kaldırıp Müslüman'ın barkot okuyucusuna kendini tanıtmak. Söz vermiştim geldim ey rabbim diyebilmek her Müslüman'ın arzusudur muhakkak. Hacer olup sabretmek, İbrahim gibi kavuşmak için terk edebilmek, rasulullahın "bugün size kınama yoktur" deyişini hayalen yaşamak.

Âdem (as) babamızdan atamız İbrahim (as)'e ve günümüze kadar kutsal sayılan ve İslam'ın şartları arasında bulunan hac menasiki Müslümanların birlik beraberlik ve kardeşlik içinde hiçbir ırk, dil ve statü ayrımı yapmadan ilahî buyruğa boyun eğmesinin göstergeleri arasındadır. Hac aynı zamanda mahşerin provası hükmünde olması hasebi ile elest bezmindeki ahde vefayı hatırlatır vefalı gönüllere. Gönlü rasulullah aşkı ile dolu olanların, kabeye yüz sürmek, O'nun (asm) yaşadığı topraklarda bir nebze olsun özlem gidermek asr-ı saadeti tahattur etmektir dileği.

"insanlığın kurtuluşu Hac, ömrün bereketi Umre" Kitabın adında özetlendiği gibi hac ve umre'nin ehemmiyeti, faideleri ve rasulullahın ashabına sünnet yolu ile verdiği bilgilerden oluşmaktadır. Bu eserin ortaya çıkması için derin bir ilim ve çaba gerektiği su götürmez bir gerçektir. Evvela hac ve umre konusunda değişik bakış açıları ile konu etraflıca işlenmiş olup sonrasında hac ve umre yaparken semboller diye belirtilen şeytan taşlama, safa ve Merve tepesi arasında koşma, kâbeyi tavaf etmek gibi sembollerin arkasında saklı duran hakikatler doyurucu bir şekilde okura sunulmuştur. Ders olarak Hac nedir? Konusundan sonra hac nasıl yapılır ve yapılışındaki hikmetler aktarıldıktan sonra yazar toplumdaki yanlış hac ve umre algısını irdelemiştir.

Beş bölümden oluşan eserin ikinci bölümü ise umrenin hakikati, maddi ve manevi faideleri konusu uzunca işlenmektedir. Umre konusunda da toplumda yanlış bilinen algılar incelenip okuru doyurucu bir şekilde izah edilmektedir. Hac ve umre hakikati gönüllere nakş olunup aşk ve şevk uyandırmaktadır. Üçüncü bölümde Medine ve mescid-i nebevi hakkında az bilinen bilgiler ve mesciddeki her bir sütunun hakikati anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde ise rasulullahın hac ve umre günlüğü okuru saadet asrına götürecek ve kutlu nebi ile birlikte kalben ve hayalen yaşatacak titizlikle işlenmiştir. Beşinci bölümde ise rasulullahın yirmi sekiz günlük veda haccı kronolojisi ile birlikte kâbenin önemli ayrıntıları resimli olarak anlatılmaktadır.

Konu olarak ve çalışma içeriği ile değerli bir kaynak eser niteliğindedir. Rasulullahın hac ve umreleri hakkında gidiş tarihi, dönüş tarihi, gün, ay, yıl ve uğranılan mekanlar olarak ele alınışı esere ayrı bir değer kazandırmaktadır.

İnsanlığın Kurtuluşu Hac,
Ömrün Bereketi Umre
Muhammed Emin Yıldırım
Siyer Yayınları
191 Sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 18.06.2012 11:25 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 16:37
3060
Yorumlar
  • Esra Ş. 2012.06.20 16:48

    Geçtiğimiz aylardaki Umre yolculuğumuzda el kitaplarımdan biriydi, daha önce okuyup üzerine uzun uzun düşünme fırsatı bulamadığım için çok üzülmüştüm. Muhammed Hocamın zaten insanı mest eyleyen, kalbini derinden sarsan harkulade bir uslubu var. Özellikle son zamanlardaki Sahabe hayatları üzerine yaptığı çalışmalar insanın hıfz etmesi gereken türden. Rabbim ondan da, onun emeğini gündem eden sizden de razı olsun.

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1015 yazı bulunmaktadır.