Us Lekesi - Hasibe Çerko, Edebiyat, Misafir Köşesi

Us Lekesi - Hasibe Çerko yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Us Lekesi - Hasibe Çerko

28.06.2011 14:59 - Misafir Köşesi
Us Lekesi - Hasibe Çerko

Hasip Çifci, kitaphaber için kaleme aldı.

"Köprüde olduğumu biliyor, boşlukta sallanıp sallanmadığımı kestiremiyorum."

Varla, yok arasında ölümle, kalım arasında on yedi bilge...

Varlığın temelinden yokluk bilincine ulaşan, derin ufuklara yelken açan ve farklı kurguları başkalaşan renklere boyayan bir kalem.

Hasibe Çerko'nun araştırmalarıyla yeniden can bulan hikayeler, gerçeklikten bir o kadar uzak ve bir o kadar yakın ve dahi hepimizin zaman zaman hatırlayıp ta unuttuğumuz, bilincimizin altlarında kalan yastık altı düşünce iklimlerini yeniden harekete geçiren bir mana koşuşturması gibi.

Bir felsefe öğretmeninin elindeki kalemden süzülen kelimeler, yüzyıllar önce yaşanmış çileleri öyküleştirerek 17 filozofu tek bir kitaba sığdırmaya yetmiş. Dahası yaşanmışlığı yaşayanın gözünden bir bilge gibi düşünerek ve bilgeliğin tarihinde çekilen çileleri anlatmaya yetirerek.

"Bir ölüyüm; denizler ve rüzgarlar benden uzakta söylüyor şarkılarını."

Bile bile girilmiş bir karanlığın içinde, samanlık iğne aralığındaki büyük boşluktur düşünmek. Silinmiş yazıların yeniden okunması ne kadar zor ise, yeniden yazmakta o denli zordur. Kaldı ki silikler arasında tozlu raflara kaldırılan ve açık bırakılmış bir pencereden düşen güneş ışıkları altında eriyerek azalan onlarca öykü vardır...

Oysa kral hala çıplaktır ve cesaret yalnızca sessizliği bozanların harcıdır.

Kalanla giden arasında kalmak ikiye bölünmektir. Gideni anlamak kalanı tesellide bulunmak gibidir. Kitapta okuduklarınızda sizi kalmak yahut o zaman dilimine gitmek arasında sıkıştırıyor. Öyküler peş peşe sıralanırken sık sık aklımızı kurcalayan, aslında okuduğumuz öykünün kahramanından çok sıradaki öykünün kahramanı kim acaba oluyor. Buda yeterli akışa sahip bir kitap okuduğumuz için bizi mutlu kılıyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse Hasibe Çerko bir felsefe öğretmeninden beklenmeyecek derecede edebiyat yaparak zihinsel bir fırtına oluşturuyor okuyucusu üzerinde. Kısa ama anlatılması gerekenin tamamını anlatırken bazı öykülerin sonuçları özellikle dikkatimizi çekiyor. Acele ile yahut sona eklenecek bir bitiş bulunamamış gibi koşuyor öykülerin sonuçları. Elimize bir kağıt ve bir kalem alıp öykülerin sonunu getirmek bize kalıyor bu yüzden.

Ve kitabın ismi gibi her öykünün başlığı da aslında sizde bir başka öyküye yelken açtırıyor. Dil din ırk ve çeşitlilik gibi kavramların olmadığı bu kitap her ırktan her dilden ve her dinden topluma, gelmişe ve geleceğe mal olan bilgelerin öykülerini satır aralarında taşıyor.

Aralarında Elealı Zenon, Diogenes, Empedokles, Thomas More, Herakleitos, İbn Arabi, Platon, Campanella, Sokrates, Pythagoras, Nietzche, el-Kindī, Sühreverdî, Farabi, İbn Sina, İbn Bacce ve İbn Seb'in gibi filozofların öyküsel halleriyle etkili bir anlatım ve "filozofları oldum olası sıkıcı bulurum" diyenlerin mutlak okuması gerektiği bir kitap "Us Lekesi".

Farklı on yedi yıldızı, farklı yönleriyle inceleyip, çilekeş bir ruhun eskimeyen düşlerinde yeniden görmek isteyenlere, farklı bir pencereden ulaşan kitabı anlayarak okumanız ümidiyle...

Us Lekesi
Hasibe Çerko
Şule Yayınları
135 Sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 28.06.2011 14:59 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 09:24
4128
Yorumlar
  • Sevval Kerem 2012.05.31 11:02

    Felsefi roman ve hikaye sevenlerin mutlaka başucu kitabı yapması gereken bir eser.Her satırı büyük emekler verilerek ve özenle seçilmiş kelimelerden oluşuyor.kolaycılığa kaçmayan bir o kadar da okuyucuyu derinliğine inmek için zorlayan bir yazım şekli.Gerçekten de gerçekle kurgunun iç içe geçtiği,filozofların hayatını metafiziksel bir yaklaşımla o kadar güzel anlatmış ki yazar;insan bu hikayeyi okuduktan sonra filozofların hayatını ve ölüm şekillerini araştırıp öğrenme ihtiyacı hissediyor.Ben profösyönel bir yorumcu değilim ama çok kitap okuyan bir insan olarak çok beğendim.Bir yazarın ilk kitabı olarak çok başarılı ve albenisi olan bir eser.Emeğine sağlık diyorum ve devamının gelmesini diliyorum.

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.