Vüsʼat O. Bener - Buzul Çağının Virüsü
Vüs'at O. Bener'in ilk romanı olan Buzul Çağının Virüsü, tıpkı ismi gibi imgesel anlatıma sahip edebiyat tarihimizin en zor okunan eserlerinden biri. 1945-1982 yılları arasında uzun bir zaman dilimini çoğunlukla ana karakter Osman'ın sesinden okuduğumuz romanda, hem üçüncü şahıs anlatıcı hem de birden çok birinci şahıs anlatıcı kullanımı mevcuttur. Zaman kronolojik akmaz, mekanlar değişkendir.
Akçay, İstanbul, Ankara hattında mekan değişimleri yaşanır ama Akçay haricindekileri anlamak pek kolay değildir. Yazarın gerçek hayatıyla örtüşen unsurlar metnin ana hikâyesinde bulunmaktadır.
Buzul Çağının Virüsü ifadesi başkalarının yaşamına tutunarak var olan, yalnız, aksi, bulunduğu topluma yabancı bir adamı tanımlar. Bu kişinin gençliğinden yaşlılığına doğru yaşamının önemli bir kesitine tanık oluruz. Kısa bölümlerle ilerleyen fragmanter yapısı ve özellikle Vüs'at O. Bener'e özgü şiir dilinin baskın çıktığı anlatımıyla gayet farklı bir roman. Edebiyatımızın şüphesiz en özgün eserlerinden biri.
Yazarın edebiyatını daha iyi anlamak için Reyhan Tutumlu'nun "Yaşamasız Yazabilmek", Semih Gümüş'ün "Vüs'at O. Bener: Kara Anlatı Yazarı" ve Norgunk Yayınları'nın yayımladığı "Bir Tuhaf Yalvaç" kitaplarından yararlanılabilir.
Yazar: Turhan YILDIRIM - Yayın Tarihi: 13.04.2025 15:37 - Güncelleme Tarihi: 13.04.2025 15:41