Yazar Olmak İstiyorum, Edebiyat, Misafir Köşesi

Yazar Olmak İstiyorum yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Yazar Olmak İstiyorum

23.04.2012 12:12 - Misafir Köşesi
Yazar Olmak İstiyorum

Seher Ortaöner, kitaphaber okurları için kaleme aldı.

Bu kitap, yazmayı sevenler, yazarlık yolunda yürüyenler ve kalem tutan eller için...

Fikrindekileri ve kalbindekileri kağıda dökmek isteyen herkes için hazırlanmış bir kılavuz bu kitap. Şiir, öykü, mektup, deneme, roman yazmak, yazılarını kitaplaştırmak isteyenlere pratik bilgiler, temel yöntemler ve yazarlık yolunda yürüyenlere yardımı dokunacak notlar yer alıyor kitapta.

Bilgiler deneme üslubuyla ve samimi öneriler şeklinde sunuluyor okura. Yazar, kendi yazarlık serüveninde yaşadıklarını, izlenimlerini ve deneyimlerini içtenlikle paylaşıyor ve adeta sohbet ediyor okuruyla.

Eserde ilk yazı, yazar olmak istiyorum. Burada, yazarımızın yazarlık öyküsü anlatılıyor. Nasıl karar verdiği ve bu yolda ilerlemek için neler yaptığı bizlere örnek olma açısından anlatılmış. Ve insanın yazmadan yaşayamayacağı konulu yazı ile içimizde ister istemez var olan olumlu, olumsuz düşüncelerden bahsedilmiş. Paran varsa kitap bastırabilmen ve genellikle parasız insanların edebiyat heveskârları olması da bizlere tebessüm ettiren gerçeklerden. Yollar, engeller, kalem işçiliği, gözlem, zaman, amaç, malzeme, plan, unsurlar, üslûp, akıcılık, paragraf, tanımlama, cümle, kelime, tashih gibi konular yazarlık yolunda ilerleyebilmenin temel adımlarından en önemlileri. Ve bunlar tam olarak yerli yerinde ve üslûbuna uygun kullanılmazsa ilerlemek yerine, insanlar yerinde sayıyor. Birkaç arabesk lafla yazar olduğunu sananlar, aslında kendileri de ne konumda olduklarını bilseler de yine de bir yol göstericinin olmamasından dolayı ve de onun gibi düşünen insanlarla birlikte, yol aldıklarını sanıyorlar. Ama gerçek bu değil işte. Eleştirilmeden, yanlışlar gösterilmeden bunların hiçbiri olmuyor malesef.

Mesela konuyu en iyi şekilde işlemeye yarayacak türü seçmek, yazının başarısı için atılmış güçlü bir adımdır. Ve ancak iyi düşünen yazarlar iyi yazabilirler. Açık ve tesirli bir yazı için ilk şart, sağlam ve aydınlık düşüncedir. Ki yazdıktan sonra yazılar bir yana bırakılıp demlenmeli. Sonra tekrar gözden geçirilip, eleştirel bir gözle incelenmeli. Olur olmaz her yerde devrik cümle de kullanılmamalı. Özellikle birbirini takip eden devrik cümleler ifadeyi hantallaştırır. Bazı acemi yazarlar da çeşitli kelime oyunlarına başvururlar. Açıkça söylenebilecek fikirleri çeşitli benzetme, sembol, istiâre, kinâye ve benzeri edebî sanatlarla süslemeye çalışırlar. Bu durum bilmeseler de üslûbu bulandırıyor ve yapmacıklığa sebep oluyor. Ve en önemli konu; tashih. Eserimizin mükemmel olmasını istiyorsak ilk tashihle yetinmemeliyiz. Yazı bir süre beklemeli. Onu bir hafta, on beş gün veya bir ay sonra tekrar ele almalı ve konunun atmosferinden uzaklaştığımız için, onu daha objektif bir gözle, adeta başkasının yazısıymış gibi inceleyebiliriz. Tabi düzeltmeler de o nispette isabetli olacaktır.

Biz ne kadar 'kendimiz' olursak, yazılarımız da o oranda 'bizim' oluyor. İyi okumalar.

Sıradan Biri Olmak İstemiyorum
Yazar Olmak İstiyorum
Ömer Sevinçgül
Carpe Diem
191 Sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 23.04.2012 12:12 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 13:25
5058

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.