Yedi İklim 315.Sayı Çıktı
Mustafa Yücel
Kültür, Sanat, Medeniyet ve Edebiyat çizgisinde yoluna devam eden Yedi İklim Dergisi Haziran ayı 315.sayısıyla okurlarını selamlıyor. Gelen kutlu günlere atıfta bulunuyor Osman Bayraktar’ın yazısı. Zaman kavramıyla yoğrulan metinde; “Oruçlu Günlerde Zaman İdraki” adlı yazısını “oruçlarınız kutlu olsun” deyip kalpten bir dua ile sonlandırıyor. Bayraktar’ın ardından gönül iklimimize ilk dokunan Mustafa Cemil Efe’nin Hüsn-i Hattı oluyor. Derginin usta şairi NurettinDurman’ın “Dilara” adlı şiirinde “umudun olsun mutlaka kalbinde, bir ileri adım olsun önünde mutlaka” diyerek umuda olan inancımızı kaybetmeyelim diye vurgu yapıyor. Mustafa Uçurum “Mutlak Hakikat”, Sulhi Ceylan “Bir Gece Vakti Kadıköy”, Ali Sali “Fatma Begüm’ün Saba Defteri”, Ethem Erdoğan “Hayal Kurdu”, Hüseyin Bektaş “Duyulmamış İsyanlar Ülkesine Çağır Beni”, İsmail Söylemez “Akaranılar Yatağına Suya Yatan Cenin Yakarışları”, Abdurrahman Ekinci “Ölüm Her Yaşamak”, Sümeyye Şeker “Dem”, Hatice Çay “Sevdiğimsin Söyletme Meydanda”, Bahadır Dadak “Birinci Zaman”, Furkan Özüdoğru “Olimpos’taMısri Okuyan Derviş” ve Hayrullah Gürdağ “ Yük” adlı şiirleriyle derginin şiiriklimine katkıda bulunuyorlar.
Şiirler arasında bir de Fatma Tanrıkulu’nun Çizgi’sine rastlıyor ve kuşların salıncağında buluyoruz kendimizi.
Öykü bölümüne geçmeden Hasan Aycın’ın Çizgisi ile düşünürken soru işaretini, Ali Haydar Haksal’ın öncülüğünde giriyoruz derginin öykü bölümüne. “Ruhumun İzinde” adlı öyküsünde ilk yolculuğunun kendinde başlayıp yine kendinde bittiğini anlatırken içini döküyorben’iyle. Bize ruhunun iklimini açıyor Haksal. Usta öykücü Osman Koca “Son Çatak” adlı öyküsüyle Ramazan’da geçen hatıravîöyküsünü kendine has kelime ve biçemiyle sunuyor bizlere. Hüznün hakim olduğu öyküde yeni arayışlar içinde buluyoruz Osman Koca’yı. İbrahim Eyibilir ise “Eskimeyen Eski Ramazanlar” adlı öyküsüyle bizi ufak bir Ramazan yolculuğuna çıkarırken özletiyor da aynı zaman da Eskimeyen Eski Ramazanları. Nuhan Nebi Çam “Ruhum ve İnsanlığım” adlı öyküsünde Hristiyanlık ve Yahudilikten yola çıkarak varıyor İslam’ın Ramazanına. Kalbi bir duayla bitiriyor öyküsünü. Leyla Arsal “Yepyeni Bir Diriliş İçin: Oruç Çağrısı” adlı incelemesiyle bizi Sezai Karakoç’un Samanyolunda Ziyafet adlı oruç yazılarının bulunduğu kitapla, Ali Haydar Haksal’ın Oruç Çağrısı adlı kitaba götürüyor.
Derginin usta şairlerinden Şakir Kurtulmuş ise “Serdar Kacır’la Şiir Üzerine Söyleşi” gerçekleştiriyorlar bizler için. Bilgin Güngör “Bir Edebiyat Nazariyecisi Olarak Akif” adlı incelemesiMehmet Akif Ersoy’un DarulFünun’da verdiği “Edebi Nazariyeler” adlı derslerin de tutulan notları kapsayan bir kitap üzerinde oluyor. Harun Yakarer “Bir Şiir, Dört Şair ve Hazreti Hüseyn” adlı incelemesiyle derinsel bir şiir atmosferine dahil ediyor bizi. Şadi Kocabaş da “Sali Şiirleri” adlı incelemesiyle Ali Sali’nin şiirlerini irdeliyor. Yüksel Kanar “Bilginin Denetlenmesi: Ansiklopediler”, Kemal Kahraman “Mülteciler ve Şairler II”, Halil Barcena“Alhambra’nın Epigrafi Şairleri” adlı incelemeler ve Fatma Tanrıkulu’nun düşündüren Çizgisiyle kapıyoruz derginin ilk bölümünü.
Derginin ikinci bölümünü Raziye Yıldız’ın “Çizgi”si ile açıyoruz. Kalbin içinde aralanmış bir kapının ağzından giren oruç ışığına odaklanıyor gözlerimiz. Mehmet Sarı “Dokandokuz Mısra” adlı şiirinde Kutlu Elçi için döküyor mürekkebini. Fatih Memiş “Eksik Bir Kazanımın Son Söyleşisi” adlı şiirinde “Hangi soruyu bilsem bir doğru verecekler, İnandığım yanlışlar büyüyecek” diyerek kazanımın eksik olacağına vurgu yapıyor. Leyla Arsal “Yen Ağrısı”, Muhammed Enis Özel “Had”, Harun Yakarer “Diriler İçin Ruh Çağırma Töreni” adlı şiirini Muhacirler için kaleme alırken, Bilal Balcı “Kalbimden Sual”, Adnan Sayım “Ayrılık”, Ayşe Adem “Histen Mürekkep”, Mehmet Doruk Kandemir “Zamanın Kafiyesi” ve “Bozkıra Ağıt”, Eda Fırat “Göç”, Abdülkadir Sevinç “Beyaz Gece”, Hüseyin Çolak “Dergah Notları” adlı şiirleriyle dergiye katkı bulunan diğer şairler.
Selim Baki “Eksik Olan Bir Şey Var” adlı öyküsünde merhamet yoksunluğunu anlatıyor çocuk üzerinden, Ahmet Polatoğlu “Yoğun Günler”, Hatice Ebrar Akbulut “Palyaço”, Emrah Kanlıkama “Gurbet-Garabet ve Gudubet”, Serpil Tuncer “Sıkıntı”, Sevin Özek “Yalıçapkını”, Kübra Çiçek “İbrahim Olmadan Züleyha Yangınlarıma”, Hakan Keleş “Biliyorsun Suzan”, Hasan Arslan “İnce Bele Kırmızı Kurdele”Nihan Feyza Lezgioğlu “Yüzük” ve Büşra Seyhan “Ah Şu Eskiler Ah” adlı öyküleriyle renk verirken öykü köşesine, Muhammed Esiroğlu “Kalplerdeki İlahi Tını” adlı denemesiyle katkı sağlıyor dergiye.
Yeni Okumalar Değiniler bölümünde ise; “Maçı Kaybettik” kitabını İbrahim Eyibilirtanıtırken; Hatice Çay “Modern Zamanda Leyla Arayışı”adlı incelemesini masaya yatırıyorlar bizler için.
Yazar: Dergihaber - Yayın Tarihi: 08.06.2016 09:00 - Güncelleme Tarihi: 17.11.2021 22:31