Yedi İklim Temmuz 316, Dergi, Dergihaber

Yedi İklim Temmuz 316 yazısını ve Dergihaber yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Yedi İklim Temmuz 316

25.07.2016 10:57 - Dergihaber
Yedi İklim Temmuz 316

Furkan Murat SAĞLAM değerlendirdi.

Müslümanın hayatı ilkeli olmalı

Kültür, Sanat, Medeniyet, Edebiyat alanlarında ürünler vermeye devam eden Yedi İklim Dergisi Temmuz ayında 316.sayısıyla yine okurlarını selamlıyor. Derginin selamlama yazısını kaleme alan Osman Bayraktar, geçtiğimiz Kur'an ayına ithafen kaleme aldığı '' İlke ve Hayat'' adlı yazısında; kıyamete kadar hidayet rehberi ve yol gösterici olan Kur'an'ı, sadece ilkeler ve bilgiler toplamı olarak görmenin yanlışlığına değinip onu bütünsel olarak incelememiz gerektiğini söylüyor.

Şiirden şuura açılan yelken

Mustafa Cemil Efe'nin hattıyla başladığımız birinci bölüme Cahit Koytak'ın Hasan Aycın için kalem aldığı ''İçe Yağan Çizgiler'' ile devam ederken usta şair Şakir Kurtulmuş ''Gök Esintisi'' şiiriyle duygularımıza sesleniyor. Şiirleriyle dergiyi süslendiren diğer sanatçılardan bazıları ise; Ethem Erdoğan, Serdar Kacır, Sulhi Ceylan, Hüseyin Bektaş, Abdurrahman Ekinci, Mehmet Okumuş... Şiir resitalini Hakkı Aytaç'ın ''Rüzgara Karşı At Süren Şair'' şiiriyle kapayıp usta çizgileriyle bir ironiyi daha karikaritüze eden Hasan Aycın'ın çizgisiyle karşılaşıyoruz.

İçe dönük, ironik öykü serüveni

Mutat olduğu üzere öykü deryasının kapılarını aralayan usta öykücü Ali Haydar Haksal ''Söz Arası'' adlı hikayesinde kahramanımız Agah'ın iç yalnızlığı ve içinde bulunduğu karamsar durumu hissettirirken, ''Dumansız Cinayet Sahası'' öyküsüyle her zamanki gibi yerini alan Osman Koca kendine has biçem ve tarzıyla sokak insanını, yine onların kah ironi, kah ajite yüklü diliyle anlatıyor. Nuhan Nebi Çam, İbrahim Eyibilir, İsmail Demirel diğer anlatıcılar.

Öykü resitalini bitirip derginin bir diğer bölümüne geçerken Raziye Yıldız'ın çizgisine takılıyor gözümüz; alevler içinde bir gül bahçesi, gül bahçesinde bülbüller... Bir denemeyle devam ediyoruz yolculuğumuza. ''İdeoloji Edebiyata Helal Getirir Mi?'' Çalışmanın sahibi Bilgin Güngör, bu soruyu derinlemesine irdeleyip ideolojinin içerik, biçem ve estetik bakımından edebiyatı nasıl etkilediğinin cevaplarını ararken bilgilendiriyor aynı zamanda. Güngör'ün incelemesinin ardından bir şiir festivaline daha merhaba diyoruz. Fatih Korkmaz ''Yavancı'', Kaan Eminoğlu ''Boğulan İnsan Hava Sahası'', Merve Bican ''Dua ve Kargış'', Mert Gökçe ''Ölüm Mimarisi'', Ahmet Avcı ''Sonsuzluğa Devredilmiş Aşklar'' Sevgi Korkusuz’un ''Anneme Mektup'' adlı yazısıyla nazımdan nesre geçiş yapıyoruz. Peşi sıra Abdullah Enis Savaş ''Ses'', Ayşe Ovalı ''Dedem, Hayallerim ve Ben'', Muhammed Eyüp Altan ''Ama Muhacir'' geliyor. Dilara Pınar Arıç’ın ''Osmanlı'da İlim ve Fikir Dünyası adlı yazısı döneme kaynaklık edecek türden bir yazı.

“Yeni Okumalar, Değiniler” bölümünde Olgun Keser bu ay, yakın tarih uzmanı Fahrettin Gün'ün Beyan Yayınları'ndan çıkan ''Babanzade Ahmet Naim'' kitabıyla birlikte Nurettin Durman’ın bir sohbet havası içinde kaleme aldığı ''Yazmak ve Yaşamak'' ile Gökhan Serter’in ''Şahitler'' adlı yapıtlarını tanıtıyor. Ardından Hatice Çay, Serdar Kacır'ın yeni çıkan ''Üç Adam” kitabına; Taha Yusuf Gül, Osman Cihangir’in Hikayelerine; Nabi Çömez, Elmas Şahin’in “Zamana Vuran Dalgalar” ile Dilara Pınar Arıç, Sibel Eraslan'ın ''Babam İçin Beyaz Bir Kuğu'' kitaplarına değiniyorlar. Yeni sayılarda görüşebilmek üzere…


Yazar: Dergihaber - Yayın Tarihi: 25.07.2016 10:57 - Güncelleme Tarihi: 25.07.2016 10:57
2553

Dergihaber Hakkında

Dergihaber

Dergilerin son sayıları hakkındaki kimi içerikleri bu profil altında yayımlıyoruz. Bu içerikler tanıtım bülteninden derlenmiş olabileceği gibi alıntı da olabilir. Nadiren kendi yazdığımız içerikler de olabilir.

Deginizin yeni sayı duruyu bültenlerini [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Dergihaber ismine kayıtlı 916 yazı bulunmaktadır.