Yediiklim Dergisi 302. Sayı
Yedi İklim dergisi Mayıs ayında 302. sayısıyla okurlarıyla buluşuyor. Baharı ve tabiatın uyanışını anımsatan kapağıyla meraklılarına görsel şölen sunan derginin selamlama yazılarını kaleme alan Osman Bayraktar, ‘Umutsuzluk Sarmalı’ adlı yazısında, İslam toplumlarını ve topraklarını yakan, yıkan saldırı ve hareketlere dikkatimizi çekiyor. Müslümanlara ve İslam diyarlarına karşı yapılan oyunlara karşı Müslümanlara çok sorumluluk düştüğünü dile getiriyor.
Derginin Mayıs sayısına Mustafa Cemil Efe El-Hâlık hattı ile, Hasan Aycın ve Raziye Yıldız çizgileriyle görsel yönden katkıda bulunuyorlar.
Tasavvufî ve mistik yaklaşımlarla dolu hacimli şiiriyleuzun bir aradan sonra Hasan Selami Binay; geçen yıl aramızdan ayrılan Baha Bey namı diğer Bahaeddin Doğramacı için kaleme aldığı beyitsel şiiriyle Nihat Hayri Azamat; içimize dokunan ve bamtelimizi sızlatan dramatik şiiri Kırık Tabak ile Şakir Kurtulmuş; artık geleneksel bir forma yasalanır gibi görünen Ela Bentleri yedincisi ile Ethem Erdoğan, ironik ve imgesel anlatısını reel çizgisiyleşiirize eden Ümit Zeynep Kayabaş bu sayının öne çıkan şairleri. Onların yanı sıra; Özcan Ünlü, Suavi Kemal Yazgıç, Sulhi Ceylan, Berat Bıyıklı, Hatice Çay, İshak Aslan, Bilal Yavuz, Ömer Hatunoğlu, Koray Feyiz, Leyla Arsal, Muhammed Enis Özel, Ahmettahsin Erdoğan, Vefa Lök, Emrullah Yakut, Cemile Ukba Dilber, Mustafa Yıldız, Emine Esra Haksal, Erdem Saçlı, Cihat Şit, Zeki Altın dergiye şiirleriyle destek veren isimler.
Öyküde Ali Haydar Haksal kısarak hikayelerini sürdürürken; bu kez ben’denbiz’e doğru geliyor, zaman kuramı üzerinde bizi düşündürmeye sevk ediyor. Beyhude başlıklı tematik ve lirik öyküsünde kent sorunsalı üzerinde duruyor Osman Koca. 60’lı, 70’li yıllarda furyaya dönen şehrin kristal ışıkları altında yanıp tutuşan bireylere, çözülen aile formatına kendine özgü üslubuyla dikkat çekiyor. İsmail Demirel hikâyesiyle bizi pazar alışverişine götürüp mahallelinin durumuna tanıklık ettiriyor. İbrahim Eyibilir artık kendi sesini bulan öykülerinde yine içsel bir anlatı ve yakarıya sürüklüyor bizi. Fahri Ayhan didaktikhikayesiylemerhabe diyor okuyucuya.
302.sayının dikkat çeken incelemeleri arasında M. Ragıp Karcı, ‘Seyfettin Ünlü Şiirine Bakışlar’, Hüner Şencan ‘Üçüncü Kapı’ isimli yazıları öne çıkıyor. Dergide iki söyleşi mevcut. Biri Şakir Kurtulmuş’un, Somali Şiiri Üzerine Abdullah Botaniile, diğeri ise Berat Seyda’nın, Güray Süngü ile yaptığı söyleşi. Şakir Diclehan, Revanî Çelebi’den yola çıkarak Bir Mescidin Hikâyesi’nde bizi derin ve hüzünlü bir İstanbul yolculuğundan hareketle Mekke’ye, Hicaz’a gönderiyor.
Gökhan Serter’den manifesto niteliğinde epik bir yazı Birlik Çağrısı. Kulluk bilinci, kardeşlik tasavvuru, tevhid inancı içeren çalışması yüreğimize dokunuyor adeta. Hüzünbaz Söylenceler başlıklı değini-öykü karışımı metni ile Semira Hilal Aktürk, lirik ve pitoresk tarza yatkın Kurak Sarı hikayesiyle Sena Alper ve Düş adlı tezli, çağdaş anlatısıyla Serpil Tuncer; gelecek adına umut vaat eden genç kalemler.
Hasan Aktaş tahkiyeli anlatımıyla Yemen gezi notlarını bizimle paylaşıyor.
Veysel Akdoğan, Ebu Talib Divanı’ndan çevirilerine kaldığı yerden devam ediyor.
Serkan Doğan, James Joyce’den; İsmail Söylemez, Sohrab-ı Sipihri’den; Ahmet Polatoğlu, Samuel Taylor Coleridge ile LangstonHuges’ten şiirler çevirirken; Yeni Okumalar-Değiniler bölümünde iki çalışmasıyla Olgun Keser’in yanı sıra Sema Dural, Şeyma Subaşı, Esma Tapan, Leyla Arsal, Funda Özsoy Erdoğan, Dilara Pınar Arıç yer alıyor.
Yazar: Dergihaber - Yayın Tarihi: 06.05.2015 09:00 - Güncelleme Tarihi: 17.11.2021 08:16