Yediiklim Dergisi Ağustos Sayısı
Yedi İklim ağustos sıcaklığında mavi bir serinlikle selamlıyor okuyucularını.305.sayı zengin içeriği ve içtenliğiyle sanat ve edebiyat dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor.
Bitimsiz bir örgü:Dil...Derginin sunuş yazılarını kaleme alan Osman bayraktar,yazın dünyasındaki dil erozyonuna değinerek girizgah yapıyor ve ekliyor:.. “dil edebiyat eserinin okuyucu karşısına çıkabilmesinin ön koşulu.”
Mustafa Cemil Efe vav örüntüsü içindeki esma hattı ile, usta kalem Hasan Aycın, Raziye Yıldız ve Bahadır Dadak da çizgileriyle görselliği farklı bir boyuta taşıyor.
Derginin şiir evrenine katkıda bulunanlar: Nihat Hayri Azamat, Hasan Selami Binay, Şakir Kurtulmuş, Nurettin Durman, Mehmet Aycı, Serdar Kacır, Gökhan Serter, Hatice Çay, Özcan Ünlü, İsmail Söylemez, Osman Koca, Sulhi Ceylan, Metin Kaplan, Abdurrahman, Ekinci, Berat Bıyıklı, Bilal Yavuz, Ercan Ata, Ali Büyükçapar, Hayrettin Durmuş, Ali Yıldız, Şadi Kocabaş, Betül Aydın, Seyit Nigari Dudu, Abdurrahim Hadi Bıyıklı, Sümeyye Çolakoğlu…
Deneysel öyküler ilgi çekici.
Ali Haydar Haksal, kısarak öyküsünde modern dünya insanının kent yaşamındaki yoğun duygusal bocalamalarını, hayatın çıkmazlarına yaslanan durumlarla ilintileyerek aktarıyor.Tek bir cümle bütün öyküyü kuşatan bir metafora dönüşüyor: gölgenle oyalanma.. Ferhat Toka buruk bir o kadar da ironik bir öyküyle güncel hayatı sorguluyor, Muhammet Ayar bir göçmen sorunsalını hayata ilişkin kalıcı izlerle gözler önüne seriyor, Yunus Emre Özsaray L’nin okulu terk edişini çocuk gözüyle yazıyor. Galip Cağ bir bayram gününü hatırlatıyor.
Derginin inceleme bölümü hayli zengin.
Yedi iklim bu sayıda başarılı iki şairin şiir evreninin odak noktasına götürüyor bizleri.
İnanç iklimini başarıyla şiire nakşeden şair, Gökhan Serter’i, başkaldırıyı yalnızlık ve hüzünle yoğuran şair Hatice Çay’ı konu alan röportaj ve inceleme yazıları, yer alıyor. Yaşayarak kanıksadığımız gerçekleri şair ruhunun imbiklerinden geçirerek görmek bakımından kalıpların dışında, şair gözüyle irdelenmiş Mehmet Özger, Sümeyye Şeker ve İsmail Demirel kaleminden başarılı çalışmalar okunmayı bekliyor.
Semih Kavak tavan arasında kalan insanlığımızı imdada çağırırken Ayşegül Genç, zamanı tam ortasından yakalayan tespitlerle kapitalizme kurban olan bireyin ruhsal durumlarını irdeliyor. İlhan Kurt ise merhamet başlıklı yazısıyla gönül tellerimize dokunuyor.
Dergide derinlikli bir inceme de mevcut.
Osman Koca, Rasim Özdenören’in belki de öykücülüğünü en net görebileceğimiz “Kuyu” adlı öykü kitabını masaya yatırıyor. Yusuf ile Züleyha hikâyesine telmih edilen başkahramanın başından geçenler ve ruhsal bunalımları yazarın zekice buluşları ile içselleştirdiği postmodern tekniklerle anlatılıyor.
Derginin çeviri bölümünde bu ay: Vagif Sultanlı’nın öyküsünü Feyyaz Sağlam’ın çevirisiyle, Mustafa Mestur’u Turgay Şafak’tan okuyoruz. Çeviri şiir bölümünde Veysel Akdoğan klasiği devam ederken Ahmet Şamlu’yu İsmail Söylemez, James Joyse şiirini Ahmet Cora çeviriyor.
Suavi Kemal Yazgıç sömürünün psikolojisini beyaz ve kara Türkler üzerinden ironikleştirerek yazıyor. Ahmet Sezgin ölümü klasik Türk şiirinde inceliyor.
Yeni okumalar ve değiniler bölümünde bu ay; Mine Alpay Gün/ Direnç ve Özgürlük, Hayal Defteri /Adem Turan, Yahudilik ve Siyonizmin Tarihi/ Abid Yaşaroğlu, Tevhid Düşüncesi Ekseninde Kişisel Gelişim Kitapları/ A. Hakan Karayılan, Şiirin Şiddeti: Şiirin Savunusu/ Cevat Akkanat, İbn Arabi’ den çeviri bir kitap Dönüşü Olmayan Yolculuk/ Atila Ataman, Şehr i Urfa/ Şahin Doğan,Dil ve Edebiyatımız/ Cezmi Tuğrul kitapları tanıtılıyor.
Hayatı ve insanı okumak için anlamı boğmayan bir gündemle YEDİ İKLİM, okuyucuyla kucaklaşmayı bekliyor.
Yazar: Dergihaber - Yayın Tarihi: 10.08.2015 10:00 - Güncelleme Tarihi: 07.12.2015 16:45