Yediiklim Dergisi Aralık Sayısı, Dergi, Dergihaber

Yediiklim Dergisi Aralık Sayısı yazısını ve Dergihaber yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Yediiklim Dergisi Aralık Sayısı

11.12.2015 09:00 - Dergihaber
Yediiklim Dergisi Aralık Sayısı

Fatma Kevser SÜMER yazdı...

 

 Yeni Bir Medeniyete Doğru..

Yedi İklim Aralık okurunu zengin bir içerik ve içtenlikle selamlıyor. 309. sayı özlü ve özgün bir gündemle sanat ve edebiyat dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor. Anahtar Bakış... Derginin selamlama yazısını kaleme alan Osman Bayraktar, geçmişin malzeme yığınıyla günümüz dünyası arasındaki gelgitli ilişkiyi sorgulatarak ideolojik birtakım yanılsamalar içinde olunduğuna vurgu yapıyor. Bayraktar, Karakoç'un medeniyet yaklaşımını içinde bulunduğumuz duruma panzehir olarak sunuyor ve medeniyetimizdeki sıkışmaya, meydan okuyucu bir cevap vermenin ilk koşulunun medeniyet, millet, ülke ve devlet tanımlarının yenilenmesinden geçtiğini ifade ediyor.

 Mustafa Cemil Efe örüntü içinde sunduğu hattı ile, Usta Kalem Hasan Aycın, Melike Büyükcolpan çizgileriyle görselliği farklı bir boyuta taşıyor.

 Derginin şiir evrenine katkıda bulunanlar: Arif Ay, Cevdet Karal, Osman Serhat, Nurettin Durman, Seyfettin Ünlü, Berat Bıyıklı, Sümeyye Şeker, İsmail Söylemez, Ömer Hatunoğlu, Gökhan Serter, Rasim Demirtaş, Cengizhan Orakçı, Hatice Çay, Leyla Arsal, Fatih Budak, Adnan Sayım, Ayşe Adem...

 Deneysel öyküler ve değiniler ilgi çekici..

Osman Koca, "Aşk Yorgunu Derviş "adlı öyküsünde modern dünyanın birey üzerinde yarattığı varoluşsal ağırlığı aşkla harmanlayarak çarpıcı bir kurguyla anlatırken; İbrahim Eyibilir "Yarım Efe" başlığıyla kaleme aldığı öyküsünde yalnızlığı ve insan ilişkilerini nihai olanla, ölümle ilintiliyor. Muharrem Akça "Hece Taşları" ile iç dünyanın gerçeklikteki ruhani canlılığını betimliyor. Ethem Erdoğan "Fena'yı Okuma Denemesi"nde şiirin açtığı yol ve uzamda varoluş sancısı ve çağ insaninin kaosunu işaret eden süreçleri Süleyman Unutmaz'ın “Fena” adlı eseri üzerinden yazıyor.

 Cevdet Karal Bölümü..

Derginin inceleme bölümü Cevdet Karal etrafında şekilleniyor. Yedi İklim; bu sayıda başarılı şairin şiir evreninin odak noktasına götürüyor bizleri. Mehmet Özger, "Cevdet Karal şiirinin İmkanları Üzerine" başlıklı kaleme aldığı yazıda Karal'ın Horozlu Ayna ve Ölüm, Hilkatin İlk Günleri, Cesedi Nereye Gömelim kitapları üzerinde dururken, Karal şiirini hem poetik hem çağdaş bir şekilde ele alıyor ve Karal şiirinin nasıl bir dil toprağında hayat sürdüğünü açıklıyor. Fatih Budak da Karal'ın Cesedi Nereye Gömelim kitabını inceliyor. Şairi dilin öznesi sayan Karal'ı, özgeçmişinden başlayarak şiir düzleminde kurduğu döngüselliği, kitaplarından derlediği şiirleri tipik bir kolaj çalışmasıyla yayınlıyor.

 Alim Kahraman bizi Karakoç hikayeciliğinin ufuklarında yolculuğa çıkarırken, Ali Haydar Haksal "Hikayemizin Savaşla Hikayesi" başlıklı yazısıyla öykücülüğü Tanzimattan itibaren inceliyor. Yazı bir tarih dekoru içinde sunularak Ömer Seyfettin'den Halit Ziya'ya kadar birçok yazarı ele alıyor. Osman Koca ise Mustafa Kutlu hikayesinin geçirdiği süreçleri gözler önüne sererek Anadolu yakası adlı hikayesinin geniş mercekle inceleme altına alıyor.

 Ömer Hatunoğlu Alim Kahraman okumalarına bu ay, "Çalışan Saat" kitabıyla devam ediyor. Dergide derinlikli iki röportaj yer alıyor. Biri Cevdet Karal şiiri, diğeri Halil Bàrcena ile Doğu ve Endülüs edebiyatı üzerine.. Mehmet Özger Karal ile yapmış olduğu söyleşide Karal'ın dilinden şiirle varoluş arasındaki ikircikli ve geçirgen ilişkiyi sorgulatıyor. Söyleşi şairin şiirlerinde yakaladığı imge ve seslerle şiirin temel unsurlarının, özünün peşinde olan bir şair olma serüveninin derinliklerini özetler nitelikte. Karal şiiri arzuya ve varoluşa anlam verme çabası yaşama ve ölme içgüdüsü ikiliği, kendi varlığını bir zemine yerleştirme ve onu yıkma isteği bakımından diyalektik bir yapı olarak baktığını ifade ediyor. Nesrin Karavar Halil Bàrcena ile Doğu ve Endülüs Edebiyatı ve İslam Uygarlığı üzerine yaptığı söyleşi ile meraklılarınca okunmayı bekliyor.

 Okumalar ve değiniler bölümünde bu ay; Arif Ay, dergi incelemelerine Hece, Edebiyat Ortamı, Bir Nokta, Yedi İklim, Mahalle Mektebi dergileriyle devam ediyor. Mehmet Kurtoğlu,"Bir Batı Masalı: Şekspir", Yasemin Dinç Kurt "Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Yurt Dışı Gezi Kitapları", "Nurettin Topçu'dan Orhan Okay'a Mektuplar" TÜYAP ve Arapça kitap fuarı Nizamiye Akademi kitapları ve Şule Yayınları yeni basımlarından İbrahim Coşkun haber veriyor. Dilara Pınar Arıç ise Tasavvufun Altın Çağı adlı kitabını tanıtıyor.

 Hayatı ve insanı okumak için anlamı boğmayan bir gündemle YEDİ İKLİM, okuyucuyla kucaklaşmayı bekliyor.


Yazar: Dergihaber - Yayın Tarihi: 11.12.2015 09:00 - Güncelleme Tarihi: 07.12.2015 16:45
2891

Dergihaber Hakkında

Dergihaber

Dergilerin son sayıları hakkındaki kimi içerikleri bu profil altında yayımlıyoruz. Bu içerikler tanıtım bülteninden derlenmiş olabileceği gibi alıntı da olabilir. Nadiren kendi yazdığımız içerikler de olabilir.

Deginizin yeni sayı duruyu bültenlerini [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Dergihaber ismine kayıtlı 965 yazı bulunmaktadır.