Yeniden Hayvan Çiftliği, Kara Tahta, Misafir Köşesi

Yeniden Hayvan Çiftliği yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Yeniden Hayvan Çiftliği

22.03.2016 09:00 - Misafir Köşesi
Yeniden Hayvan Çiftliği

Şevval Özaydın yazdı...

Hayvan Çiftliği İngiltere'de Beylik çiftliği adında bir çiftlikteki hayvanların yaşamını anlatmaktadır. Hayvanlara kötü davranmakta olan çiftliğinin sahibinden usanan hayvanlardan bir domuz, Koca Reis, bir gün bir rüya görür. Artık ömrünün sonuna gelmiş olan Koca Reis gördüğü özgürlük rüyasını anlatır ve ölür. Bunun üzerine domuzlar hayvanları organize etmeye ve Animalizm dedikleri bir yönetim biçimine ikna etmeye başlarlar. En sonunda isyan çıkarırlar ve insanları kovarlar.Daha sonra fikir ayrılıklarına başlayan domuzlar Snowball adlı domuz ve Napoleon adlı domuz arasında gruplaşmaya başlarlar ama bu sırada Beylik çiftliği, ya da hayvanların koyduğu isimle Hayvan Çiftliği, gelişmeye devam eder, ancak bundan sonra sorunlar çıkmaya başlar. Snowball ve Napoleon arasındaki çatışma gittikçe sertleşir ve en sonunda Napoleon köpekleriyle birlikte Snowball'ı kovar. Sonunda çiftliğin düzeni gittikçe yıkılmaya başlar ve eski düzenden de kötü bir hale gelir. Buna rağmen inancını yitirmemeye çalışan hayvanlar en sonunda domuzların insanlarla aralarında bir fark kalmadığını fark ederler ve çiftliğin adı eski haline yani Beylik Çiftliği'ne, döner. Sonunda domuzlar ve insanlar arasında bir fark kalmamıştır...

Kitapta ön planda olan kurguydu, zaten peri masalı şeklinde yazıldığından, kahramanlarımızda hayvanlar olduğundan aşırı felsefik sözler, aşk dolu cümleler yoktu. Bir peri masalı gibi başlayan ancak masallara yakışmayan bir sona ulaşan “Hayvan Çiftliği” aslında insanoğlunun makûs talihini hayvanlar üzerinde gözler önüne sermiş. Bir ustanın elinden çıktığı belli olan kitapta kullanılan akıcı dil ve düşündüren betimlemeler kitabın en büyük artılarındandı. Yazar, sizi şaşırtıp kelimeleri zihninize işlerken söz konusu devrimi yerden yere vuruyordu. Kitabın zamansal bir aidiyeti yok yani bundan 20 yıl sonra bile bu kitaptan kesitlerin bulunacağı aşikar. Yaş farkı gözetmeksizin günümüz ve geçmiş olayların bilincinde olan her insanın okuyabileceği bir kitaptır.

Romandaki karakterler ve temsil ettikleri şahıslar:

1. Napeleon - (domuz) - insanlarınkinden daha baskıcı bir yönetim kurar. Josef Stalin'i temsil eder.

2. Yaşlı Major - (domuz) - hayvanlara mutluluk ve barış dolu bir dünya vaat eder. Karl Marx veya Vladimir Lenin'e benzer.

3. Kartopu - (domuz) - hayvanlara okumayı öğretir. Leon Troçki'yi temsil eder.

4. Mr. Jones – (insan) - çiftliğin eski sahibi. Son Rus çarı II. Nikolay'ı temsil eder.

5. Mr. Frederick - düzenli bakılan komşu çiftliğin sahibi. Adolf Hitler'e benzemektedir.

6. Mr. Pilkington - Winston Churchill'e benzemektedir.


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 22.03.2016 09:00 - Güncelleme Tarihi: 21.03.2016 11:24
2593

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.