Yol ve Kavil - Ferhat Kalender, Edebiyat, Misafir Köşesi

Yol ve Kavil - Ferhat Kalender yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Yol ve Kavil - Ferhat Kalender

02.02.2011 19:05 - Misafir Köşesi
Yol ve Kavil - Ferhat Kalender

Nihat İlhan, kitaphaber için kaleme aldı.

Rahatsız etmiyorsa nedir ki söz!
Hikmetin, hakikatin ve bilincin üstündeki perdeyi aralamıyorsa nedir ki söz!

Ferhat Kalender'in, Yolcu Dergisinde yayınlanan denemelerinden derlenerek hazırlanmış olan "Yol Ve Kavil" kitabında, hayatın akışına göre belirlediği fikir ve düşünceleri yer alıyor. Özellikle Müslüman kesim ile Doğu kesimi anlattığını görüyoruz. Batının zalimliğine ve Doğu'ya karşı yapmakta olduğu haince planlarına karşıt duran bu kelimeler, insanın dünyanın sözde şeklini tekrar ele almasını ve gözden geçirmesini sağlıyor. Bizde dünyanın yeni bir adı olabiliyor. Konulara farklı bir pencereden sığabilmek için oldukça derin bir kitap olan "Yol Ve Kavil", yeryüzünde yaşayan bütün insanlığa kardeş olma imkanını sunuyor. Daha doğrusu bunun böyle olmasını istiyor ve sözü bir kılıç gibi keskin kullanarak sallamasını çok iyi biliyor Yazarımız.

Kitapta en çok ilgimi çeken bölüm Yazarın, Seyyid Hüseyin Nasr'dan almış olduğu kesim oluyor. Zira Batı ile Doğu'nun dramını çarpıcı bir dille ele alıyor ve tabiri caizse tam gediğine oturtuyor kelimeyi. Kelimeler bir düşünce adamının kalbinden sırasıyla şu şekilde yuvarlanıp gidiyor:

"Bütün medeniyetler çöktü. Sadece çöküşleri farklı şekillerde oldu; Doğu'nun çöküşü pasifken, Batı'nın ki aktif oldu. Çöküşte Doğu'nun hatası düşünmeyi terk etmesidir; Batı'nın hatası ise çok ve yanlış düşünmesidir. Doğu doğrular üzerinde uyuyor, Batı ise yanlışlar üzerinde yaşıyor."

Ferhat Kalender de bütün bu yazı gibi halkın iradesine sunuyor cümlelerini. Bir cümle, hitaptan bütün insanlığa açılan düşünce kapıları. Kelamı bilen bir usta olarak, hayatı idrak etmiş bir düşünce adamı olarak bize sunduğu bu düşünce tarzı denemeler gayet ilgi çekici ve gayette ağır bir dile sahip. Ki yazdığında dile hükmetmeyi iyi biliyor. Bu yazışında ki ağırlıkta buradan geliyor bize doğru. Ama bahsettikleri her zaman Doğu, Batı gerilimi olmuyor. Bazen de cümlelerini baharda, çiçeklerde ve ağaçlarda susatıyor aşka. Karanlığa sahip olmamanın sevinciyle Allah'a şükrediyor. Vatana, millete, yurduna, bütün güzelliklere saygı değer bir duruşla belirtiyor düşüncelerini. Kelamında, tevhidinin zerresine kadar şükre kapılıyor ve yüreğimize bir ok gibi saklanıp kalıyor ismi. "Ferhat Kalender"…

Yazar, bir dünyayı temsil ediyor. Koca bir cihandan bahsediyor, onların savaşlarından, talanlarından. Düşünüyor, tam da dünyanın iki ucunu birbirini bağlayan bir yerden. Ne Batı, Ne Doğu. Bizim memleketimizden, yurdumuzdan, Türkiye'den. Batıya, cahilliğe direnişin sesi olan Ferhat Kalender "Yol Ve Kavil" ile önümüze seçenekler sunuyor. Baharın tadını, tevhidin makamını, Batının ve Doğunun halini tek tek düşünmemiz açısından kitabı baştan sona okuyoruz.

Yol ve Kavil
Ferhat Kalender
Yolcu Dergisi Yayınları
2010


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 02.02.2011 19:05 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 09:13
3073

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1015 yazı bulunmaktadır.