Yolcu Dergisi 80. Yürüyüşü: Allahuekber, Gerisi Yalan D, Dergi, Dergihaber

Yolcu Dergisi 80. Yürüyüşü: Allahuekber, Gerisi Yalan Dünya yazısını ve Dergihaber yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabili

Yolcu Dergisi 80. Yürüyüşü: Allahuekber, Gerisi Yalan Dünya

22.09.2016 09:00 - Dergihaber
Yolcu Dergisi 80. Yürüyüşü: Allahuekber, Gerisi Yalan Dünya

BU SAYIDA:

ömer idris akdin, mustafa uçurum, mustafa yıldız, müştehir karakaya, mehmet aycı, mustafa everdi, fadıl karlıdağ, faik öcal, özcan ünlü, salim nacar, dursun ali sazkaya, y. türker demirbaş, hamza çelenk, rıza kemal g., ümit evran, bilal can, banu özbek, galip önlü, berat bıyıklı, r. hacı ahmet, meryem dalğıç, sema bayar, naman bakaç, hürmet fulya akız, aziz savaş, şahin eroğlu, selçuk küpçük, ibrahim yolalan, hüdanur ulutürk.

ÖMER İDRİS AKDİN 'SEYİR DEFTERİ'NDE YAZDI:

"Uzakta kurbağa sesleri… Ilık akşam yeli aramızda dolaşıp duruyor. Köşedeki genç başını kaldırıp konuşuyor. Garip bir şeyler oluyor, diyor heyecanla. "Boğaziçi Köprüsü'ne tanklar çıkmış!" İzzet, bu durumu yeni bir komplo teorisiyle açıklamaya çalışırken, Yılmaz söze giriyor, "hayır" diyor; " köprüye çıkan arkadaşlar bunun bir darbe girişimi olduğunu söylüyor." Darbe mi? Nasıl yani? Şu bildiğimiz darbelerden mi? Mutfağa gidip gelen Cihat "sanırım böyle bir durum var, Ankara da hareketli" diye konuşuyor. Uzakta kurbağa sesleri nefesimizde kuymak kokusu. Gökyüzüne bakıyorum. Derginin sosyal medya adresinden bir mesaj yayınlıyorum ilkin: "Açık ve net ilan ediyoruz: Ülkemize girişilen Amerikan menşeili paralel saldırıya karşı Özgür İrade'nin yanında direneceğiz!" Saat yirmiüçü hafif geçiyordu."

MECMUANIN ORTA YERİ: AHMET USTA MEHMET AYCI'YI KONUŞTURDU:

Amerika'nın Sonu Gelecek Kardeşlerim, Biz Türkler Kendimizi Biliyoruz; Kapitalizmin Canı Cehenneme!

"Dünya acılar yurdu. O on beş asrı on beş asır daha geri sarın bu acılar yine vardı. Yine var olacak. Maalesef olacak. Kardeşimizi öldürdük. Habil'i yani. Habil'i öldürme tıynetinde olan insanlık var olduğu günden bu yana çocuk öldürüyor. Çocuk ölüleri koleksiyoncusu medeniyetler mezarlığı yeryüzü. Çocuklar öldü, çocuklar ölüyor, çocuklar ölmesin demenin bir dilsel karşılığı var elbette. Bu sözden daha değerlisi şu: Bir yetim besliyor musunuz evinizde yahut babaları ve ağabeyleri diri diri toprağa gömülmüş bir aileye bakıyor musunuz üç beş arkadaş aranızda harçlık toplayıp. Şiiri yazılıyor zaten, şiirini yazdım işim bitti, oh ne steril alan, hepimiz şiirini yazalım, çocuklar ölmeye devam etsin."

MUSTAFA EVERDİ; ANONİM KAHRAMANLIKLAR ÜZERİNE YAZDI:

" İngilizlerin Magna Carta'sı, Fransızların Bastille kalkışması, Amerika'nın Bağımsızlık Bildirisi varsa Türkiye'nin 15 Temmuz ve Yenikapı toplaşması var artık. Tarihsel deneyimlerle varoluşa dair tehdidin ve tehlikenin büyüklüğü karşısında ahdini yenileme idrakine dönüşmüştür bu süreç. Birlik ve beraberlik her şeye rağmen revaçtadır millet nezdinde. Milletlerin büyük atılımı, kendini güvensiz hissettiği zamanlarda başlar."

DURSUN ALİ SAZKAYA; İHANET VE SONRASI ÜZERİNDE DURDU:

"Türkiye'deki İslamcı hareketin siyasi hayatında bazı cemaat darbeleri yakın geçmişimizde görüldüğü halde benzer davranışları tekrarlamak ne acıdır. Örneğin Refah Partisini ele geçirmek üzere yapılmış bir İskenderpaşa cemaati darbesini ne çabuk unuttuk. Bunca olumsuz deneyimler dururken neden hala siyasetin sırtından cemaatleri devlete taşıdığımızı anlamakta güçlük çekiyorum. Müspettir, sağlamdır, dini bütün bir dava adamıdır diyerek devlet mekanizmasını cemaatin kollektif hafızasına açmak aymazlık değilse nedir?"

YILMAZ TÜRKER DEMİRBAŞ; KENDİNİ YENİDEN KURMAYA ÇAĞIRDI:

"O gece Anadolu'nun küresel kuşatmaya karşı bir cephe olduğunu idrak eden herkes ülkenin her karışını evi belledi. Yozgat, Hakkâri, Elazığ, İzmir, Ordu, Van, Erzincan, Dersim. Bir taşla iki kuşu vurmasınlar diye üleştiğimiz çabalar, verilen kavgada incinen omuzlara merhemsi koşturmalar. Ülkücü Hareket biliyor ki Pehlivanoğlu rahat, Ahmet Kerse, Ali Bülent Orkan huzur içre. Alperenler biliyor ki Muhsin Başkan'ın ne gözü arkada ne de kanı yerde kalmadı. Milli Görüş biliyor ki ırkçı siyonizm kaybetti. İbda biliyor ki pazarlıksız Allah ve Resulü diyenler felaha kavuştu. Vicdan ehli biliyor ki Roboski davası adalet buluyor. Hrant Dink suikasti faili meçhullerle örtbas edilmeyecek. Yasin Börü ve arkadaşları şad olsun, maskeli katilleri halk adalete teslim etti."

BANU ÖZBEK; INTO THE WILD FİLMİ ÜZERİNDEN İNSANLIĞA SES VERDİ:

"İnsanın doğaya, natürale ilgisinin 21. y.y.da daha da ön plana çıkması turbo kapitalizmle yenişemeyeceğini anlayan insanın kaçma/saklanma teşebbüsü mü yoksa tanrıdan önceki son durak mı acaba? Bu sorunun cevabını sanırım hayatla sınavımız ve unuttuklarımızı yeniden hatırlama gayretimiz verecek. Christopher"a gelince bunları sınayacak mühlete kavuşamasa da farkına varışın tebessümünü hediye ederek ayrılacaktır aramızdan. Tıpkı çağdaşı ve mensup olduğu uygarlığın diğer cesur yüreği Rachel Corrie gibi."

AZİZ SAVAŞ; MUSTAFA KUTLU'DAN MÜLHEM İÇİMİZDEKİ YOLSULLUĞA DEĞİNDİ:

"Hülâsa, biz Müslümanların bugün içerisine girdiğimiz çıkmazın asıl sebebi, Mustafa Kutlu'nun bir kitabının isminden mülhem olarak içimizdeki bu yoksulluktur. Dolayısıyla problem, büyük, esaslı ve ontolojik bir problemdir. Öyle bugünden yarına halledilecek bir problem değildir. Öncelikle, aydın ve ulemadan başlayacak köklü ve esaslı bir iç dönüşüm ve tekâmül gerektir. Sağlam ve kâmil ruh ve kişiliklerin münevver bir akıl ile buluşmasını gerektirecek uzun erimli bir iştir. Kısacası, gerçek anlamda usta, sanatkâr, üstat, hekim ve ariflere ihtiyacımız var."

SELÇUK KÜPÇÜK, 'GÖÇ DEFTERİ' KİTABINI İBRAHİM YOLALAN İLE KONUŞTU:

" Kara budun bu ülkede toprakla ünsiyeti olan insanlardır. Kara kaplı kitaba şartsız inanan, kitabın içindekileri sorgulamayan insanlardır. İktidarları oluşturan ama iktidar olamayan, devletle meselesi olmayan, devlete karşı boynu kıldan ince insanlardır kara budun. Muteber ve mutedil insanlardır. O insanlar ki; Yüce kitabı anlamadan dinlerler. Kutsal bir ezgidir okunuşu onlar için. Dinlerken gözleri dolar çok zaman… Adalet üzeredirler ve adalet isterler her işte. Mahcupturlar ve yanlışlarını bilirler. Düzelmek, doğru yolu bulmak için destek ararlar bu ülkenin okumuşlarından."


Yazar: Dergihaber - Yayın Tarihi: 22.09.2016 09:00 - Güncelleme Tarihi: 28.11.2021 21:22
2394

Dergihaber Hakkında

Dergihaber

Dergilerin son sayıları hakkındaki kimi içerikleri bu profil altında yayımlıyoruz. Bu içerikler tanıtım bülteninden derlenmiş olabileceği gibi alıntı da olabilir. Nadiren kendi yazdığımız içerikler de olabilir.

Deginizin yeni sayı duruyu bültenlerini [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Dergihaber ismine kayıtlı 916 yazı bulunmaktadır.