Yöneliş Yayınları, Kara Tahta, Alıntı

Yöneliş Yayınları yazısını ve Alıntı yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Yöneliş Yayınları

01.05.2011 02:17 - Alıntı
Yöneliş Yayınları

Yıl 1999. Edebiyat Fakültesi koridorlarında ya da Bilim Sanat Vakfı'nın Aksaray'daki yerinde bir sosyoloji doçenti her haliyle "Ben farklıyım" diyor ve bugünkü sorunlarımızı anlamak için bir kitabı hararetle tavsiye diyordu. Sosyoloji doçenti İsmail Coşkun, hararetle tavsiye ettiği kitap ise İranlı yazar Celal Ali Ahmed'in "Garpzeler" ya da Türkçede bilinen adıyla "Batılılaşma Hastalığı".

Her kitap yeni bir dünyadır

İsmail Coşkun hocanın himmetiyle bu kitap vesilesiyle yeni bir dünyadan haberdar oldum. Benim gibi Dergah çevresinde yetişen/nasiplenen biri için Yöneliş yayınları ve ekibi yeni ve farklı bir değeri imliyordu. Sonradan öğrendiğimde ekibin başında Akif Emre vardı ve sağlam bir ekip kurmuştu. Akademik camianın yeni isimleri ilk heyecanları Yöneliş yayınları aracılığıyla tatmışlardır diyebiliriz. Biraz daha ileri götüreyim işi, Yöneliş yayınlarının tecrübesi Klasik ve Küre yayınlarının oluşmasına da imkân sağlamıştır. Fahrettin Altun, Özgür Oral, Yücel Bulut Yöneliş yayınları rahle-i tedrisinde akademik hayatla ilişkilerini güçlendiren isimler. Aynı ekibin şimdilerde Klasik ve Küre yayınlarında tecrübelerini aktardıklarına şahit oluyoruz.

Modernleşme ne değildir?

Celal Ali Ahmed'in açtığı kapı, sırasıyla sahasında yetkin isimlerle devam etti. Özellikle "modernleşme" kavramıyla yüzleşmelerime/okumalarıma Yöneliş yayınlarının katkısı az değildir. David Arnold'un "Coğrafi Keşifler Tarihi" Henri See'in "Modern Kapitalizmin Doğuşu", Fahrettin Altun'un "Modernleşme Kuramı: Eleştirel Bir Bakış" bu sahada okumalarım arasına katılan kitap dostları oldu.

Dünya Müslümanları arasında neler oldu, oluyor ve olacak

Yöneliş yayınlarının İslam ve tarih üzerine kitapları da bakış açısı bakımından öğretilenden farklı bilgiler içeriyordu. Özellikle de Sosyolog Alev Erkilet Başer'in 28 Şubat sürecinde sıkıntı çekmesine neden olan "Ortadoğu'da Modernleşme ve İslami Hareketler" kitabını bu serinin/okumaların başında saymam gerekir. Albert Hourani'nin "Avrupa ve Ortadoğu"su, Macid Hadduri'nin "İslam Hukukunda Savaş ve Barış"ı; yine Macid Hadduri'nin "İslam'da Adalet Kavramı" Muhammed Esed'in "İslam'da Yönetim Biçimi" İbrahim M. Abu Rabi'nin "İslami Hareketin Entelektüel Kökenleri" bu sahada farklı bir bakış açısı sunan kitaplar olarak yerini aldı.

Sadece coğrafyamızın geçmişiyle ilgilenmeyen bir anlayışa sahip yayınevinde aktüel İslamî hareketlere ve aktüel tartışmalara da yer verildi. Bu bağlamda İran üzerine entelektüel düzeyde Yönelişler yayınlarına kadar tutamak olabilecek veri yok denecek kadar azdı. Mehrzad Boroujerdi'nin "İran Entelektüelleri ve Batı Yerliciliğin Istıraplı Zaferi'nin, Şahruh Ahavi'nin "İran'da Din ve Siyaset Pehlevi Devrinde Ulema-Devlet İlişkileri"nin İran'ı anlamak için yaptığım okumalarımda yeri bereketi haizdir. S. Veli Rıza Nasr'ın "Cemaat-i İslam"ı; Fehmi Ced'an'ın "Çağdaş Arap Dünyasında İslami Yönetim Tartışmaları" S. Veli Rıza Nasr'ın "Mevdudi ve İslami İhyanın Teşekkülü" Brynjar Lia'nin "Müslüman Kardeşlerin Doğuşu" adlı kitaplar ve Hamid İnayet'in kitapları aktüel tartışmalara katkısı bakımından kıymetli kitaplardı.

Tarihi yazılacak bir yayınevi

Özelde Türkçede genelde İslam toplumlarının bütününde modernleşme hesaplaşmasına girecek entelektüel derinliği haiz topluluk için Yöneliş yayınları üzerinde çalışılması gereken bir alan olarak duruyor. İster Türkçe yayın hayatına ister entelektüel yayın hayatına isterse modernleşme kuramına farklı bir bakış kazandırması bakımından Yöneliş önemli bir birikimi sahiptir. Türkçede İsmail Kara'nın birkaç makalesi ya da yayını hariç yayınevi tarihi yazımcılığı ne yazık ki yok. Özellikle de ehli tarafında Yöneliş yayınlarının tarihinin yazılması gerekir. Bu borç, yayınevinin yetiştirdiklerinin boynunda asılıdır.

Hesaplaşmaya insan kendinden başlamalı. Kendiyle hesaplaşan insan teki için de okumalar ve tecrübeler önemli yer tutmaktadır. Yöneliş yayınları da bir tecrübenin ve birikimin toplamdır.

Zeki Dursun kütüphanesinden yazdı

Zeki Dursun'a ait bu yazı dunyabizim.com sitesinden alıntılanmıştır.

Kaynak: http://www.dunyabizim.com/news_detail.php?id=6253


Yazar: Alıntı - Yayın Tarihi: 01.05.2011 02:17 - Güncelleme Tarihi: 21.11.2021 03:28
3488

Alıntı Hakkında

Alıntı

Genelde kaynak göstererek arada ise sadece atıf yaparak farklı sitelerdeki içerikleri sitemizde yayımladığımız oluyor. Kaynak vermediğimiz içerik için lütfen uyarın, düzeltelim.

Alıntı ismine kayıtlı 114 yazı bulunmaktadır.