Yunus Emre Özsaray Neler Okuyor?, Söyleşi, Kitaphaber

Yunus Emre Özsaray Neler Okuyor? yazısını ve Kitaphaber yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Yunus Emre Özsaray Neler Okuyor?

17.01.2020 09:00 - Kitaphaber
Yunus Emre Özsaray Neler Okuyor?

Sizin için kitap nedir?

Bir hayat formumuz var. İnsanların meşgaleleri bu formu oluşturuyor. Hayat mücadelesi de buna göre şekilleniyor. Zuhurat böyle oluyor. Benim için de hayat mücadelesindeki meşgale böyle tezahür etmiş. Yani kitap yazmak, okumak, onu okuyan yazan insanlarla ilişkiler kurmak, bu ilişkilerin geliştiği ortamlarda bulunmak, orada olmak ama diğer yerde olmamak, o mekanlarda inşa olmak derken bir yönüyle kitaplar kaderimiz olmuş. Bilmiyorum, tecelliye de bir kitap sebep olmuştur. Ben çocukluğumda bir kitabın peşine düşeceğim. Sonra başka kitapların derken zaman geçecek, başka başka şeyler olacak, dönüp dolaşacak burada sizinle söyleşi yapmaya kadar gelecek. Kitaplar işte. Bu tecelli kitap değil de hani ne bileyim misal olsun diye söylüyorum 14-15 anahtar olsaydı; şimdi sizinle söyleşi yapıyor olmak yerine tamirhanede yarın teslim edeceğim arabanın motor mekaniği üzerine başka birisiyle konuşuyor olurdum.

Başucu kitabınız var mıdır?

Başucu kitabım ne yazık ki yok. Biz o başucu kitaplarını terk edeli çok oldu. Bütün kitapları bir kenara bırakıp döne döne okumak istediğim kitaplar var. Mesela İhya okumayı isterim. Elmalılı Hamdi Yazır’ın tefsirini sadeleştirilmemiş haliyle okumayı isterim. Şöyle keyifle Hayatus Sahabe okumayı isterim gibi.

Tekrar tekrar okuduğunuz bir kitap var mıdır?

Okuduğum bir kitabı tekrardan okumadım şimdiye kadar. Hız çağında buna vakit de olmuyor. Nedense bilmiyorum bir koşturmacaya dönüşmüş bizde okuma işi. Belki ileride değişir. Mesela ilk sorunuza cevap verirken keşke; “Benim için kitap gündüz vakti çalıştıktan sonra yatsı namazından sonra tatlı tatlı okunan, sabah namazından sonra latiflik veren bir araçtır.” diyebilseydim. İşte o zaman bu soruya o tekrar tekrar okuduğum kitabın ismini yazabilirdim. Ama şimdi bunu diyemiyorum. Her işimiz gibi okumalarımız da nefes nefese, koşa koşa.

Okumalarınızı neye göre belirliyorsunuz?

Genellikle üzerine eğildiğim konuya göre okumalarım oluyor. Mesela bir dönem Ömer Seyfettin çalıştım, gece gündüz onunla ilgili çalışmalar okudum. Bir dönem Sezai Karakoç çalıştım, onunla ilgili çalışmalar okudum. Şu aralar hikâye üzerine kuramsal metinler okuyorum.

Bu aralar neler okuyorsunuz?

Sanırım bu soruya bir önceki sorunuzda cevap vermiş oldum. En son elimde ne yazık ki Erich Auerbach’ın Mimesis isimli kitabı dolanıyor.


Yazar: Kitaphaber - Yayın Tarihi: 17.01.2020 09:00 - Güncelleme Tarihi: 16.01.2020 09:26
4.383

Kitaphaber Hakkında

Kitaphaber

Kitaphaber adına bazen yeni çıkan bir kitabı tanıtırken bazen bizden bir şeyler paylaşırken ve bazen de alıntı ve yeni çıkanlar kullanıcı isimleriyle paylaşmayı tercih etmediğimiz veya hangi profil altında paylaşmanın uygun olduğunu bilemediğimiz içerikleri bu kullanıcı profiliyle paylaşıyoruz. Bir dönem kitaphaber adına yaptığımız söyleşileri de bu isimle paylaştığımız olmuştur.

Kitaphaber ismine kayıtlı 132 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 9 kitap bulunmaktadır.