Zeytince Biliyor musun?
Cin(s) fikirli bir yazarın yeni kelimeler icat ederek, iki de bir hikâyenin arasına girerek, bir kitaptan kalkıp başka bir kitaba konarak, arada bir havada kalarak, havada bir arada kalarak, konuşur gibi yazarak ürettiği bir dilden bahsediyorum. Zeytin Aydoğmuş'un "Zeytin dili ve edebiyatı" dediği dilden. Ben bu dilde bir kitap okudum ve seninle paylaşmaya karar verdim. Çünkü bu kitap kitap okumayı sevdirmek için yazılmış; ben de okudum ve sevdim. Paylaşmazsam okudum ve sevmedim anlamına gelebilir. Kim gelebilir? Onu ben de bilmiyorum, gizli özne dedikleri böyle bir şey olsa gerek.
"Dikkat! Sadece Kitap Okuyan Çocuklara Bulaşır" isimli kitabın konusu, adından da anlaşılacağı gibi kitap okuyan çocuklara bulaşan bir salgın hastalık. Ama bu hastalık öyle her çocuğa ve her kitaptan bulaşmıyor. Kimlere ve nasıl bulaştığını ise kitabımızın kahramanları Sare, Çınar, Özüm ve İsmail çözüyor. Tabii bunu çözmek için her birinin bazı kitaplara girip çıkması (Girip çıkması mı dedim! Tüh, okuyup bitirmesi diyecektim, biraz ipucu vermiş olabilirim) gerekiyor. Onlar kitaplara girip çıktıkça kitapların ve okurların ortak noktaları belirginleşiyor. Yine de şüphelerini doğrulamak ve hastalığı tümden çözmek için hep beraber bir kitaba girip çıkmaları (Haydaaaa! Okuyup bitirmeleri işte canım) gerekiyor. Onu da yaptıktan sonra geriye bütün çocukları bu salgından kurtarıp Eğitim Bakanı'nın teşekkürlerini kabul etmek kalıyor.
Sana biraz da Zeytin dili ve edebiyatından kelime örnekleri vereyim: Bıdır bıdır, fısmırı, ho hoyy, hopadanak, lopadanak, korkunçsuz, koştur uçtur, tırımm tırımm, vıdılanma, vi vi vi... Hiçbirini anlamadıysan merak etme kitabın sonunda bu kelimelerin anlamlarını içeren bir sözlük var. Ama okurken yazarın ne demek istediğini anlayacağından şüphem yok. Zaten bu yazar geveze bir yazar olduğu için gereken açıklamaları yerli yersiz yapmaktan çekinmiyor. Üşenmemiş, bir de kitabın sonuna hikâyesinde uçarken konduğu kitapların listesini eklemiş: Bizon Raymon, Canım Ağacım, Pako Yunke Okulda, Kerem ile Minik Canavarlar, Örümcek Ağı, Babamın Ejderhası, Yüz Elbisenin Sırrı, Babamın Saçları Tatile Çıktı, Yaşlı Adam ve Fare, Yamuk Okuldan Yumuk Hikayeler, İnsan Vücudu Tiyatrosu ve Jules Verne kitapları. Nasıl ama, bir kitap okudun on iki kitaba dokundun olacak, iyi mi?
Ha eğer şu salgına yakalanmaktan korkup da kitabı okumamaya karar verecek olursan diye belirteyim; hastalığın basit bir çaresi var. Biraz su! Yüzüne şöyle bir iki damla fışratıyorsun, hastalıktan kurtuluyorsun. Olmadı kitabın üstüne bir bardak su içersin. Yani anlayacağın; korkacak bir şey yok. Korkunçsuz bir kitap bu. Sana yazarın dilinin etkisindeyken anlatmaya çalıştım. Biraz dile geldim galiba. Umarım böyle kalmam. Biliyorsun her yazarın özgün bir dili olmalıdır. Zeytin ablanın var. Benim de var. Vardı yani, hâlâ bozulmadıysa... Aaaa işe bir de iyi tarafından bakalım: Zeytince konuşabiliyorum galiba! Sen de bir an önce başla, konuşamasan bile anlarsın. Anlarsın anlarsın. Kesin anlarsın.
Hem yazar bu eğlenceli kitabının sonunda tüm çocuk kitabı severlere bir de soru bırakmış. "Acaba çocuklar sadece neşeli kitaplar mı okumalıdır, hüzün bu işin neresinde?" diyor. Bence düşünmeye değer. Çünkü ben de tıpkı onun gibi düşünüyorum. Bakalım sen de bize katılacak mısın...
Dikkat! Sadece Kitap Okuyan Çocuklara Bulaşır
Zeytin Aydoğmuş
Resimleyen: Sena Aydoğan
Bulutsu Yayınları
2023 Ekim
Yazar: A. Erkan AKAY - Yayın Tarihi: 20.11.2023 09:00 - Güncelleme Tarihi: 11.03.2024 14:12